HET ONMISBARE MATERIAAL OM TE SUPPEN

Zin gekregen om te gaan suppen? Voor je je op het water waagt, lees even dit artikel en ontdek welke attributen goed van pas komen. 

SUp equipement

EEN PLANK

De plank is uiteraard, samen met de peddel, het basiselement van suppen. Er bestaan verschillende soorten planken, voor korte tochten, lange tochten, suppen op de golven, wedstrijdsuppen, … Het is dus belangrijk dat je vooraf bepaalt waarvoor je de plank nodig hebt. De meest courante oplossing is een polyvalente plank, die in bijna alle situaties werkt. Ook met je gewicht en je lengte moet je rekening houden bij de keuze van je plank. 

EEN POMP

Een plank blaas je op. Vergeet dus niet de onmisbare hogedrukhandpomp, waarmee je je sup kunt oppompen, waar je ook bent. Praktische tip: er bestaan ook elektrische pompen die je kunt aansluiten op de sigarettenaansteker van je auto.

EEN PEDDEL

Om vooruit te komen heb je een peddel nodig. Kies liefst voor een verstel- en demonteerbaar exemplaar, dat je makkelijk kunt opbergen. Afhankelijk van je niveau opteer je voor een goedkopere en makkelijker hanteerbare peddel van aluminium, of een carbon peddel, steviger en lichter maar duurder in aankoop. 

pagai de SUP

EEN WATERDICHTE TAS

Om je spullen droog te houden zorg je dat je een waterdichte tas bij de hand hebt. Een tas van 5 liter is perfect voor korte tochten. Ga je wat langer op avontuur, dan is een groter exemplaar, tot 30 liter, beter. Zodra je op het water bent, kun je de zak op je rug dragen, of handiger, rechtstreeks vastmaken aan de plank. 

sac de sup

EEN BESCHERMHOESJE

Niet alle spullen stop je in je waterdichte tas. Je smartphone heb je wellicht graag bij je om tijdens de tocht foto’s te kunnen maken. Bescherm ’m met een waterdicht hoesje en zorg ervoor dat je er een kiest dat kan drijven. Anders wordt het nogal ingewikkeld om je smartphone terug te vinden als hij valt.  

EEN ZWEMVEST

Een zwemvest dragen is niet altijd verplicht, maar wordt sterk aangeraden bij suppen. Hoe dan ook, pas je gedrag aan in functie van je niveau en de locatie waar je gaat suppen. Hou het veilig en zet je zwemvest op het lijstje van onmisbaar materiaal. Vergeet ook niet het bijbehorende fluitje, waarmee je een signaal kunt uitsturen indien nodig.

GIlet d'aide à la flottabilité