NL
NL

BOKSZAKTRAINING: KOSTBARE TIPS VOOR EEN BETERE TECHNIEK EN WORKOUT

Bokszaktraining is niet alleen een kwestie van kracht. Het is in de eerste plaats zaak om de juiste techniek en vaardigheden te ontwikkelen. In dit artikel ontdek je verschillende trainingsvormen en tips om snel en vlot te slaan en te trappen.

bokszak

Elke bokser zal het beamen: een doorgedreven bokszaktraining is een onmisbaar onderdeel om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Je leert de slagen aanvoelen en je trainingen worden hoe langer hoe efficiënter. Het is ook de ideale manier om de kracht van je slagen te optimaliseren. Verder train je ook je voetenwerk en je leert hoe je slagen van je tegenstander kan vermijden. Tot slot zorgt een goede training ervoor dat je je ademhaling beter beheerst. Je traint ook je explosiviteit en je spieren worden sterker.

VOOR BEGINNERS EN ERVAREN BOKSERS

Om je slagen te ontwikkelen, bestaan er verschillende oefeningen. Je kan je rondes op verschillende manieren indelen, maar je doet er goed aan om je op meerdere vaardigheden te concentreren en niet telkens dezelfde bewegingen te doen. Een beginnende bokser – en dat geldt voor alle oefeningen – moet meer tijd nemen om het technische aspect van zijn bewegingen onder de knie te krijgen. Een ervaren bokser kan meer focussen op de explosiviteit van z’n slagen.

Bokszaktraining dient vooral om precisie, explosiviteit en kracht te verbeteren. Het resultaat hangt af van de intensiteit van de oefening.

WELKE BOKSZAK KIEZEN?

Om trappen en slagen te oefenen, kies je het best een bokszak van meer dan 100 cm lang zoals de TB 1200. Die leren bokszak (van 120 cm) is duurzaam en resistent en geschikt voor intensieve trainingen. Vergeet zeker niet om je vuisten en polsen te beschermen. Sla nooit op een bokszak zonder bescherming, want ander riskeer je blessures (brandwonden of letsels aan je handen en vingers).

TOUWTJESPRINGEN OM OP TE WARMEN

Dankzij touwtjespringen worden je bovenste en onderste ledematen getraind. Vooral je kuiten en voorarmen hebben er baat bij. Het is de ideale manier om je cardiovasculair systeem voor te bereiden op de bokszaktraining. De opwarming verloopt in 5 rondes van 2 minuten met een recuperatie van ongeveer anderhalve minuut tussen de verschillende rondes. Dit soort opwarming simuleert de onderbroken oefeningen tijdens de trainingen. Een ronde ziet er als volgt uit:

- 10 seconden versnellen (je knieën snel opwaarts bewegen)

- 45 seconden tegen een normaal tempo

- 15 seconden versnellen

- actieve recuperatie: schaduwboksen en trap-slagoefeningen.

Hanteer de juiste houding en bescherm je lichaam

Vooraleer je aan het echte werk begint, moet je de juiste positie aannemen. Voor rechtshandigen: linkerbeen en linkervuist eerst, voor de rechtshandigen omgekeerd. Zorg ervoor dat de afstand tussen je voeten voldoende groot is (als richtlijn neem je de afstand tussen je schouders). Je vuisten moeten je gezicht beschermen, maar mogen je zicht niet belemmeren. Je ellebogen zorgen ervoor dat de zijkant van je lichaam wordt beschermd.

Je voeten bevinden zich nooit op dezelfde lijn, tenzij je je evenwicht verliest. Keer zo snel mogelijk terug naar je beginpositie wanneer je slagen uitdeelt. Hetzelfde geldt voor trappen.

Om je vaardigheden en techniek te verbeteren, moet je deze bokszaktraining drie keer per week doen. Denk eraan voldoende te drinken vóór, tijdens en na de training. Aangezien je voortdurend in beweging bent, wordt je cardiovasculair systeem gestimuleerd. Daardoor stijgt je lichaamstemperatuur en begin je te zweten. Het is dus van groot belang om voldoende te drinken.

Tot slot is het mentale aspect minstens even belangrijk. Zonder de nodige motivatie maak je weinig vorderingen.