Twee meisjes in het water

5 Psychologische voordelen van zwemmen!

Fanatieke en gelegenheidszwemmers hoeven we het niet te vertellen: zwemmen werkt ontspannend en geeft je een heerlijk weldadig gevoel. Maar weet je ook waarom?

Van stress verjagen tot beter slapen, de psychologische voordelen van zwemmen zijn legio.

We zetten even de vijf troeven voor je op een rij die je nog meer zin zullen geven om het zwembad in te duiken en baantjes te trekken. Of te beginnen met zwemmen!

ZWEMMEN

1/ Zwemmen, allereerst voor je plezier! 

Als we één reden zouden mogen opnoemen om je te overtuigen, dan wel deze. Plezier maken, daar draait het uiteindelijk toch om. Bij zwemmen gaat je lichaam endorfines afscheiden, waardoor je je heerlijk voelt. 

Jep, voor dat weldadige en zelfs euforische gevoel na het zwemmen is zelfs een wetenschappelijke uitleg. Dat leg ik je even uit in een paar woorden. 

Na een paar baantjes gaan je hersenen endorfines afscheiden, molecuultjes die hetzelfde effect hebben als opium (en niet schadelijk zijn). 

Uiteraard, om dat zalige gevoel te bereiken, moet je je wel inspannen. En dus een half uur tot 45 minuten zwemmen voor die endorfines beginnen vrij te komen. Het goeie nieuws: ook uren na je training blijven je hersenen nog endorfines afscheiden. 

Let wel, als je een uurtje zit te kletsen aan de rand van het zwembad, dan is er natuurlijk weinig kans dat je dat effect ervaart. Maar dat is je eigen keuze, want die sociale kant van een zwembadbezoek is ook plezierig natuurlijk. Ja toch!?

Man in het zwembad

2/ Zwemmen om stress en dipjes te verjagen

Stress, dat kennen we allemaal. Wij kunnen er van meespreken: sport is de ideale ontstresser. En dat geldt des te meer voor zwemmen. Ik geef toe, in een zwembad maak je je al eens druk: je buur wijkt van zijn lijn af, mensen stappen traag uit het zwembad of zwemmen tegenrichting enz. Maar meestal voel je je na een potje zwemmen relaxter dan ervoor. 

Allereerst omdat water een kalmerend, rustgevend effect heeft. Door je onder te dompelen, te drijven en even die gewichtloosheid te ervaren, gaan je spieren helemaal ontspannen. En wanneer je spieren ontspannen zijn, dan je geest ook! 

Zwemmen en mediteren hebben trouwens veel van elkaar weg: je herhaalt de hele tijd dezelfde bewegingen en ademt diep in en uit terwijl je zwemt. Zelfs de kleur van het water zou een positieve invloed hebben op je stemming en je meditatiecapaciteiten. 

Kortom, zwemmen heeft depressieremmende effecten, ook te verklaren door het effect dat het water heeft op ons zenuwstelsel. Pas wel op, ons advies is zeker geen vervanger van een medische diagnose en opvolging, maar zit je even in een dipje, spring dan het zwembad in voor een paar baantjes.  

3/ Je mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen boosten 

Zwemmen is een veeleisende sport, die heel uitdagend is, zowel fysiek als mentaal. En de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om je techniek te verbeteren of sneller te worden - of beide - heb je een minimum aan discipline, karakter en doorzettingsvermogen nodig. Stuk voor stuk kwaliteiten die je mentale weerbaarheid boosten. 

Jezelf uitdagen, prima. Slagen in je opzet, beter. En het helpt je om meer in jezelf te geloven. Want een aaneenschakeling van kleine succesjes is uitstekend voor je zelfbeeld. Uiteraard willen we je niet ontmoedigen. We raden iedereen aan om, naargelang zijn of haar wensen en mogelijkheden, zichzelf een uitdaging te stellen.

Zwemmen is ook goed voor je zelfvertrouwen, het is heilzaam voor het beeld dat je van je eigen lichaam hebt. En voor het beeld dat je aan de anderen geeft. Zorg dragen voor je lichaam door te sporten is een soort van geloof in jezelf. En algemeen geldt dat wanneer je je goed voelt in je lichaam, het meestal ook in het kopje goed zit

Tot slot word je van zwemmen ook slimmer (echt, we houden je niet voor de gek): je stimuleert de groei van nieuwe hersencellen, je concentratie wordt er beter van, en je geheugen en je leercapaciteiten varen er wel bij. En kennis, dat is goed voor je mentale kracht! 

Zwembad

4/ Goed slapen, voor een ijzersterke moraal  

Ik bespaar je de lijst met nadelen van slaapgebrek voor je lichaam ... om van je humeur maar te zwijgen. Een lange wetenschappelijke analyse is onnodig. We weten allemaal na een paar nachtjes zonder voldoende slaap wel dat de zenuwen al eens strak gespannen staan. En vermoeid word je uiteraard ook van. 

Goed om weten: van zwemmen slaap je beter. En goed slapen is onontbeerlijk voor je psychologische evenwicht. Simpel uitgelegd, energieverbruik en hormonenstimulatie regelen je biologische klok, zeg maar je waak- en slaapritme.

Kort gezegd, door te zwemmen slaap je beter in. Na een sessie zal je sneller in slaap vallen. En dan is de cirkel rond: want hoe beter je slaapt, hoe beter je ook zwemt

Zwembad

5/ Een paar baantjes trekken om je emoties te kanaliseren 

Als je in het water springt, je je meteen ergert aan het kleinste ongemak en de spanningen razendsnel oplopen, dan wil dat misschien wel zeggen dat je wat moeite hebt om je emoties te kanaliseren. Niet echt handig in het zwembad. Maar evenmin in het dagelijkse leven. Je laten leiden door je emoties heeft ook een effect op je psychologisch welzijn. 

Wanneer je zwemt, of je nu meedoet aan een wedstrijd of niet, dan moet je die onder controle kunnen houden. Het begint trouwens klein, soms moet je eerst je watervrees overwinnen. Wanneer je in een sportieve context leert om je emoties te kanaliseren, dan komt dat ongetwijfeld ook van pas in het leven van elke dag. En dat is superhandig. 

Een paar baantjes trekken is ook een uitstekende manier om de negatieve emoties te verjagen die zich ophopen tijdens de dag. Kortom, sporten is de perfecte manier om even de ontsnappen van de bekommernissen van elke dag.  

Extra: nieuwe banden scheppen! 

Cliché: zwemmen is een sport voor eenzaten. Dat groepje trage, kletsende zwemmers in een zwembad zou je net het tegengestelde moeten bewijzen. En uiteraard zijn er ook clubzwemmers, die regelmatig een praatje slaan in het zwembad. Een band scheppen met je baantjesmaten is dus perfect mogelijk. En nieuwe relaties en vriendschappen zijn goed voor ons mentaal welzijn

Zwemmen heeft dus tal van fysieke, fysiologische en psychologische voordelen. Argumenten te over dus om eraan te beginnen én door te zetten. Nog een klein pluspuntje voor liefhebbers van openwaterzemmen: in de vrije natuur zwemmen is heel bevorderlijk voor je humeur.

Dus hup, maak dat je in het zwembad zit of zoek het open water op!

Les bienfaits de la natation sur la santé physique

De 6 gunstige effecten van zwemmen op de fysieke gezondheid

Zwemmen is goed voor de gezondheid! Maar wat is nu precies de gunstige invloed ervan op je fysiek? Wat heeft zwemmen je te bieden? Ik vertel het je allemaal!

nl_header_top5_armdrills_crawl

TOP 5 : Armdrills bij crawl

Drills in het zwemmen zijn onmisbaar om je techniek bij te schaven. Laten we samen werken aan onze armbewegingen

Zwemmen: een wondermiddel tegen rugpijn en andere kwaaltjes

Zwemmen: een wondermiddel tegen rugpijn en andere kwaaltjes

Zwemmen is ideaal tegen rugpijn. Toch wat wantrouwig? Wel, luister dan even naar de verhalen van deze 5 mensen, die hun rugpijn en andere kwaaltjes aanpakten door te zwemmen.