Geschiedenis boogschieten

Geschiedenis van het boogschieten

.

Geschiedenis

Boogschieten werd aanvankelijk gedaan om te jagen, en vandaag de dag is het voor sommigen een vrijetijdsbesteding en voor anderen een sport en wordt het zowel door kinderen, vrouwen als mannen beoefend. Het is een leuke behendigheidssport die niet gewelddadig is.

Sinds 1972 werd boogschieten opnieuw ingevoerd als olympische sport. Het is een echte concentratiesport die nauwkeurigheid, discipline en alertheid vergt.

Iedereen kan deze sport beoefenen, om kennis te maken, als vrijetijdsbesteding maar ook als volwaardige sport …

Met de SOFTARCHERY kun je thuis op een beperkte ruimte kennismaken met deze sport, alleen of met het gezin.

Je kunt boogschieten in een club, "indoor" in een zaal met schietafstanden van 18 m of buiten over afstanden van 30, 50 en 70 m. De grootte van de schietschijven verschilt naargelang de schietafstand.

Je kunt ook boogschieten in de natuur, waarbij je bijvoorbeeld schiet op doelen in de vorm van dieren, aan Field kunt doen (veldschieten) of schieten op 3D-doelen.

Bovendien zijn er nog tal van disciplines volgens het land of de plaatselijke gebruiken, zoals wipschieten, koningschieten, golfschieten …

Binnen (indoor) wordt geschoten over een afstand van 18 meter in 2 keer 10 regens van 3 pijlen op doelen in maat 40.

Het boogschieten buiten is onderverdeeld in verschillende disciplines, federaal, 30 en 50 meter met doelen van 80 in 12 regens van 3 pijlen over elke afstand, Olympisch FITA over 30, 50 op een doel van 80 en 2 keer 70 meter op een doel van 122 in 12 regens van 3 pijlen voor elke afstand.

De blazoenen voor die disciplines zijn onderverdeeld in 5 zones, geel (10 en 9), rood (8 en 7), blauw (6 en 5), zwart (4 en 3) en wit (2 en 1).

Bij Field Archery en boogschieten in de natuur wordt geschoten over afstanden van 6 tot 60 meter. De schutters worden ingedeeld in klassen volgens hun materiaal, recurveboog of compoundboog, met of zonder vizier…

Het schieten op 3D-doelen krijgt steeds meer bijval, omwille van het bijzondere concept en het element spanning dat erin vervat zit.

Kortom, iedereen vindt wel een discipline naar zijn gading.