NL
NL

De 5 beste plekken om te kajakken in België

De 5 beste plekken om te kajakken in België

Zeg je in België kajak, dan denken de meeste mensen aan de Lesse. Toch bestaan er heel wat andere plekken, even mooie en exotische, om te genieten van de peddelsport. De 5 beste plekken om met familie en vrienden te kajakken in België.

de Lesse: "de wonderbaarlijke"

Een van de belangrijkste waterattracties in Wallonië voor liefhebbers van natuur en ontspanning

Vertrekkend vanuit Gendron of Houyet, voert de rivier je kriskras mee en kun je genieten van een uitzonderlijke groene omgeving, beboste heuvels, een middeleeuws kasteel en gewaagde rotsen.

De afvaart van 21 km tussen Houyet en Anseremme is ideaal voor een volledige dag ontspanning. Het parcours en de 2 dammen vormen geen grote moeilijkheden, waardoor het toegankelijk is voor beginners en er geen bepaald sportniveau is vereist. Reken op 5 uur totaal escapisme terwijl je dit parcours aflegt.

Ben je echter niet van plan om 5 uur te peddelen, ga dan voor de afstand van 12 km, tussen Gendron en Anseremme. Je komt dan iets minder boslandschappen tegen, maar het kasteel, de 2 dammen en de prachtige uitzichtpunten zullen de route voldoende pit geven. Deze afvaart, even mooi en exotisch als de lange versie, is de ideale optie voor wie liever meer van het landschap geniet en minder peddelt.

De 5 beste plekken om te kajakken in België

DE SEMOIS: "de avontuurlijke"

Ontdek de Ardennen en de Semoisvallei op je eigen tempo

Kajakken van Alle-sur-Semois naar Bohan is de beste manier om te genieten van een dag vol ontspanning en plezier, van de Semoisvallei en de schoonheid van het Ardense landschap. Op dit parcours van 17 km langs de Semois kan je een aangename dag doorbrengen met vrienden of het gezin. Je doorkruist het natuurpark van Bohan-Membre en kunt er de opmerkelijke biodiversiteit en het wilde karakter van de natuur ontdekken. Dit natuurreservaat is immers een echt Ardens pareltje en herbergt vele dier- en plantensoorten die specifiek zijn voor deze regio.

Het parcours tussen Poupehan en Alle-sur-Semois geeft je de mogelijkheid om de Semois af te varen met de kajak, kriskras door een hoog landschap van 10-11 km. Je krijgt zo de kans om indrukwekkende uitzichten te bewonderen, zoals dat van de bekende toeristische trekpleister Rochehaut.

De afvaart van Alle-sur-Semois naar Vresse (7 km) is de ideale route als je een beginner bent of als je wat tijd met je gezin wilt doorbrengen en je wordt vergezeld door kleine kinderen. Ook voor wie weinig tijd heeft, is dit aan te bevelen. Op deze route ontdek je de ongerepte natuur en typische landschappen die rust en sereniteit uitstralen.

Het parcours tussen Alle-sur-Semois en Membre-sur-Semois (10-11 km) is ideaal voor iedereen die een dagje wil ontspannen en genieten van de schoonheid van onze Ardense landschappen. Je kunt rustig peddelen over het water, maar ook stoppen na 7 km om te eten. Membre-sur-Semois ligt in het hart van de Ardense bossen en biedt je een landelijk en pittoresk landschap.

De 5 beste plekken om te kajakken in België

De Ourthe: "de vredige"

Een duik in de natuur en ongerepte landschappen aan de poort van de Belgische Ardennen

De afvaart van de Ourthe biedt de grootste verscheidenheid aan landschappen: van de diepe Ardennen, naar Condroz, over de grote vlaktes van Famenne. Samen met familie of vrienden de Ourthe afvaren in een kajak, dat is genieten van een duik in de natuur en de ongerepte landschappen aan de poort van de Belgische Ardennen. Als een canyon in een diepe vallei stroomt de Ourthe 300 meter lager dan de top van de heuvels. Steile boshellingen omlijsten deze smalle vallei.

Je hebt de keuze uit vier parcours: het beginnersparcours van 8 kilometer tussen Hamoir en Comblain, het natuurparcours van 10 kilometer tussen Bomal en Hamoir, het avontuurlijke parcours van 15 kilometer tussen Barvaux en Hamoir en het sportieve parcours van 25 kilometer tussen Barvaux en Comblain.

De 5 beste plekken om te kajakken in België
De 5 beste plekken om te kajakken in België

De Kleine Nete: "de exotische"

Canada, maar dan zonder zalmen en beren!

Vlaanderen telt twee officiële kajakroutes. Ze zijn vergelijkbaar met het fiets- en wandelnetwerk, alleen zijn de knooppunten hier vervangen door genummerde pijlers.

In de Kempen kan je op de Kleine Nete ongeveer 25 km peddelen en je laten meevoeren door de stroming. De trage stroming versnelt soms in de buurt van historische watermolens. In de groene vallei van deze stroom voel je je alleen op de wereld. Ideaal voor een dagje waterpret met het gezin.

De Dijle: "de opwindende"

Een decor dat soms stedelijk, soms natuurlijk, wild en verrassend is

De Dijle ontspringt in Waals-Brabant, maar is alleen bevaarbaar in Vlaams-Brabant (tussen Leuven en Mechelen) en is de ideale plek om te genieten van de geneugten van het kajakken. Door het natuurlijke karakter en de vele meanders van de rivier is er een gevarieerd leefgebied ontstaan ​​voor veel dier- en plantensoorten. Je afvaart brengt je naar Leuven en zijn spannende obstakels: stroomversnellingen in het park van het Arenbergkasteel, dammen en nauwe doorgangen bij het Groot Begijnhof en tot slot de lange en donkere tunnel onder de Stella Artois-brouwerij. 

De 5 beste plekken om te kajakken in België

respectvol varen

Als je gaat kajakken moet je bepaalde regels naleven

. Stap alleen in en uit de kajak op de daarvoor bestemde plaatsen. Als die er niet zijn, kies dan een locatie waar je zo min mogelijk schade toebrengt aan de vegetatie en de oever.
. Vaar niet over drijvende waterplanten.
. Matig het volume van je stem en maak geen onnodig lawaai.
. Vermijd ondiep water en riet langs de oever.
. Houd je aan de plaatselijke voorschriften en laat geen afval achter langs de waterkant.

De essentiële uitrusting

Zoals voor elke sport heb je ook om te kajakken de juiste en verplichte uitrusting nodig. Een kajak uiteraard, maar ook peddels, zwemvesten, een pomp voor je opblaasbare kajak en waterdichte accessoires om je persoonlijke spullen te beschermen.
Nu je weet waar je kunt peddelen en wat je nodig hebt om een ​​leuke tijd in de buitenlucht door te brengen, hoef je alleen maar de sprong te wagen ;) Veel vaarplezier.