NL
NL

DE KINDERFIETS: RIJPLEZIER IN MINIVERSIE    

.

De kinderfiets

Zowel in de zomer als in de winter, is een zonnige dag altijd een goede gelegenheid voor een fietstochtje met het gezin. Al snel wil je kleine spruit niet meer in zijn fietsstoeltje zitten, maar liever actief meerijden. Maar vanaf welke leeftijd kan dit? En met welk materiaal? Wat is de beste manier en methode om je kind goed te leren fietsen? We helpen je graag om je allerkleinsten de tweewieler te laten ontdekken.

 

 

 

 

WAT VERSTAAN WE ONDER EEN KINDERFIETS?

Klein frame, kleine wielen, klein zadel, kleine pedalen, ... Een kinderfiets is aangepast aan de lichaamsbouw van de allerkleinsten en heeft specifieke voorzieningen voor een gemakkelijk en intuïtief gebruik. ~Van zodra je kind kan lopen of ongeveer 2 jaar oud is, kun je hem laten kennismaken met de loopfiets. Dat zal het leerproces voor het fietsen alleen maar versnellen.

Bij Decathlon besteden we speciale zorg aan het ontwikkelen van praktische, comfortabele, speelse en leuke kinderfietsen.

Waarom?~Als goede ouder laat je je kind toch niet meteen naar beneden rijden van een enduro-helling... niet? ~Vooraleer je kind (later) met dit soort intensieve activiteiten kan beginnen, moet hij eerst gewoon leren fietsen met zijn kinderfiets.

Het is een noodzakelijke stap in zijn leven, dus tracht het leren ook plezant te maken.

 

ZIJN ER BEPAALDE REGELS TE RESPECTEREN?

Elk kind is verschillend.Sommigen leren sneller dan anderen.

 

Vooraleer ik een gepassioneerd mountainbiker werd, was de schrik om te vallen enorm groot. Het duurde meer dan 7 jaar vooraleer ik zonder steunwieltjes durfde te rijden. Sindsdien heb ik een paar duizend kilometers in de benen en neem ik mijn mountainbike overal mee naartoe.

 

De moraal: respecteer het leerritme van je kind.

 

Vooraleer samen met de fiets op pad te gaan, ga je te voet met je kind de route verkennen. Zo kun je je kind bewust maken van de gevaren van de weg.

 

Wanneer hij de basis onder de knie heeft, ga je je kind op zijn eerste ritjes vergezellen. Tot 8 jaar mag hij in een rustig tempo op de voetpaden rijden. En anders bieden steden steeds meer gemarkeerde trajecten aan zoals fietspaden. Gebruik ze!

 

 

De kinderfiets: rijplezier in miniversie.

IS FIETSEN GOED VOOR MIJN KIND?

Zodra hij kan lopen, ongeveer tussen 12 en 18 maanden, en tot 5 à 6 jaar, kan je kind het plezier van het rijden beginnen te ontdekken. Niet met een fiets maar met een loopfiets. Deze fiets zonder pedalen is ideaal om zijn evenwichtsgevoel te ontwikkelen.

 

Kleine deugnieten vallen al eens een keer of rijden iets te ver weg: hou dus altijd een oogje in het zeil als ze rondrijden met hun loopfiets of kinderfiets. Zo kun je snel ingrijpen, mocht er eentje vallen.

 

Zolang je kind fit en gezond is, zal het rijden op een fiets die aangepast is aan zijn leeftijd, hem helpen om al zijn energie te kanaliseren.

 

DE VOORDELEN

Herinnert u zich nog uw eigen eerste pogingen? Tegelijkertijd trappen, draaien en remmen was te moeilijk en je kwam (misschien) ten val? En vandaag doe je dit allemaal instinctief. Welnu, een kinderfiets is een uitstekend middel om de psychomotorische coördinatie van je kind te ontwikkelen.

 

Een belangrijk moment voor je kind: het wegnemen van de steunwieltjes! Op dat moment verbetert je kind aanzienlijk zijn evenwichtsgevoel.

 

Loopt je kind over van energie? Laat hem met zijn kinderfiets rijden. Zo geraakt hij zijn energie kwijt en ontwikkelt hij zich lichamelijk.

 

Tot een leeftijd van 7 jaar heeft een kind weinig notie van afstand, snelheid of plaats. Fietsen zal hem enorm helpen bij de waarneming van zijn omgeving.

 

NOODZAKELIJKE UITRUSTING

De helm: want kinderen zijn avonturiers! Daarom is het dragen van een fietshelm verplicht tot de leeftijd van 12 jaar. Daarna is het sterk aan te raden om die goede gewoonte te behouden.

 

Elleboogbeschermers: bij een valpartij hebben kinderen de neiging om hun handen of armen te plaatsen. Door elleboogbeschermers te dragen, zijn deze belangrijke zones beschermd.

 

Kniebeschermers: Net zoals ellebogen, bezeren kinderen vaak ook hun knieën bij een valpartij. Kniebeschermers zijn daarom sterk aan te raden bij het fietsen.

 

 

Fietsen is plezant! Laat je kind ontdekken hoe leuk fietsen is van zodra hij de motorische vaardigheden heeft en er zin in heeft. Vrijheid, zelfstandigheid, lichaamscontrole en ruimtelijke oriëntatie, ... fietsen is uitstekend voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling van je kind.