NL
NL

HOE DOE JE VEILIG JE BEHOEFTE AAN BOORD?

Heb je al eens proberen te plassen aan boord? Je hoeft de acrobaat niet uit te hangen door overboord te gaan hangen! Zeilsters en zeilers, we geven jullie hier wat tips om in alle veiligheid je behoefte te doen.

Hoe doe je veilig je behoefte aan boord?

WAT JE AAN BOORD ZEKER NIET MAG DOEN

Het is ten stelligste afgeraden, zeker voor vrouwen maar ook wel voor mannen die een grote boodschap moeten doen, om de acrobaat uit te hangen door overboord te gaan hangen. Velen hebben het geprobeerd... Zonder succes. 

Overboord vallen is vaak het logische gevolg van deze vruchteloze pogingen: je probeert het dus beter niet op die manier! Dit onderwerp is de ideale gelegenheid om er nog eens op te wijzen hoe belangrijk het is om nooit je reddingsvest uit te doen, zelfs niet als de nood het hoogst is. Vergeet ook niet om altijd een waterdicht communicatiemiddel en een zaklamp bij de hand te houden, zodat je je positie kan doorgeven mocht je in het water vallen. 

Zelfs de meest bedreven schippers, ervaren en lenig als koorddansers, maken zich altijd vast aan hun boot wanneer de natuur roept.

TIPS OM IN ALLE VEILIGHEID JE BEHOEFTE TE DOEN

Er bestaan enkele trucjes om je behoefte te doen zonder je leven op het spel te zetten. Sommige zeilers trekken zich terug in de cabine en vullen een emmer of een  biologisch afbreekbaar zakje of, beter nog, een biologisch afbreekbaar zakje in een emmer. Daarna gooien ze het zakje of de inhoud van de emmer overboord: dat is de enige toegelaten lozing op zee. Andere zeilers doen het liever in de vrije natuur en vullen de emmer op het dek zelf. Ze lozen de inhoud ervan in zee, precies op dezelfde manier.

Als je toch zin krijgt om op een acrobatische manier je behoefte te doen, vergeet dan geen karabiner en trapezegordel!

DE ERVARING VAN EEN DEELNEMER AAN DE ZEILWEDSTRIJD VEND√ČE GLOBE

Tanguy De Lamotte, onze technische partner, legt uit hoe hij het doet tijdens zijn regatta's: "Natuurlijk ga ik naar het toilet: ik hang een biologisch afbreekbare zak in een emmer en ik ga rustig zitten om mijn behoefte te doen. Plassen doe ik op dezelfde manier, het is immers erg gevaarlijk om buiten te gaan, ik plas vaak in de boot in een emmer waarvan ik de inhoud daarna overboord gooi."

zeil-tanguy-lamotte

DE UITRUSTING: IETS OM REKENING MEE TE HOUDEN OP EEN BOOT

Het is belangrijk om op je natuurlijke behoefte te anticiperen wanneer je je uitrusting klaarmaakt om op zee te gaan. In de eerste plaats is je reddingsvest onontbeerlijk. Laat het nooit achterwege. Een te hinderlijke, te zware uitrusting die je moeilijk kan uittrekken, zal je in verlegenheid brengen wanneer je je wil uitkleden.

DAMES

Je draagt het best een hoge zeilbroek voorzien van een "dropseat"-systeem, dat ervoor zorgt dat je de achterkant van het pak makkelijk kan losmaken en weer vastmaken. Met zo'n pak verminder je het risico op onevenwicht en dus op een val in het water. Een broek is ook een optie, maar door het gewicht zal ze de neiging hebben om af te zakken, wat je kan hinderen tijdens het zeilen.

HEREN

Een hoge zeilbroek is prima. Het volstaat om eens na te kijken of de sluiting voldoende laag gaat. Een dubbele ritssluiting is erg handig. De moeilijkheid ligt in het vaste element van de boot, dat je moet vastgrijpen om een evenwichtspunt te behouden. Bij een grote boodschap zullen de problemen met het evenwicht verhoudingsgewijs nog groter blijken...

zeil-horizon

Wat er ook gebeurt, als je een boottocht van minder dan een dag plant,  ga dan steeds eerst nog even naar het toilet. Zo vermijd je onnodige risico's verbonden aan dit denkbare probleem.