NL
NL

EEN DETOXKUUR VOOR HARDLOPERS

Start van het nieuwe jaar of van een nieuw seizoen? Het perfecte moment om je energiepeil weer op te krikken en er met een goede basis weer in te vliegen. Wat als je jouw loopavonturen nu eens met een korte en natuurlijke detoxkuur zou beginnen?

een-detox-kuur-voor-hardlopers-de-oplossing-voor-al-je-kwaaltjes

WAT IS EEN DETOXKUUR? 

Je bent moe, maar je kunt maar niet slapen? Je hebt geen honger, maar knabbelt aan alles binnen handbereik? Je hebt de energie niet om te gaan hardlopen? Je hebt last van kwaaltjes (buikpijn / hoofdpijn / puistjes...)?

Als je je hierin herkent, dan zou dit artikel weleens je toverstokje kunnen zijn!

Je hebt het misschien al begrepen, een detoxkuur helpt je om weer in vorm te geraken. Je verdrijft de gifstoffen in je lichaam en gaat weer gezonder leven. Een goed voornemen na een uitspatting...!

VERZEKER JE WINTERSE ENERGIE!

In de winter hebben we helaas de neiging om minder te bewegen... Je lichaam raakt langzaam (maar zeker, als je er niets aan doet) verontreinigd, en kan door het gebruik aan licht en vocht snel verzwakken. Het is belangrijk om tot de actie over te gaan, zodat je niet verzinkt in de vicieuze cirkel van een winterdepressie!

Er zijn 9 voedingsmiddelen die je daarbij kunnen helpen:

Kiwi: vol van vitamine C en antioxidanten. Begin je dag met 2 kiwi's bij het ontbijt.

Citroen: de meester van de detox. Rijk aan vitaminen en kalium geeft het een boost aan je immuunsysteem. Gebruik het om je gerechten en dranken mee op smaak te brengen.

Appel: rijk aan vezels en pectine. Hij trekt water, vetten en suikers aan in de maag en vormt daar een niet-verteerbare eetlustremmer. Het geheel wordt vervolgens op natuurlijke wijze afgevoerd.

Veldsla: boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen. Een lekkere salade met veldsla, op smaak gebracht met citroen, is het perfecte voorgerecht.

Alle soorten kool: rijk aan vezels, vitamine C en antioxidanten, en dus een goede boost voor je immuunsysteem. Rauw of gekookt, kool is perfect bij al je wintergerechten.

Venkel: rijk aan vezels, geeft extra smaak aan je gerechten en een boost aan je spijsvertering.

Kaki: de enzymen bevorderen de spijsvertering.

Spinazie: boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen, hier mag je onbeperkt van eten.

Kurkuma: het kruid bij uitstek tegen problemen met de spijsvertering. De hoeveelheid antioxidanten, curcumine en etherische oliën verzacht ontstekingen als pijnlijke gewrichten, ideaal dus voor hardlopers!

Energietip: vul een kan met 2 liter water, voeg hier 1 citroen en 2 sinaasappels, in dunne schijfjes gesneden, 2 of 3 takjes tijm en wat citroensap aan toe, en laat dit een nachtje trekken.

GEEF JE LICHAAM EEN BOOST

Superfoods zijn het natuurlijke wapen tegen een laag vormpeil. Deze vruchten, groenten of kruiden bevatten een uitzonderlijke hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen of micronutriënten en hebben zo een opmerkelijke impact op je lichaam.

Açaibessen: deze donkere bes lijkt wat op een druif. Door het hoge gehalte aan antioxidanten is het de ideale vrucht om je voorraad weer mee aan te vullen. Het is ook een goed supplement van ijzer en calcium voor sportvrouwen die daar vaak een gebrek aan hebben.

Acerola: een kleine verfrissende kers vol vitaminen. Ze bevat bijzonder veel vitamine C (30x meer dan sinaasappel), ondersteunt je immuunsysteem en stimuleert je spierspanning, ideaal voor in de winter.

Haver: een bijzonder voedzame graansoort, rijk aan mineralen, eiwitten en vezels. Het is bijzonder voedend, werkt tegen vermoeidheid en wordt aangeraden bij extreme kou en voor "grote eters" om hun eetlust te stillen.

Gojibessen: deze kleine oranjerode bessen zijn superrijk aan vitamines, mineralen en spoorelementen. Een kuur van gojibessen is een antivermoeidheidskuur bij uitstek.

Spirulina: wonderbaarlijke microalgen die helpen tegen vermoeidheid. Het voedingsmiddel bij uitstek bij een grote energiedip! Spirulina is niet alleen bijzonder rijk aan eiwitten, maar ook een bron van ijzer, chlorofyl en bètacaroteen, waardoor het een uitstekende bron van antioxidanten is. Het levert ook een groot deel van de vitamines uit de B-groep.

Ginseng: deze stimulerende plant zou ook een positieve werking hebben bij depressie. Het is een adaptogene plant, met positieve effecten die het lichaam doeltreffend ondersteunen bij zware vermoeidheid.

Tip voor een drankje: bereid een smoothie met 2 kiwi's, 2 sinaasappels, ½ citroen en 1 cc acerolapoeder.