Fiets mtb recuperatie

De fietstocht zit erop. nu maar best recupereren, zeker?

.

Proficiat! Je hebt je doel bereikt! Je bent die dekselse aankomstlijn over gereden. Dat was een heftig moment, ontroerend, intens, dat je kon delen met je medecoureurs, een overwinning op jezelf ook… Maar je was ook moe, uitgeput eigenlijk, en je had pijn... Nu is het tijd om terug aandacht te besteden aan de recuperatie. Want 35 of 40 km fietsen, laat staan 80 of 100 km, dat blijft niet zonder gevolgen voor je organisme… En als je zo snel mogelijk wilt herstellen, begin je lichaam dan maar te verzorgen zodra je de meet overschrijdt.

Trappen, schokken en stoten ondergaan, geconcentreerd blijven, vraagt - of je nu 40 km of meer doet - een hele inspanning. En niet enkel lichamelijk! Het is ook belangrijk dat je mentaal en psychologisch herstelt. Zeker wanneer deze fietstocht je eerste was!

Na de aankomstlijn!

Zorg dat je na afloop van de fietstocht voldoende - maar niet te veel - rehydrateert.~Je maag en spijsverteringsgestel hebben zeker afgezien en het is belangrijk dat je er zorg voor draagt.~Tijdens een fietstocht als deze stroomt je bloed voornamelijk richting je spieren, die nood hebben aan zuurstof. Dit gaat natuurlijk ten koste van andere organen (zoals je maag bijvoorbeeld). Drink die fles van 1 liter dus niet in één keer op, maar beetje bij beetje.

Vermijd te warm of te koud.  

Aarzel ook niet om na de aankomst kleine hoeveelheden gesuikerd voedsel te eten. Zo krijg je geen "klop van de hamer" en heb je nog de kracht om thuis te geraken.

Zodra je de aankomstlijn overrijdt, stop je met trappen en vallen de tempowisselingen weg. Dat is vaak het moment wanneer je je spieren, pezen en gewrichten extra hard gaat voelen.~Tijdens het fietsen heb je je immers mentaal sterk gehouden en niet naar je lichaam geluisterd. Maar nu, voorbij de finish, laat je alles even lopen!~Een tip: blijf niet hangen, ga douchen, je omkleden en rusten!~Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Zo'n fietstocht veroorzaakt her en der spierschade (die je voelt in de vorm van stijfheid) en zorgt voor vermoeide pezen, die na verloop van tijd pijn gaan doen. 36 tot 48 uur na de fietstocht ga je hiervan het meest last ondervinden.~Is dit de enige hinder die je ondervindt, dan zou de stijfheid na gemiddeld 5 tot 6 dagen moeten wegebben.

Als je maag dit toelaat, aarzel dan niet om binnen de twee uur na de fietstocht iets kleins te eten. Op die manier begin je je energiereserves weer aan te vullen: voor wie dit binnenkrijgt, is een bord pasta bijvoorbeeld een uitstekend idee.

Week 1 na de fietstocht

Het kan zijn dat je de week na je fietstocht last gaat hebben van spierpijn. Als deze zich beperkt tot stijfheid, is het ook niets om je zorgen over te maken. Geef je organisme de tijd om zich te herstellen.~Dat is waarom ik je aanraad om die week niets van lichamelijke inspanning te doen!~Rusten luidt het devies!~Ook mentaal heb je nood aan rust en moet je weer energie tanken. Geduld dus, maak je geen zorgen, dat komt allemaal in orde en dan kan je er terug aan beginnen.

mtb rust

Week 2 na de fietstocht

Ook als je benen jeuken, probeer dan toch te wachten tot de tweede week na de fietstocht om te hernemen.~Beoefen indien mogelijk verschillende sporten die een andere motoriek vereisen. Zo kan je je lichaam anders gebruiken en moet je je ketens van spieren en pezen niet op dezelfde manier als tijdens de fietstocht aanspreken.~Rustig gaan zwemmen is bijvoorbeeld een supergoed idee.~Op tempo tijdens de week één of twee korte sessies van 30/40 minuten doen is ruim voldoende om zachtjes terug te beginnen.~Hiermee wil je de machine weer aan de praat krijgen, zien hoe je lichaam reageert, nagaan hoever je recuperatie staat en kijken of je geen hinder ondervindt of ernstigere letsels blijft hebben (tendinitis, contractuur, botverplaatsing…).

Mocht je tijdens deze twee eerste weken na de fietstocht toch pijn blijven voelen in je rug of je gewrichten, twijfel dan niet om een afspraak te maken bij een kinesist of osteopaat. Hij of zij kan de positie van je lichaam bekijken en nagaan wat de oorzaak is van je spierpijn. Zulk een sessie zal je sowieso goed doen. Aarzel dus niet langer en ga eens langs ;)

Week 3 en 4 na de fietstocht

Blijf tijdens de 3e en 4e week na je fietstocht verschillende sporten beoefenen.~Tussen je andere trainingen kan je ook een fietstocht inlassen.~Toch nog even herhalen dat je tijdens deze twee weken moet blijven opletten, niet mag overhaasten, een rustig tempo moet aanhouden en stelselmatig de duur van je inspanning mag opdrijven (tot maximaal een uur). Ga niet klimmen of dalen en zorg er zeker voor dat je geen pijn voelt.~Eén of twee sessies van 30 minuten met de MTB tempo rijden is ideaal om te hervatten en om je lichaam weer gewoon te maken aan het fietsen, zonder dat je echter overbelast. Het "fun"-element mag hier voorrang krijgen.


 

1 Maand en meer na de fietstocht

Als je bij het begin van de tweede maand na de fietstocht nog altijd niets van pijn voelt, dan mag je stap voor stap weer beginnen op te bouwen.~Dit komt - we herhalen het nog eens - omdat je nood hebt aan recuperatie.~Vergeet niet, pijn hebben is uit den boze.~~En het is niet omdat je na twee weken na de fietstocht geen pijn meer voelt, dat je dan volledig bent gerecupereerd.

Tot slot, mag je dit nog eens doen? Zeker, waarom niet, maar niet tijdens de eerste drie tot vier maanden! Vooral niet als het een lange tocht was!~Eén keer per jaar om te beginnen is een uitstekende basis!~Doe in tussentijd misschien kortere fietstochten. Zo sta je telkens in topvorm aan de start!