5 TRUCS OM OPNIEUW TE BEGINNEN SPORTEN

Het nieuwe schooljaar komt eraan: hét moment om goede voornemens te maken! Je hebt besloten om opnieuw te gaan sporten, en deze keer wil je volhouden! Wij hebben alvast enkele tips voor je klaar zodat je opnieuw kan beginnen sporten zonder na een poosje de moed te verliezen.

5 trucs om opnieuw te beginnen sporten

GA LANGS BIJ JE HUISARTS

Een medische check-up is sterk aan te raden, zodat je weet dat je mag sporten! Maak dus een afspraak bij je huisarts voor je opnieuw begint te sporten. Het is beter om eventuele lichamelijke problemen die een contra-indicatie zouden kunnen vormen voor sporten bijtijds op te sporen.

MAAK EEN PLANNING OP

Het heeft geen zin om te veel hooi op je vork te nemen en dan sneller dan voorzien te moeten opgeven, maak voor jezelf een trainingsschema voor een langere periode. Leg elke maand of elke week je planning vast en plan je activiteiten vooraf. Wanneer je dat niet doet, is het risico groot dat je altijd wel een reden vindt om niet te gaan sporten of heb je het altijd wel te druk!

Daag jezelf uit met een echte planning, die nieuwe uitdagingen zullen je beslist motiveren!

 

KIES EEN FITNESSCENTRUM

Om je te helpen weer in conditie te komen, is het een goed idee jezelf in te schrijven in een fitnesscentrum in je buurt. Daar is al het nodige voorhanden om nog beter vorderingen te maken. Toestellen voor cardiotraining of krachttraining, uitgebreide en gevarieerde fitnessoefeningen of diverse soorten lessen, alles is aanwezig zodat je een programma op maat kunt samenstellen dat je conditie een boost zal geven. 

Enkele tips:

Ga na of het fitnesscentrum van je keuze uitgebreide openingsuren heeft

Test eerst het materiaal, controleer de sportuitrustingen en vraag of je een proefles mag volgen

Maak kennis met de instructeurs en vraag of ze ook persoonlijke coaching aanbieden

Bekijk de zalen en controleer de hygiëne in de kleedkamers

Kies om te starten een kortlopend abonnement of een soepele formule zodat je nog kunt veranderen wanneer je niet helemaal tevreden bent

Fitness cardio training vrouwen

KIES VOOR CARDIOTRAINING

Wanneer je al een hele tijd niet meer aan sport hebt gedaan, kies je best voor cardiotraining, waarmee je je ademhaling en uithoudingsvermogen verbetert. Zo zijn de loopband of de hometrainer echte aanraders. Met die toestellen versterk je je hartspier en gewrichten.

Sport fietsen sportzaal

START ZACHTJES AAN

Het devies luidt: geleidelijk opnieuw beginnen sporten! Verlang niet te veel ineens, doe rustig aan om beter vooruitgang te boeken, dat is de afspraak!

Begin met rustige activiteiten om je lichaam te laten wennen aan de inspanning. De loopband is ideaal om weer in conditie te komen. Begin bijvoorbeeld met 30 minuten per dag. En wat je ook doet, luister altijd goed naar je lichaam en oefen geduld: de resultaten komen beslist na verloop van tijd! Wanneer je lichaam moe is, wil dat zeggen dat je genoeg hebt gedaan. Dan moet je niet aarzelen om jezelf wat rust te gunnen, dat is nodig om te kunnen volhouden op langere termijn.

 

Dit moet je onthouden: je zult sneller in conditie komen door kort maar regelmatig te trainen dan door 2 uur aan een stuk als een bezetene te trainen, want zo put je je lichaam alleen maar uit in plaats van het een boost te geven.  Wissel de activiteiten af om gemotiveerd te blijven: duurtraining, fitheid, spierversteviging.