HOE GOED BREAKEN BIJ POOL IN 6 STAPPEN

Toen ik net begon met poolen, had ik vaak problemen met de break: niet hard genoeg, te hard, verkeerde houding, verkeerde bridge, slecht gemikt... Kortom, zoveel dingen waar je rekening mee moet houden! Daarom heb ik enkele tips voor een goede break voor jullie op een rij gezet.

goed breaken bij pool

Wij geven je onze tips in 6 stappen mee, die je kunt toepassen bij zowel pool als blackball. Kortom, aan het einde van dit artikel weet je alles over de break! Maar wat wil dat eigenlijk zeggen, de break? De break is het moment waarop de witte bal de 15 ballen in de driehoek (genummerd bij blackball, geel en rood bij pool) raakt en zo het spel opent en de partij begint.

STAP 1

Controleer voor je begint of de 15 ballen goed zijn geplaatst, en dan vooral of ze elkaar allemaal goed raken (vooral de eerste bal). Een lege ruimte, hoe klein dan ook, tussen twee ballen vermindert de kracht van je impact en kan zo je hele strategie ruïneren. Wat de cueball (de witte bal) betreft: die mag je plaatsen waar je maar wilt in de breakzone (deze zone wordt doorgaans aangegeven door een streep).

goed breaken bij pool - 15 ballen

De tip van onze topspeler CORENTIN

Ik raad voor een goede break aan om de witte bal niet perfect in het midden te leggen: deze zone is vaak wat versleten en kan je bal lichtjes doen opspringen en er zo voor zorgen dat je mist.

Leg de witte bal liever wat opzij, dat zorgt voor een onevenwichtige verdeling van de massa bij impact en zorgt er zo voor dat de ballen elkaar beter raken.

Let op: als je de eerste bal niet "vol" raakt, kan je de controle over de witte bal verliezen.

goed breaken bij pool - witte bal

STAP 2

Vergeet je keu zeker niet te krijten!~Het krijt is onmisbaar en zorgt ervoor dat je pomerans (de dop van je biljartkeu) een betere grip heeft op de bal. Zo kan je je stoot beter beheersen en voorkom je een foutieve stoot.    

STAP 3

Ontspan! Neem een houding aan waarin je je goed voelt. Voor nauwkeurigere stoten raden we aan om je voorvoet op een lijn met je biljartkeu te zetten, en je andere voet naar achteren: een "bredere" houding zorgt voor meer stabiliteit. Breng vervolgens je kin naar je biljartkeu en buig je knieën.~~Makkelijk, toch?

STAP 4

Maar wat is een bridge? De bridge, dat is de greep van je hand waarop je het voorste deel van je keu laat steunen, en die je stoten stabieler en nauwkeuriger maakt.~Je bridge moet dus stevig op de tafel rusten.

STAP 5

De afstand tussen de bal en de bridge bepaalt hoe krachtig je de witte bal kunt wegstoten. Maar houd er rekening mee dat een te grote afstand je stoot minder nauwkeurig kan maken. De "ideale" afstand tussen je bridge en de witte bal is tussen de 25 en 30 cm, dus verder dan een normale stoot, waardoor je je break groter kunt maken. We raden aan om zelf een aantal afstanden uit te proberen voor je die afstand hebt gevonden die voor jou werkt.

STAP 6

Houd je keu dicht aan het topeinde (de achterkant) vast voor een zo groot mogelijke beweging. Mik op iets onder het midden, zodat de bal niet te ver naar voren rolt bij het contact. Idealiter komt de bal terug naar het midden van de tafel, zodat je zo veel mogelijk opties hebt voor je eerste stoot (als de bal in het midden ligt, heb je een groter speelveld). Kijk voordat je aan de stootbeweging begint goed naar de witte bal en de voorste bal van de driehoek (ook wel de apex genoemd). Ben je er klaar voor, richt je aandacht dan op de bal die je op het oog hebt! Begin aan je stootbeweging, beweeg je keu tot 3 keer heen en weer en stoot! De pomerans moet de witte bal raken als je arm verticaal is. Kom aan het einde van de beweging overeind met je lichaam om meer kracht mee te geven aan je witte bal en een boost te geven aan de schokgolf tussen de verschillende ballen.

Hoe goed breaken bij pool?

Nu je weet hoe het moet... is het tijd om te breaken als een prO!

Veel succes!