NL
NL

DEZE ROLLER SKATE STIJLEN MOET JE EENS PROBEREN! 

Als je al kunt skeeleren, vind je dit ongetwijfeld interessant. Als je nog niet skeelert, laat deze stijlen dan een inspiratie zijn om voor het eerst op wieltjes te gaan staan. 

skeelerstijlen
Prateek Gondane

Prateek Gondane

- Producttrainer + Digital Leader voor Oxelo India -

Skeeleren staat in India nog in de kinderschoenen en is er nog niet zo populair als andere sporten. Toen ik de sport begon te ontdekken, was het door het gebrek aan bronnen en plaatselijke informatie lastig om mijn weg erin te vinden.

Dankzij het internet kan ik nu de wijde wereld van het skeeleren ontdekken. Als je al kunt skeeleren, vind je dit ongetwijfeld interessant. Als je nog niet skeelert, laat deze stijlen dan een inspiratie zijn om voor het eerst op wieltjes te gaan staan.

Fitness-skaten

Aangezien dit geen competitieve sport is, is het niet heel populair bij het grote volk. Mensen weten vaak niet wat de gezondheids- en andere voordelen zijn van fitnessskeeleren. Op het internet vind je echter artikels waarin ze fitnessskeeleren vergelijken met hardlopen en joggen! Toegegeven, die laatste twee zitten in ons bloed, terwijl je voor skeeleren wat meer tijd moet uittrekken om te leren hoe je je evenwicht moet bewaren, de wieltjes moet besturen, enzovoort. Maar als je eenmaal overeind kunt blijven, is het superleuk om te doen. Je spieren worden sterker zonder dat je je knieën zwaar belast, en we mogen ook zeker niet vergeten dat het je stressniveau verlaagt en gewoon een leuke manier is om te bewegen. 

Fitnessskeeleren
Jam Skating

Jam Skating 

Heb je wel eens gehoord van Rollerdisco? Jam Skating lijkt daar heel sterk op. Het werd beïnvloed door de hiphopcultuur, waaronder heel wat dansbewegingen. Net als bij de andere vormen van skeeleren ligt de basis in je evenwicht, maar daaraan voeg je nog wat artistieke bewegingen, turnbewegingen of andere dansbewegingen toe. Als je ze hebt, doe het dan op rolschaatsen, maar dat is geen voorwaarde: in deze sport kan je je creativiteit de vrije loop laten. Zet de muziek aan en rijden maar! Doe het binnen of buiten, alleen of in een dance battle met een groep.

Het is superleuk en ik raad je zeker aan om het eens te proberen! 

 Vert  Skating (Vertical skating)

Vertical Skating wordt meestal gezien als een extreme sport. In deze vorm van skaten maak je gebruik van vertical ramps en doe je tricks als spins of flips.

Je ziet dit niet heel veel in India, vooral omdat we een gebrek hebben aan de nodige infrastructuur (skateparken, vert ramps, enz.), maar ik denk dat we heel veel talent hebben in ons land. De skateboardingcultuur begint hier langzaam maar zeker te groeien, en er verschijnen hier en daar wel skateparks. Ik hoop dat we steeds meer talenten zullen zien opkomen die zich storten op deze sport. 

vertical skating
Downhill Skating

 Downhill Skating

Downhill Skating is voor echte waaghalzen, voor snelheidsduivels. Bij downhill skating kan je al snel de 40-50 km/u voorbij gaan, dus ga hier zeker niet licht over.

Er zijn zelfs snelheden van 120 km/u vastgesteld. Dat is haast niet te geloven, vind je wel? Als je het downhill skaten eens uit wil proberen, zorg dan eerst dat je de basisvaardigheden van draaien, remmen en je evenwicht bewaren voor de volle honderd procent onder de knie hebt. Remmen is vooral heel belangrijk, want als je de controle bij hoge snelheden niet goed kunt behouden is de kans dat je valt heel groot. Experts geven aan dat het oefenen van alternatieve afremmethodes als de T-Stop, Toe Drag of de Powerslide hierbij kan helpen. Zorg dat je altijd veilig sport en draag bescherming. Snelheid maken kan eenvoudig zijn, maar de echte uitdaging is om die snelheid te controleren en te behouden. ~ 

Stuntskaten

Aggressive skating, of stuntskaten, begint met zijn stunts echt een naam voor zichzelf te maken. Skaters grinden of springen op obstakels op straat of in skateparken. Heel wat films, clips en advertenties hebben jongeren aangemoedigd en uitgedaagd om hun grenzen op te zoeken en te verleggen en iets nieuws aan de sport toe te voegen. Bij streetskaten, ook wel freestyle genoemd, gebruikt de skater voor de stunts voorwerpen die hij of zij in de alledaagse omgeving vindt. Creativiteit is hierbij vaak een belangrijk onderdeel, omdat skaters hun stunts aan elkaar rijgen en specifiek op een unieke omgeving afstellen in plaats van enkel de standaard manoeuvres uit te voeren op speciaal daarvoor ontworpen obstakels. ~ 

stuntskaten

Andere stijlen 

Dit is zeker geen volledige lijst en er zijn nog talrijke andere activiteiten die je op wieltjes kan doen. Denk bijvoorbeeld aan inlinebasketbal, rollersoccer, inlinehockey of roller derby.~ 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT