4 waarheden over onze spieren

4 Waarheden over onze spieren

Doe je aan krachttraining, dan is het soms moeilijk om te weten wat de adviezen van de ene en de waarschuwingen van de andere waard zijn. In deze sporttak bestaan er een aantal hardnekkige mythes die de trainingsmethodes blijven beïnvloeden.

Om je te helpen zo efficiënt mogelijk te trainen, probeert Domyos 4 waanideeën op het gebied van krachttraining uit de wereld te helpen. Waar of vals, ontdek hier alles wat je moet je weten voor een goede spieropbouw.

Mythe n°1: met lange series krijg je mooi afgetekende spieren

Als je het vet wilt kwijtraken dat over de spier ligt, om zo de spier een mooi afgetekende vorm te geven, volg je beter een dieet.

Korte of lange series zullen daar niet veel aan veranderen.~Korte series met zware gewichten zorgen voor een toename van de spiermassa. Lange series met minder zware gewichten zorgen voor een beter uithoudingsvermogen van de spieren. Je kunt met beide types series aan figuurtraining doen, maar bij de eerste methode wordt meer spiermassa gevormd dan bij de tweede.

Voor droge spieropbouw of bij het creëren van spiermassa hoef je de trainingsmethode dan ook niet aan te passen.~Vermijd echter zware krachttrainingen tijdens een dieetperiode. Dit type training is tijdens een dieet te gevaarlijk voor het lichaam. De kans op een blessure neemt toe naarmate de vermoeidheid door de lagere calorie-inname stijgt.

Mythe n°2: eet zoveel mogelijk eiwitten om spieren te kweken

We beelden ons vaak in dat we zoveel mogelijk eiwitten moeten innemen om gespierd te worden. Dit klopt echter niet!

Professionele sporters nemen dan misschien wel tot 500 g eiwitten in per dag, maar dit is zeker niet aan te bevelen voor een beginnende of ervaren amateur.

Wat is dan wel een juiste hoeveelheid? Tussen 1,8 tot 2,2 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht.~Weeg je bijvoorbeeld 85 kg, dan moet je tussen 153 gram (85 x 1,8) en 187 gram (85 x 2,2) eiwitten innemen.~Meer eiwitten eten heeft geen zin en helpt je niet om spieren te kweken!

Mythe n°3 : met te zware gewichten boek je resultaten

Volg nooit het advies op van mensen die goede resultaten beloven met negatieve handelingen.

Het heeft geen zin om tijdens je krachttraining zoveel gewicht op te tillen dat je er bijna bij neervalt. Stop op tijd: til wat je kunt tillen, maar overdrijf niet. Zo voorkom je blessures en recupereer je sneller.

Vergeet niet dat het gebruikte gewicht afgestemd moet zijn op je eigen niveau. Een te zwaar gewicht leidt tot een slechte uitvoering van de oefeningen en kan blessures tot gevolg hebben.

Een beginner moet sowieso de zwaarte van de gewichten geleidelijk opvoeren, zodat zijn lichaam er stapsgewijs aan kan wennen.

Onthoud dat je 4 tot 6 weken aan een stuk hetzelfde programma kunt volgen voor je overgaat naar de volgende stap.

Mythe n°4: spieren kweken door alleen het lichaamsgewicht te gebruiken

Het gewicht van het lichaam zelf gebruiken is een prima manier om de sleur te doorbreken en aan je algehele vorm te werken.

Door dit type training blijven de spierblessures beperkt en worden de diepgelegen spieren in het middelste deel van het lichaam flink versterkt.

Dit is echter niet voldoende om tot een hoger niveau over te gaan. Immers, als je spieren te zeer gewend raken aan je lichaamsgewicht, dat trouwens beperkt is, zal je geen echte vooruitgang meer boeken en zullen de voordelen van de training stagneren.

Om spiertoename te bevorderen en te stimuleren, heb je nu eenmaal voldoende gewicht nodig. Wat is dan de oplossing? Het gebruik van gewichten natuurlijk!