tb-bergen-alpinisme-pierre

5 Goede redenen om te beginnen met bergbeklimmen

Op deze vraag zijn er wellicht evenveel antwoorden te geven als dat er alpinisten zijn… Laat ik even op een rijtje zetten wat ik alvast belangrijk vind.

Na 20 jaar ervaring met alpinisme en na erg veel ontmoetingen, stellen mensen me vaak dezelfde vraag: "Waarom doe je aan alpinisme? Wat brengt je dat bij?".

Op deze vraag zijn er wellicht evenveel antwoorden te geven als dat er alpinisten zijn… Laat ik even op een rijtje zetten wat ik alvast belangrijk vind.

Jezelf fysiek overtreffen 

Alpinisme is geen sportieve discipline als alle andere (is het wel een sport trouwens?). Het is wel fysiek in elk geval, héél fysiek, soms zelfs extreem fysiek. Het specifieke van bergbeklimmen in termen van fysieke inspanning is de duur van de inspanning, de intensiteit tijdens technische passages en het vermogen om deze inspanningen te doen in een omgeving die van nature vijandig is.

Alpinisme mag je als discipline ook gerust compleet noemen. Alle spieren worden gebruikt, zonder uitzondering. Daarbij komen nog de fysieke grenzen als koude en vermoeidheid... Om nog te zwijgen van honger en dorst. Je volledige lichaam wordt op de proef gesteld. Tenslotte, wanneer het lichaam aan grote hoogten wordt blootgesteld, raakt het bovendien ontregeld. Het moet vechten tegen de symptomen van acute hoogteziekte.

Dus als je jezelf fysiek wilt overtreffen, moet je zeker niet twijfelen... Je zal niet ontgoocheld zijn. Een volledige dag bergbeklimmen, op grote hoogte, vraagt gemiddeld 5000 tot 7000 kcal per persoon ...

klimmen-bergen-alpinisme-pierre

Jezelf mentaal overtreffen 

Zonder mentale kracht is het niet evident om een dergelijke beproeving van de spieren en de stofwisseling tot een goed einde te brengen. Bergbeklimmen is daarom een uitstekende leerschool voor je doorzettingsvermogen, ideaal om je grenzen te verleggen. Het vereist ook voorzichtigheid, intuïtie en een bijna wetenschappelijke kennis van de omgeving waar je klimt. En tot slot, en dat geldt voor iedereen, je moet nederig zijn en weten wanneer je moet opgeven.

cordée-alpinisme-bergen

Een menselijk avontuur 

Al deze gevoelens, al deze emoties, ze zouden niets betekenen als je ze niet zou kunnen delen met metgezellen. Het hooggebergte is een omgeving waar iedereen bereid is om te geven. Daarboven is er geen plaats voor individualisme, iedereen is afhankelijk van de andere. Iedereen is een schakel in de ketting, de zogenaamde 'cordée', en iedereen is onmisbaar voor de veiligheid en het slagen van de tocht. Empathie, solidariteit, elkaar helpen en aanmoedigen ... het zijn allemaal kwaliteiten die aan bod komen en nodig zijn in een alpinismegroep.

Als geweldige leerschool voor het (over-)leven in groep, doen de tegenslagen bij het bergbeklimmen ons samenwerken. Enkele dagen, soms zelfs enkele weken, in groep daarboven samenleven laat een onuitwisbare indruk achter. Het avontuur begint soms tussen mensen die elkaar amper kennen, maar na afloop zijn het zonder twijfel vrienden geworden …

Wanneer klimgezellen elkaar tegenkomen, is er altijd een beetje magie in de lucht, een fonkeling in de ogen, een glimlach, een anekdote. Alpinisme is zonder enige twijfel een menselijk avontuur…

Op ontdekking in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving 

Die nederigheid wordt bijna opgelegd door de adembenemendheid van het hooggebergte. Het immense volume van de bergen, de eindeloze hellingen die er vanuit de vallei toegankelijk uitzagen. Gletsjers die zich ook soms eindeloos uitstrekken en waar wij als kleine mieren blootgesteld zijn aan allerlei gevaren…

Daarboven is er weinig of geen leven, geen begroeiing (behalve wat korstmos), een enkele vogel die een kruimeltje hoopt mee te pikken, of enkele insecten die verdwaald zijn in de sneeuw. Alles is mineraal, alles is water, ijs of sneeuw, en al deze elementen lijken onbeweeglijk terwijl ze nochtans, al is het langzaam, in beweging zijn.

Je geraakt helemaal in vervoering, vooral boven een wolkenzee, als je ziet hoe de witte en blauwe tinten van de sneeuw en het ijs prachtig samengaan met het paars, oker of grijs van de rotsen ... in een oorverdovende stilte.

Andere culturen ontdekken 

Tenslotte, buiten de sportieve, mentale en menselijke aspecten, ontdekken we via verre bestemmingen in het hooggebergte altijd landen, steden en culturen die we niet of nauwelijks kennen.

Wat een emotie als je Kathmandu en zijn straten ontdekt wanneer je er voor het eerst naartoe gaat! Ook stel je je eigen relaties met anderen in vraag, wanneer je, enigszins geïntimideerd, de kameraadschap ziet en de hilarische kreten hoort van de dragers van de ene of de andere expeditie. 

Het ontdekken van een andere manier van leven, van andere religies, andere filosofieën of maatschappijen wanneer je aan een expeditie in het hooggebergte begint, geeft evenveel herinneringen en levenslessen als de periode van het klimmen zelf ...

Dat zijn de redenen waarom we naar boven trekken! Ben je overtuigd? Klaar?

Indien ja, niet twijfelen maar starten! Je komt er alleen maar sterker uit …

 

5 goede redenen om te beginnen met bergbeklimmen

Pierre dewit

Ambassadeur Decathlon België
Skimonitor
Lid van de UPMM (Union Professionnelle des Métiers de la Montagne)