De voordelen van sport

De voordelen van sport

We hebben het al zo vaak herhaald ... dus doen we het gewoon nog eens: lichaamsbeweging heeft 1001 voordelen. Voor lichaam én voor geest.

Voor heel wat mensen onder ons is lichaamsbeweging en sport een gewoonte: we zijn elke dag actief, alleen of in groep, en beoefenen allerhande disciplines. Ontdek samen met ons waarom sport nu zo goed voor je is.

Meer dan twee derde van de bevolking is minstens één keer per week actief (bron: 'Les Chiffres Clés du Sport', 2017). De redenen? Die zijn er te over, geloof ons! Kinderen beginnen te sporten omdat ze hun ouders bezig zien, en daarnaast is sporten gewoon leuk, je verlegt je grenzen, je blijft fit en gezond, je houdt een gezonde levensstijl aan, je lichaamsconditie vaart er wel bij, je kan het met vrienden doen, je deelt een passie...

De voordelen, zowel fysiek als psychisch, zijn legio. En vaak zijn ze ook gelinkt, daar zijn gezondheidsprofessionals het over eens. Terwijl de ene vooral wil presteren en zichzelf geregeld uitdagen, doet de andere aan sport om gezondheidsredenen, vanuit de reflex om elke dag zorg te dragen voor je lichaam en het risico op bepaalde ziekten te beperken.

In dit artikel leggen we je in geuren en kleuren uit wat er nu zo voordelig is aan regelmatige lichaamsbeweging. Vergeef ons als we een paar geneugten vergeten, er zijn er immers zoveel!

Waarom is sporten en bewegen zo belangrijk?

Er wordt aangeraden om vijf stuks fruit of porties groenten per dag te eten - niet vergeten om je appel en mandarijntjes mee te nemen voor het vieruurtje en om wat erwtjes op je bord te scheppen tijdens de middagpauze - en om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Dat advies hoor je geregeld, daar moeten dus goede redenen voor zijn ... In werkelijkheid is sport een antwoord op het feit dat we almaar meer een zittend en sedentair leven zijn gaan leiden. Minder dan drie vierde (71%) van de mannen en iets meer dan de helft (53%) van de vrouwen haalden de voorbije jaren de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op het gebied van fysieke activiteit, met name 2,5 uur per week gematigd intensieve lichaamsbeweging of 1 u. 15 intensieve activiteit per week.

Een vaststelling die de WHO aan een aantal problemen toeschrijft: meer armoede, hogere bevolkingsdichtheden, minder parken en recreatiezones in de steden ... En dan, laten we eerlijk zijn: schermen, groot en klein. Die doen ons echt niet meer bewegen, zeker niet als het nieuwste seizoen van onze favoriete serie online staat!  Sport, lichaamsbeweging of sportieve activiteit, maakt niet uit: het gaat erom dat je beweegt.

De voordelen van sport

Hart, longen, gewrichten... fysieke activiteit is heilzaam voor al je lichaamsstelsels. Je zet ze immers aan het werk, en zo worden ze weerbaarder en ben je beter gewapend tegen allerhande aandoeningen en kwalen, zoals beroertes, suikerziekte en obesitas. Sport maakt ook je botten steviger en voorkomt ziektes zoals osteoporose. De mogelijkheden zijn legio! Naast die fysieke voordelen heeft sport ook tal van geneugten voor je psychische welzijn: minder stress en angstgevoelens, een beter slaapritme, meer zelfvertrouwen... Kortom, om je lichaamsconditie en gezondheid op peil te houden en te verbeteren, is sport minstens even belangrijk als gezond eten. Trek je sneakers dus aan en laat die endorfines maar komen!

De voordelen van sport voor het hart

Door regelmatig fysiek actief te zijn versterk je het vermogen van je lichaam om zuurstof te vervoeren, waardoor je spieren ook beter werken. Welnu, zoals je wel of niet weet, het hart is een spier. En voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren en dus ook naar het hart, hoef je heus geen zware inspanningen te leveren. Het gaat er vooral om dat je regelmatig aan je uithoudingsvermogen werkt. “Elke dag een stukje rustig wandelen, zonder dat je buiten adem raakt is al prima voor je hart", aldus Laurent, Frans sportarts

Door je verschillende fysieke parameters te verbeteren en door de zuurstoftoevoer naar je hart te stroomlijnen, wordt het tegelijk sterker en zal het meer bloed kunnen rondpompen in je lichaam. Kortom, door te sporten of door lichaamsbeweging ga je je spieren beter 'irrigeren', daalt je bloeddruk met ongeveer 30% en beperk je het risico op beroertes en hartaanvallen.

De voordelen van sport en bewegen, ongeacht je leeftijd, ervaar je snel en naargelang je fysiologie ook heel compleet. “Dankzij sport bevorder je de bloedcirculatie en bereikt je bloed sneller je lichaamscellen, en dat zorgt voor een betere vasculariteit. Op die manier verhoogt het vermogen van je lichaam om zuurstof, voedingsstoffen en energie naar je spieren te voeren.Sport verlaagt ook je gemiddelde hartslag in rust en zorgt ervoor dat je hart vlotter omspringt met inspanningen. Een hart dat traag slaat in rust zal zijn functie op en top vervullen wanneer je het op de proef stelt!

De voordelen van sport voor de longen

Lichaamsbeweging, en vooral dan duursport, is bevorderlijk voor je ademhalingscapaciteit. In werkelijkheid is dat niet helemaal waar: het gaat er vooral om door sport de capaciteiten te optimaliseren die we niet of niet meer aanspreken. "Heel vaak, en tegenwoordig ook meer en meer, blijven onze fysieke capaciteiten onderbenut. Dat is het gevolg van minder bewegen en een vooral zittend leven", vervolgt sportarts Laurent. In 2016 sprak de Franse federatie van cardiologen haar ongerustheid al uit over het feit dat schooljongeren op 40 jaar tijd 25% aan fysieke capaciteit hebben ingeboet omdat ze minder actief zijn en de voorkeur geven aan zittende, niet-actieve hobby's. “Dankzij wat we ook wel 'sportieve reconditionering' noemen, is het perfect mogelijk om je fysieke capaciteiten en niet in het minst je longvermogen terug te winnen. Aan je ademhaling moet je werken, net zoals aan andere lichaamsparameters. Als je begint te hardlopen bijvoorbeeld, dan zal dat venijnige kuitenbijtertje in de laatste rechte lijn voor je weer thuis bent pijn doen en je de adem afsnijden. Maar je zal merken dat je na een paar weken training zelfs geen acht meer slaat op dat rotstukje! De voordelen van sport word je vrij snel gewaar. En dat je dat ook in je dagelijkse leven ervaart, is enorm bevredigend.

De voordelen van sport

Dankzij sportieve reconditionering krijg je je ademhalingsstelsel weer in topvorm en wordt je fysieke paraatheid weer als vanouds. “Die reconditionering is alomvattend: hoe beter je ademhalingscapaciteiten, hoe beter de zuurstoftoevoer naar je bloed. Die zuurstof is een energiebron voor je spieren, waaronder ook het hart" Van je ademhaling hangt een heel systeem af, het is dus belangrijk dat je ze onderhoudt. Er bestaan sporten waarmee je gericht aan je ademhaling werkt en je capaciteiten versterkt: yoga is daar een mooi voorbeeld van. “Met dat soort sporten, waarbij je je vaak ten volle bewust bent van jezelf en van je lichaam, kan je helemaal focussen op je ademhaling en leer je om je middenrif neer te laten en je diepere spieren aan te spreken. Want net die spieren heb je nodig”, aldus onze arts.

Sport helpt je op die manier om zorg te dragen voor je ademhalingsstelsel, omdat fysieke activiteit helpt om dat weer helemaal op peil te krijgen en op zijn volle kunnen te laten functioneren. Daar is eigenlijk niet zo heel veel inspanning voor nodig. Vooral regelmaat is het toverwoord! En uiteraard, als je een fysieke activiteit hervat, bouw dan goed op: meteen het uiterste uit je lichaam willen halen is pijnlijk en een recept voor ontmoediging. Niet vergeten: Rome is ook niet in één dag gebouwd.

De voordelen van sport voor de gewrichten

Sport is niet enkel heilzaam voor je hart en ademhaling: ook je gewrichten varen wel bij regelmatige lichaamsbeweging. "Door te sporten houd je je gewicht onder controle. Zo moeten je enkels en knieën minder gewicht dragen en worden ze dus minder belast", aldus Laurent. Dat is een eerste voordeel. Maar er zijn er ook andere: door regelmatig te sporten vernieuwt je kraakbeen gemakkelijker en verhoogt de kwaliteit van het gewrichtsvocht. “Anders gezegd: sporten smeert de radertjes van je lichaam”, gaat onze arts voort. “Algemeen gesproken onderhoud je dankzij lichaamsbeweging de materie van je pezen, ligamenten en botten, en beperk je het risico op aandoeningen zoals botverkalking.” 

Naast die rechtstreekse fysieke voordelen verbetert sport ook de positiezin of 'proprioceptie'. Dat is de al dan niet bewuste gewaarwording van de houding van al je lichaamsdelen in verschillende omgevingen. “Door te sporten verbeter je de functie van je spiergroepen en controleer je beter je bewegingen”, benadrukt Laurent. “Regelmatig bewegen helpt je om het risico op blessures te beperken en om je beter aan te passen aan je omgeving”, voegt hij nog toe. Men adviseert doorgaans om impactsporten zoals hardlopen, tennis of squash aan te vullen met 'lichtere' sporten waarbij de gewrichten minder onder druk komen te staan, zoals zwemmen, yoga of pilates. Een win-winrecept om jezelf op alle vlakken te verzorgen!

Sporten is goed voor de gezondheid, maar wat levert het ons nog op?

De voordelen zijn legio! Sport heeft niet enkel fysieke voordelen voor je lichaam, ook je mentale weerbarheid vaart er wel bij. Om de dagelijkse en vooral goedgevulde sleur te doorbreken is een stukje hardlopen, een partijtje squash of een wedstrijdje basketbal de perfecte pauze om alle zorgen even te laten varen en weer helemaal tot jezelf te komen. Weg met de werkstress! Je focust helemaal op jezelf, op je eigen bewegingen, op je inspanningen, spel en techniek... Zo vergeet je de rest! 

Hoe intens ook, een fysieke inspanning is een moment voor jezelf, die je welzijn ten goede komt en je helpt om alle zorgen even te vergeten. Een manier om de druk af de ketel te laten en het leven rustiger in de ogen te kijken. Naast teamsport zijn er ook talloze andere disciplines die je samen met je naasten en vrienden kunt beleven. De ideale mogelijkheid om de banden weer aan te halen en een praatje te slaan rond een gedeelde passie. En vergeet niet te lachen! Sport is ook het perfecte middel voor sociaal contact en voor je dagelijkse of wekelijkse portie goed humeur!

En daarnaast is het een prima manier om meer zelfvertrouwen te kweken en je grenzen te verleggen. Het hoeft er niet altijd om te gaan om grootse prestaties neer te zetten. Elke kleine uitdaging die je het hoofd biedt kan al voelen als een echte overwinning! Psychiater Marie-Hélène Minne, psychiater ziet het zo: “Door regelmatig fysiek actief te zijn, krijg je een beter zelfbeeld. En jezelf graag zien wil zeggen dat je meer zelfvertrouwen krijgt.” 

De voordelen van sport

De voordelen van sport als stressverjager

Heel vaak kunnen obstakels in je werk of je privéleven heuse spelbrekers zijn en je hersenactiviteit verstoren. Stress kan aanleiding geven tot denkbeelden die absoluut niet bevorderlijk zijn voor je denkproces en die je gedachten, je dagelijkse leven en je slaap aantasten. En dat wordt al snel een vicieuze cirkel, waar je heel moeilijk uitkomt. De rust in je hoofd lijkt dan veraf! Nochtans kan sport je helpen om stoom af te laten en stukje bij beetje die negatieve hersenspinsels te laten voor wat ze zijn, ten gunste van je mentale en fysieke veerkracht. Sport is de perfecte manier om weer tot jezelf te komen, in het nu te leven en je te focussen op je lichaam en bewegingen. Of ook om je weer beter gewaar te worden van je omgeving, of van je spel als je een teamsport beoefent. Op die manier verjaag je negatieve gedachten, en geleidelijk aan ga je minder liggen piekeren.

Of je nu in je eentje of in groep aan sport doet, het blijft een uitstekend middel om angstgevoelens en stress te verjagen. Niet enkel acuut, maar ook op langere termijn. Door regelmatig te bewegen slaap je beter in, en ook je slaapkwaliteit gaat er snel op vooruit. Je herwint geleidelijk de controle over die momenten die echt ontspannend moeten zijn.

De voordelen van sport

Decathlon coach

Download de gratis app Decathlon Coach en sport wanneer, waar en met wie je wilt. Geniet van ons gevarieerd aanbod aan sportsessies, samengesteld door professionele sportcoaches, en laat je leiden door de vocal coaching.

Fysieke activiteit stimuleert de aanmaak van endorfines, de zogeheten 'gelukshormonen'. En die verjagen al je angsten. Sport activeert ook het beloningscentrum in je hersenen waardoor er dopamine vrijkomt, het plezierhormoon. “Fysieke activiteit is een instant stressverjager, dankzij een betere zuurstoftoevoer naar de hersenen en een hogere hormonenproductie. En ook op lange termijn is het heilzaam, omdat je je eigenwaarde weer helemaal terugvindt”, aldus Marie-Hélène Minne.

Het klopt dat alle sporten dankzij die mechanismen helpen om stress te bestrijden, maar sommige disciplines zoals yoga zijn bijzonder aangewezen, omdat ze volop focussen op ademhaling en concentratie. Een prima manier om weer tot jezelf te komen en je nervositeit adieu te zeggen.

De voordelen van sport

De voordelen van sport voor je slaapkwaliteit

Is sport nu echt zo bevorderlijk voor je slaapkwaliteit Is sport een goed idee als ik slecht inslaap? Op elke manier bevordert sport mijn slaapkwaliteit? Er zijn zo veel vragen die we ons stellen (of niet) over de heilzame invloed van fysieke activiteit.

De voordelen van sport voor de hersenen

Marathonkampioene Paula Radcliffe legt uit dat hardlopen voor haar niets dan positieve gevolgen heeft. Ze luistert beter naar haar lichaam (interview met Brut - maart 2021) en "maakt haar hoofd helemaal leeg". Deze recordvrouw houdt er een heel interessante theorie op na: de zuurstoftoevoer naar de hersenen opdrijven door te sporten helpt haar om problemen op te lossen en de dingen in perspectief te plaatsen. Wanneer ze een probleem heeft, gaat ze altijd een stukje lopen. Zo ziet ze de dingen helderder en vindt ze vaak de oplossing. Ze keert ook ontspannen terug, met de antwoorden op al haar vragen. Kan dat? Is sport en lichaamsbeweging bevorderlijk voor ons denkvermogen? Een betere zuurstoftoevoer naar de hersenen heeft gunstige gevolgen, vertelt psychiater Marie-Hélène Minne.

Fysieke activiteit bevordert de vasculariteit van de hersenen”, legt ze uit. “ En de endorfines die je aanmaakt zijn instant angstremmers.” Helpt die angstreducerende werking om de dingen anders te zien? Laat ons je alleszins geruststellen: je hoeft heus geen wereldkampioene marathon te zijn om de heilzame effecten van sport op je grijze massa te ervaren! Volgens de Franse federatie voor hersenonderzoek (FRC) heeft sport heel wat positieve effecten op onze hersenwerking: het bevordert je humeur, beperkt het risico op cognitieve aandoeningen, stimuleert de regeneratie van neuronen en doet nieuwe neuronenverbindingen ontstaan. De FRC meldt dat onderzoekers hebben ontdekt dat het volume aan grijze materie aanzienlijk toeneemt naargelang de fysieke activiteit die je beoefent, in vergelijking met een sedentaire levensstijl. 

En er is meer: sporten is ook goed voor je geheugen en helpt om het risico op neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer en Parkinson te beperken. 

Hart, longen, gewrichten hersenen: het belang en de voordelen van sport

Dossier sport en gezondheid

"Sporten is goed voor de gezondheid": het klopt, die leuze hoor je het hele jaar door. Toch is het soms moeilijk om jezelf uit je zetel te hijsen! Wij vertellen je alles over sport en gezondheid.

De voordelen van teamsport

En jij, doorwinterde teamsporter, misschien kan jij wel een paar boompjes opzetten over de voordelen van ploegsport! Want je hebt gelijk, die zijn er te over. Je leert andere mensen kennen, legt contacten, maakt vrienden - sommigen noemen het zelfs familie ... teamsport is een sociaal gebeuren. Je kan immers niet in je hoekje blijven, zeker niet wanneer je de bal moet passeren, of evenmin verlegen toekijken terwijl je ploegmaats de kleedkamer op stelten zetten…

En wat is er beter dan wat competitie en gedeeld spelplezier tijdens een stevige inspanning? Teamsporten zoals voetbal, futsal, basketbal, handbal, synchroonzwemmen, volleybal en hockey bieden een hele waaier aan extra voordelen, zoals coördinatie en de ontwikkeling van je sociale skills. Wat is er motiverender dan proeven van die echte teamspirit, en er ook toe bijdragen?

Als het over zelfvertrouwen gaat, zijn de troeven van teamsport onmiskenbaar. Ze geven ieder zijn plaatsje binnen een team en rond een gemeenschappelijk doel. Daar kan maar weinig aan tippen als het om sociale integratie gaat. Naast de vele aanmoedigingen en plaagstootjes is een team vooral een plek om tot ontplooiing te komen ... Geen zin om dinsdagavond om 19 uur nog naar de basketbaltraining te gaan? Kom, kom, laten we je even overtuigen: je weet goed genoeg dat je ploegmaats op je rekenen. Kom dus maar snel uit die luie zetel! Teamsport is ook de ideale gelegenheid om mee te werken aan een project, de schakel te zijn van een gesmeerde ketting. Respect, vertrouwen in jezelf en in je anderen, coördinatie en teamspirit, dat zijn de pijlers van deze activiteit, waar techniek een belangrijke plaats heeft. “Een paar jaar geleden heb ik het Franse nationale jeugdrugbyteam mogen begeleiden, en ik stond versteld van de kracht van hun collectief”, vertelt sportarts Laurent. "Ik hou enorm van teamsporten. Het is prachtig om te zien hoe een ploeg zich schaart achter een echt project, dat iedereen enthousiast uitdraagt. Een heel krachtig gegeven.”

De voordelen van sport voor je welzijn

Sport_Confiance_en_soi

Sport en zelfvertrouwen

Om de mentale kracht van een echte kampioen te krijgen, kun je beginnen met jezelf plezier te doen. Ontdek het verband tussen sport en zelfvertrouwen.

sport en examen

Sport en examens: houd je stress onder controle

Zit je volop in de blok? Ontdek onze tips om je batterijen op te laden vóór de laatste rechte lijn naar de examens.

vrouw fietsen btwin

Sporten: goed voor de moraal

Is sporten goed voor je mentale gezondheid? Waarom voel je je euforisch na het sporten? Hoe kan je dit gevoel bereiken? Wij geven een antwoord op deze vragen.

Wat zijn de voordelen van fysieke activiteit?

Sinds een paar paragrafen hebben we het over sport en sportieve activiteit, maar ook over lichaamsbeweging en fysieke activiteit. Want je hoeft echt geen topsporter te zijn en constant je grenzen verleggen om de heilzame voordelen van bewegen te ervaren. Voor sportarts Laurent is wandelen al een prima activiteit om te proeven van die troeven. “Iemand die gestopt is met sport en vooral een zittend leven leidt, bouwt best rustig weer op. Luisteren naar je lichaam en regelmaat inbouwen zijn dan de sleutels.” Je hoeft heus niet zwaar en snel te ademen om voordeel te halen uit je sport of activiteit. “Wandelen met een stevige tred en een iets snellere ademhaling is al genoeg om sommige van je lichaamsparameters te verbeteren.

Best handig, want wandelen - een activiteit die elke arts zal aanraden - komt van pas in allerlei omstandigheden: om naar het werk of de bushalte te gaan, om boodschappen te doen... Het is vooral zaak om lichaamsbeweging in te bouwen in je dagelijkse routine als je niet genoeg tijd hebt. Met wat verbeeldingskracht lukt dat perfect. Heb je het al overwogen om de fiets boven de auto te verkiezen voor bepaalde verplaatsingen? Of om de wekker een paar minuten vroeger te zetten, zodat je een ochtendroutine met wat stretchoefeningen kunt inbouwen? Of om eerder de trap dan de lift te nemen? Warm je dijen maar al op! Prent jezelf in dat er geen kleine inspanningen bestaan en dat elk initiatief, hoe bescheiden ook, bevorderlijk is voor je mentale welzijn en je lichaamsconditie.

Het is ook een kwestie van gewoonte! Hoe langer en hoe meer je dagelijks actief bent, hoe minder je er nog acht op zult slaan. Bewegen wordt dan vaste kost in je dagelijkse leven.

Sport en lichaamsbeweging, hoe begin je eraan?

WEB_dsk,mob,tab_sadvi_int_TCI_2018_URBAN CYCLING[8385337]de 5 gouden regels om naar je werk te fietsen

Naar je werk fietsen: je dagelijkse sport en ontspanning

Elke dag weer, aan het begin en einde van elke werkdag, vormen de straten van onze steden het decor voor een vreemd ballet: dat van talloze fietsers die van thuis naar hun werk rijden, of omgekeerd. Is dit een voorbijgaande rage, of een duurzame trend? Een beetje van beide, als je 't ons vraagt! We zoomen in.

sport maison

Lichaamsbeweging: elke dag sporten zonder dat je het doorhebt

Elke dag tijd vinden om te sporten? Dat is onmogelijk, hoor ik jullie zeggen (in koor). Wedden dat het kan! Hier volgen enkele tips... en zonder dat je het huis uit moet!

De voordelen van sport

Hoelang duurt het voor je de effecten van sport op je lichaam gewaar wordt?

Zie jij in magazines ook artikels passeren die je beloven om binnen een paar dagen al die overtollige kilo's kwijt te raken? Lokken mirakelapps je met voorstellen om dankzij hun onlineprogramma's snel weer helemaal strak te staan? Wees eerlijk, met 10 push-ups per dag kweek je heus geen atletenlijf.

Om te ervaren wat de voordelen van sport zijn op je lichaam, heb je vooral geduld, motivatie en regelmaat nodig. Het pluspunt? Weten welke stappen je zult moeten zetten, zodat je niet opgeeft en je doel voor ogen houdt.

De voordelen van sport

De voordelen van sport voor kinderen

Weet jij wat de voordelen van lichaamsbeweging zijn bij de allerjongsten? Want die zijn er, zowel fysiek als mentaal. Niet alle sporten bieden dezelfde voordelen, maar in wezen helpen ze je kind wel allemaal, stuk voor stuk, om goed te groeien en bepaalde kwaliteiten te ontwikkelen.

Fysieke deugden, mentale troeven ... sport en lichaamsbeweging zijn echte oplossingen voor bepaalde gezondheidskwalen. Meer en meer artsen schrijven hun patiënten dan ook sport voor. Voor sportarts Laurent staat het alvast buiten kijf. Voor hem zijn beweging en uithouding perfecte antwoorden op tal van ziektes. De voordelen van sport voor je gezondheid, vormpeil of stemming zijn al herhaaldelijk aangetoond. En ongetwijfeld vallen er nog heel wat te ontdekken...

De voordelen van sport

Sylvia

Redactrice sportadviezen

Als gepassioneerde amazone en hardloopster in mijn vrije uurtjes (als ik ze heb), ben ik altijd met sport bezig, en vooral in mijn beroep. Ik ben al zo'n tien jaar sportjournalist en ben absoluut overtuigd van de voordelen die sporten ons kan bieden. Ik wil graag een bron zijn van juiste informatie en die adviezen doorgeven die mij hebben geholpen! 

Nog wat interessante artikels 

HOODIE 100

De voordelen van rugby

Rugby is een contactsport waar waarden als teamspirit, respect en jezelf uitdagen heel belangrijk zijn.