NL
NL

DE VOORDELEN VAN AQUAGYM

Heel veel wateractiviteiten vinden hun inspiratie in de fitnesswereld. Waarom zou je dan voor het water kiezen en niet voor de fitnesszaal?

voordeel aquagym

De eigenschappen van het water leveren fysieke en cardiologische voordelen op, maar ze beschermen je ook tegen de negatieve aspecten van sporten: spier- of gewrichtspijn, blessures… Wij geven je 7 goede redenen om in het water te sporten.

1/ GEWICHT VERLIEZEN DOOR MEER CALORIEEN TE VERBRANDEN

De weerstand van water ligt ongeveer 15 keer hoger dan die van lucht. Je moet dus een grotere inspanning leveren dan wanneer je dezelfde sport op de begane grond beoefent. Bovendien verbrandt je lichaam ook stilstaand meer calorieën dan op het land, omdat je lichaamstemperatuur (37°C) hoger ligt dan die van het water (28-30°).

Voor zachte aquasporten: met aquagym of aquayoga bijvoorbeeld verbrand je gemiddeld 200 à 300 calorieën per uur. Bij dynamischer aquasporten zoals aquafitness, aquatrampoline, aquarunning en aquabike, heb je na een uurtje sporten al snel 400 à 600 calorieën verbruikt. 

Wil je graag wat gewicht verliezen? Hou dan rekening met deze 3 parameters om nog meer calorieën te verbranden:

- je sportfrequentie: probeer 2 à 3 keer per week te sporten, zo ben je regelmatig actief en kan je hart wennen aan de inspanning

- de uitvoeringssnelheid van je bewegingen: hou een regelmatig tempo aan

- de temperatuur van het water: kies voor fris water. Je lichaam zal ook calorieën verbranden om je lichaamstemperatuur op peil te houden

2/ JE LICHAAM STROOMLIJNEN EN JE CONDITIE VERHOGEN

Door je spieren te verstevigen en je cardiovasculaire capaciteit te verhogen Volgens de aquasport die je kiest kan je door de weerstand van het water ook aan je uithouding werken en bepaalde spiergroepen trainen. 

aquagym voordeel

3/ GEDAAN MET ZWARE BENEN!

De druk die het water uitoefent op je lichaam stimuleert je bloedsomloop en zorgt voor een betere veneuze retour. Na je work-out zullen je benen dus lichter aanvoelen.

4/ GA DE STRIJD AAN MET CELLULITIS EN SINAASAPPELHUID

Snelle, dynamische bewegingen zorgen voor de afbraak van toxines en vetten. Ze verbeteren de lymfedrainage en zorgen via zachte massage voor een vermindering van cellulitis. 

Zo voorkom je op een zachte, relaxerende manier de vorming van sinaasappelhuid. 

aquagym soepelheid voordeel

5/ WORD SOEPELER EN VERBETER JE MOBILITEIT

Welke aquasport je ook beoefent, je wordt steeds gedragen door het water. Daardoor kun je grotere bewegingen maken en worden je gewrichten soepeler. Dankzij de wet van Archimedes kun je dus bewegingen maken die op de begane grond aartsmoeilijk zouden zijn. 

6/ GEEN STIJVE SPIEREN NA HET SPORTEN

Aquafitness is minder belastend voor je lichaam dan gewone fitness, terwijl je toch flink aan de bak moet. Je kunt zonder risico aan sport doen, ongeacht je fitheidsniveau, gezondheidstoestand of leeftijd. Het water heeft niet alleen een masserend effect op je huid, je hele lichaam wordt gemasseerd door de trage, soepelere bewegingen. 

7/ NIET OVERMATIG ZWETEN MAAR JE GEWOON GOED VOELEN TIJDENS HET SPORTEN

In het water kun je sporten zonder overmatig te transpireren. Je lichaamstemperatuur gaat er namelijk minder snel naar omhoog in vergelijking met sporten op de begane grond. Je lichaam moet dus ook minder zweten om de temperatuur van je spieren op peil te houden, en je dehydrateert er ook minder snel.

aquagym voordeel