DE BESTE OEFENINGEN OM JE BEENSPIEREN TE TRAINEN TIJDENS HET ZWEMMEN

MET EEN BEETJE WILSKRACHT EN ENKELE GERICHTE OEFENINGEN IS HET PERFECT MOGELIJK OM GESPIERDE BENEN TE KWEKEN IN HET ZWEMBAD. LATEN WE DUS VAN START GAAN VOOR EEN “LEG DAY”!

de-beste-oefeningen-om-je-beenspieren-te-trainen-tijdens-het-zwemmen

Als je naar de brede schouders van zwemmers en zwemsters kijkt, dan zie je het meteen: zwemmen doe je vooral met je armen. Maar geen paniek, want met enkele tips en gerichte oefeningen kun je gemakkelijk je benen trainen.

Ga dus snel het water in!Ik heb voor jou de ideale sessie om met je benen aan de slag te gaan!

TREK WAT BAANTJES MET DE JUISTE ACCESSOIRES

Doorgaans gebruik je je armen het meest om bij het zwemmen vooruit te komen.Er is slechts één zwemslag die hierop een uitzondering vormt: de schoolslag (waarbij je met het hoofd onder water gaat). Helaas is de schoolslag niet de populairste slag onder zwemmers. Toch kun je er niet omheen als je goed gespierde dijbenen wilt.

Enkele banen schoolslag zijn uiterst doeltreffend om de binnenkant van je dijen gespierder te maken. Gebruik een plankje als je nog intensiever wilt trainen. Je werkt dan niet meer met je armen, maar alles moet van je benen komen. Kom maar op met die schaarbewegingen!

Heb je er het uiterste uitgehaald om je dijspieren te trainen, zwem dan verder op je rug. Je zult al snel merken dat het wat moeilijker is om in deze positie te zwemmen met je armen. Des te beter, want je hebt ze toch niet nodig. Laat ze op je plankje rusten, leg ze op je buik of plaats ze over elkaar achter je hoofd.

Heb je toch echt een hekel aan schoolslag? Zwem dan toch maar crawl, maar pas je training een beetje aan. Gebruik een plankje en zwemvliezen. Het belangrijkste is dat je je op je benen concentreert. Vooral op je beenslag, die soepel en wijd genoeg moet zijn. De beweging moet komen vanuit je heupen, niet vanuit je knieën. Hou je benen gestrekt. Dit is belangrijk om blessures te vermijden.

Strek je armen voor je uit met je plankje en gebruik alleen je benen. Ga na enkele banen op je rug liggen, met het plankje voor je uitgestrekt. Zwem zo nog enkele kilometers. Kies een dag waarop het niet te druk is in het zwembad. Zo kun je beter trainen. Het is immers nogal onaangenaam om 20 keer met andere zwemmers te botsen in nog geen 10 minuten. Maar dat wist je al!

Trek zwemvliezen aan om de weerstand in het water te verhogen en je spieren nog beter te trainen. Je kunt het best kiezen voor korte zwemvliezen, waarmee je natuurlijke slagen kunt maken en je je spieren en hartslag traint.

Als je je zwemvliezen aanhebt, herhaal dan de vorige oefening: een aantal banen op je buik, een aantal banen op je rug, enzovoort. Niet opgeven hoor!

 

Vergeet niet om af te wisselen. Zwem zowel met als zonder accessoires.

de-beste-oefeningen-om-je-beenspieren-te-trainen-tijdens-het-zwemmen
de-beste-oefeningen-om-je-beenspieren-te-trainen-tijdens-het-zwemmen

VERGEET JE DRILLS NIET

Drills zijn ideaal voor zwemmers die vooruitgang willen boeken. Dit geldt ook als je je spieren, en met name je beenspieren, wilt trainen. Als je je drills serieus aanpakt en ze regelmatig doet, vormen ze een goede oefening om je benen te versterken. Deze worden immers minder belast tijdens het zwemmen.

En je raadt het al: bij drills om je benen te versterken staat de crawl centraal.We starten met een aantal banen beenslag. Zonder armen. En zonder plankje! Anders zou het te gemakkelijk zijn!;-)

Ga goed horizontaal in het water liggen en strek je armen voor je uit. Om deze positie aan te houden moet je je spieren flink aanspannen. Zodra je de juiste positie gevonden hebt, zwem je vooruit met je benen. Gebruik je armen niet, want dan speel je vals...

Bij de tweede drill kom je niet vooruit.Dat geldt alleen voor je plek in het water, niet voor je prestaties! Ga op je rug liggen met je armen gekruist op je bovenlichaam en je kin boven water. Trappel met je benen en hou dit zo lang mogelijk vol. En ik herhaal het nog één keer, je spieren aanspannen vormt de sleutel tot succes: zowel je buikspieren als je dijspieren. Heb je écht een goede dag, dan kun je deze oefening herhalen met je armen afwisselend in de lucht!

Deze drill is wat moeilijker, maar met een beetje wilskracht gaat het zeker lukken! Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar zodra je met je hoofd onder water gaat, heb je verloren. Dan moet je opnieuw beginnen.

Lijkt het je toch wat te lastig, gebruik dan gerust een plankje om te starten. Alle begin is moeilijk. Je zult zien dat je het plankje al snel niet meer nodig hebt!

Als derde een oefening waarbij je je benen onder water gebruikt.Normaal moet het water lichtjes opspatten bij crawl. Voor deze oefening is dat echter niet het geval. Je voeten blijven net onder het wateroppervlak. Daardoor heb je meer weerstand, waardoor je je beenspieren aanspreekt (en ook sneller zwemt).