HOE KAN JE GAAN PEDDELSURFEN (SUPPEN)?

Peddelsurfen biedt heel wat mogelijkheden, onbekende plekjes om te ontdekken maar ook spanning en sensatie. Probeer het eens, de sport is heel laagdrempelig en we weten wel zeker dat je enthousiast zal zijn!

peddelsurfen-hoe-beginnen

WAT HEB JE NODIG OM TE STARTEN MET PEDDELSURFEN?

In het begin maak je korte tochtjes op rustig water (meer, rivier of kalme zee). Je wil stabiel staan. Een """"breed en dik supboard is wat jij nodig hebt. Als je het board gemakkelijk wil kunnen vervoeren, kan je kiezen voor een opblaasbaar supboard. Dat type supboard past in een grote rugzak en kan gemakkelijk in de koffer van je auto.  De zogeheten "dropstitch"-technologie garandeert dat het board perfect hard is eens het is opgeblazen tot de aangegeven druk. Dit type board is ook heel schokbestendig en je doet je geen pijn mocht je erop vallen. Gebruik voor je veiligheid altijd de leash (de lijn waarmee je jezelf vastmaakt aan het board), zelfs op vlak water. De meest aan te raden peddel is een verstelbaar model (te gebruiken door het hele gezin) in aluminium (solide). Als de peddel ook nog demonteerbaar is, past hij in de tas van je opblaasbaar supboard. Denk tot slot ook aan een zwemvest voor een veiliger gevoel op het water.  

peddelsurfen-beginner-welk-materiaal-kiezen

HOE BEGIN JE MET PEDDELSURFEN?

Klaar om het water op te gaan? Allereerst moet je de peddel aanpassen aan je lichaamslengte. Draai het blokkeersysteem los, strek je arm boven je hoofd en pas de peddel aan tot de grip  van de peddel tot onder je pols komt. Draai het blokkeersysteem weer vast, klaar.

De makkelijkste manier is om eerst op je knieën op het board te zitten, vooral wanneer je vertrekt aan een steiger, om te vermijden dat je tegen de rand van de steiger valt. Peddel wat rond terwijl je op je knieën zit, en zodra je je op je gemak voelt, kan je opstaan. Hiervoor draai je je schouders naar de punt van het board en steun je op de peddel die je voor je hebt neergelegd, plat op het board. Houd de benen gebogen en de voeten uit elkaar om je evenwicht te bewaren. Plaats een hand op de greep bovenaan de peddel, je andere hand op de buis en begin te peddelen, met het blad van je peddel open naar voren gericht. Probeer om het het blad goed in het water te steken, zo ver mogelijk naar voren en haal naar boven ter hoogte van je voeten. Meer is het niet, je kan peddelsurfen!

HOE DRAAI JE MET EEN SUPBOARD?

Bij peddelsurfen zijn er verschillende technieken om een draai te maken. Als je al wat beter kan peddelsurfen, is het leuk om te veranderen van techniek om sneller te draaien, vooral als je later aan wedstrijden wil deelnemen of gewoonweg sneller dan je vrienden vooruit wil komen op het water.

De gemakkelijkste techniek is om te peddelen aan de tegenovergestelde kant van waar je heen wil zodat het board begint te draaien (links peddelen om naar rechts te gaan). Hoe meer naar achteren je op je board staat om te peddelen, hoe sneller je draait. Die techniek is niet geschikt voor lange touring supboards omdat het heel lang duurt om ze op die manier te laten draaien. Achteruit peddelen werkt dan veel beter. Of je kan een stoere bocht als de "surfers" maken, dat doe je door helemaal achteraan op je board te gaan staan zodat de achterkant diep in het water komt te liggen en dan laat je met een flinke peddelslag het board draaien.

peddelsurfen-hoe-een-draai-maken
peddelsurfen-welke-veiligheidsuitrusting

HOE DOE JE VEILIG AAN PEDDELSURFEN?

Wanneer je gaat peddelsurfen op zee, blijf je meestal binnen 300 m van een schuilplaats. In dat geval heb je de minimale veiligheidsuitrusting nodig, die bestaat uit een leash en een smartphone die je in een waterdicht etui stopt. Je kan ook een fles water meenemen zodat je kan drinken tijdens je tocht. Je waterdichte tas zet je vast met het elastiek op de neus van je board of met de riemen achteraan op je board als je board daarover beschikt. Tot slot is het essentieel dat je goed op de hoogte bent van de weersverwachting voor die dag want het weer kan heel snel omslaan. De wind is de grootste vijand van peddelsurfers, vooral wanneer er een harde wind op kop staat. Die zou het zelfs onmogelijk kunnen maken om terug te keren naar je vertrekpunt. Raadpleeg ook de uren van het getij, want een sterke stroming op kop kan al even gevaarlijk zijn als de wind. Denk er ook aan dat het op het water altijd kouder is dan aan land. Zorg dus voor voldoende warme kleding , aangepast aan het seizoen, die je kan uittrekken onderweg als je het te warm krijgt. En wees voorzichtig met de weerkaatsing van de zon op het water. Bescherm jezelf met zonnecrème, een pet en een zonnebril. Draag een zwemvest voor optimale veiligheid. Sommige modellen zijn automatisch en blazen zichzelf op indien nodig dankzij een gaspatroon, terwijl je amper voelt dat je een zwemvest draagt dankzij de snit die de schouders vrijlaat. Er zijn ook zwemvesten met een geïntegreerde waterzak zodat je gemakkelijk kan drinken onderweg.

PEDDELSURFEN MET KINDEREN

Niets is zo leuk als een activiteit doen samen met je kinderen. En dat kan heel eenvoudig met peddelsurfen. Je kind moet kunnen zwemmen en moet altijd een zwemvest dragen. Trek hem ook een wetsuit van het type shorty aan, want de kans bestaat dat hij heel wat keertjes in het water duikt en weer op het board klautert! Kies bij voorkeur een groot opblaasbaar board (dat dempt de schok als je erop valt) en installeer je kind vooraan terwijl jij peddelt. Door op die manier voorzichtig te beginnen, zal je kind al snel genieten van het glijden over het water en zal het proberen om ook rechtop te gaan staan, bij jou op het board. Als je hem een duikbril geeft, kan hij zelfs het onderwaterleven bewonderen. En wees vooral niet verrast als hij het daarna helemaal alleen wil doen net zoals de groten! Maak dan je peddel zo kort mogelijk zodat hij aangepast is aan de lichaamslengte van je kind, geef je kind de tips die je zelf kreeg om te starten... en je zal versteld staan hoe snel hij ermee weg is!  

JÉRÔME

Toevallig maakte ik kennis met peddelsurfen toen ik 10 was en sindsdien ben ik het altijd blijven doen. Ik heb meegedaan aan razend spannende wedstrijden op vlak water en heb ook de golven afgesurft op zee, hier in Hendaye, vlak bij mijn kantoor en met materiaal van Itiwit.

Kortom, ik mag in mijn handen klappen, dat besef ik elke keer als ik weer op het water ben....

 

signature_jerome

ONTDEK ONZE ADVIEZEN