Biljartmateriaal: wat heb je nodig?

Biljartmateriaal: wat heb je nodig?

Wil je biljart spelen? Mooi! Op zoek naar het juiste materiaal? Nog beter! 

Wil je biljart spelen? Mooi! Op zoek naar het juiste materiaal? Nog beter! Maar waar moet je beginnen? Eerst en vooral natuurlijk bij de biljartkeu… Maar voor de rest? Volg de gids, we vertellen je er alles over.

Biljartmateriaal: wat heb je nodig?

De juiste biljartkeu kiezen

Geen biljart zonder keu! Alles begint natuurlijk bij de biljartkeu, of de "stok".

Trouwens... hoe is de biljartkeu eigenlijk ontstaan?

Voor de oorsprong van biljart moeten we naar het Frankrijk van de 15de eeuw, waar de sport toen gekend was onder de naam "palle-mail" (grondbiljart). Het was een spel dat op de grond werd gespeeld met gebogen sticks, zogeheten "billards".Lodewijk XI was een groot liefhebber van de sport en zou opdracht hebben gegeven om een tafel te ontwerpen zodat hij het spel ook binnen kon spelen, ongeacht het weer. Aanvankelijk was het een adellijke sport, al werd ze al snel zeer populair en veroverde het uiteindelijk heel Europa en zelfs de hele wereld. In de 17de eeuw zou biljart een aantal grote revoluties doormaken. Zo werd de kromme stick omgedraaid waardoor de eerste biljartkeu ontstond. 100 jaar later kwam een zekere Mingaud (tijdens zijn gevangenisverblijf) op het lumineuze idee om een lapje leer aan zijn keu te bevestigen (dat toen ook pomerans werd genoemd). Hiermee kon hij de bal effect geven en wijzigde hij de natuurlijke baan van de witte bal. Zo ontstond dus de biljartkeu zoals we die vandaag kennen!

biljartkeu

Opnieuw ter zake. Afhankelijk van je niveau en van het type biljart dat je speelt (driebanden, pool, blackball of snooker) moet je de juiste keu kiezen. De eigenschappen van de keu verschillen dan ook volgens het type biljart: lengte van de keu, houtsoort, opberggemak, grip, extension ...  Een van de belangrijkste eigenschappen echter is de omvang van de pomerans (uiteinde van de keu). De pomerans is een van de belangrijkste delen van de biljartkeu.~Afhankelijk van de omvang van de ballen, en dus van de discipline, is hij groter of kleiner. Bij snooker (diameter bal 52,4mm) en blackball (50,8mm) gebruikt men een kleinere pomerans dan voor pool (57,2 mm) en driebanden (61,5 mm). De grootte van de pomerans verschilt dus evenredig met de grootte van de bal.

Essentiële biljartaccessoires

biljarttas Decathlon

De opbergtas

Je keu is van hout gemaakt: om hem mooi recht te houden leg je hem best niet in de zon of in vochtige ruimtes en moet je temperatuurschommelingen vermijden. Een opbergtas is dan ook een essentieel accessoire om je biljartkeu te beschermen. Bovendien kan je je keu zo gemakkelijk meenemen!   

biljartkrijt Decathlon

Het krijtje

Heb je je al eens afgevraagd waar dat blauwe blokje eigenlijk voor dient? Het krijtje geeft de pomerans meer grip. Zo kan je gemakkelijker stoten en kan je de witte bal effect geven en vermijd je een zogenaamde "fausse queue", waarbij het uiteinde van de keu over de witte bal glijdt en je je stoot mist. Het krijtje is dus essentieel tijdens het biljarten. Het bestaat in verschillende kleuren.

krijthouder biljart

De krijthouder

We hebben vaak de neiging om ons krijtje op de rand van de tafel te laten liggen of ergens in de kamer te laten rondslingeren. Tijdens het biljarten moeten de spelers constant om de tafel heen lopen, waardoor de volgende speler er niet altijd bij kan. Dat vertraagt het spel en zorgt voor concentratieverlies bij de spelers.  Het krijtje in een broekzak steken is allesbehalve praktisch en zorgt voor vuile kleren. Bovendien geraak je het krijtje door zijn kleine afmeting al snel kwijt.Daarom is een krijthouder zeer handig. Hij is aangepast aan de standaardgrootte van biljartkrijtjes en laat toe om het krijtje aan je riem te bevestigen. Bovendien hoef je je zo nooit meer af te vragen waar je je krijtje gelaten hebt! Je hebt zo dus geen enkel excuus meer om je krijtje kwijt te spelen en om je tegenspeler te laten wachten!

Hoe vervolmaak ik mijn biljartspel?

Daarnaast heb je waarschijnlijk ook een handschoen nodig. Om een betere speler te worden, heb je al snel extra materiaal nodig zoals nieuwe pomeransen (of uiteindes)), extensions (zeker voor snooker, waarvoor een grotere tafel wordt gebruikt) en ten slotte je eigen biljartballen. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook een handschoen nodig. Bij biljart moet de keu namelijk vlot tussen je vingers kunnen glijden. Tijdens een wedstrijd begin je al snel te zweten of krijg je klamme handen, waardoor je de biljartkeu minder gemakkelijk onder controle hebt. Met een handschoen vermijd je zweet, zorg je ervoor dat de keu vlot tussen je vingers glijdt, heb je de keu perfect in je handen en kan je preciezer stoten.

NOG EVEN SAMENVATTEN: NADAT JE JE BILJARTKEU HEBT GEKOZEN, DENK JE NOG AAN EEN OPBERGTAS, HET KRIJTJE EN DE KRIJTHOUDER. ZO HEB JE ALLES WAT NODIG IS OM TE BEGINNEN OEFENEN! VOOR DE REST KENT BILJART GEEN GEHEIMEN! NET ZOALS VOOR ALLE ANDERE SPORTEN GELDT OOK VOOR BILJART: OEFENING BAART KUNST!