NL
NL

HOE HET STUUR VAN JE FIETS AFSTELLEN OF VERANDEREN?

Daarnaast zijn er ook meer ernstige redenen om je stuur af te stellen of te veranderen: als je wiel moeizaam draait of als er speling zit op het stuur of de stuurpen, volg dan onze raad…

fietsenstuur

Er zijn verschillende redenen om het stuur van je fiets te veranderen of beter af te stellen.Omwille van het fietscomfort, mag het stuur bijvoorbeeld niet te hoog, te laag, te veraf of te dichtbij staan. Het stuur moet dus juist afgesteld staan om comfortabel te fietsen. Daarnaast zijn er ook meer ernstige redenen om je stuur af te stellen of te veranderen: als je wiel moeizaam draait of als er speling zit op het stuur of de stuurpen, volg dan onze raad…

HET STUUR VAN EEN FIETS AFSTELLEN OF VERANDEREN

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot moeilijk

Duur: 3 minuten voor het afstellen, 15 minuten om het stuur te veranderen

Benodigd gereedschap om een stuur af te stellen of te veranderen: een inbussleutel

- De stuurbocht: de stuurbocht is een onderdeel van het stuur dat de richting van de fiets bepaalt. Het gaat om het gebogen onderdeel van het stuur. Deze stuurbocht wordt via de stuurpen op de fiets vastgemaakt. Op de stuurbocht vind je de handvaten, de versnellingshendels, de remmen, etc.

- De stuurpen: de stuurpen is een onderdeel dat zich aan de voorkant van de fiets bevindt en vastgemaakt is aan de fietsvork die de stuurbocht en dus het stuur op zijn plaats houdt.

- De centrale fietsvork: De centrale fietsvork is het bovenste onderdeel van de fietsvork (de cilindervormige tube die naar boven uitsteekt) en die men in het kader steekt om te kunnen draaien.

Opgelet: er bestaan verschillende maten stuurbochten en stuurpennen.

DE STUURPEN LOSDRAAIEN OF VERWIJDEREN

Om de stuurbocht los te draaien of te verwijderen, draai je de twee schroeven in de stuurpen los. Wil je de stuurpen losdraaien, dan moet je de schroeven van de stuurpen in het midden van de fietsvork losschroeven.

DE STUURPEN OF STUURBOCHT HELEMAAL VERWIJDEREN

Als je de stuurbocht helemaal wil verwijderen, moet je de handvaten, de remmen en/of de versnellingshendels verwijderen.

Om de stuurpen te verwijderen, schroef je de stuurbocht en de schroeven bovenaan de fietsvork los, zodat je de stuurpen kan opheffen.

Reglages du guidon ou de la potence d'un velo de ville

HET AFSTELLEN

Maak de stuurpen vast op de fietsvork op de hoogt van jouw keuze. Om de stuurbocht op de stuurpen vast te maken, schroef je de twee desbetreffende schroeven stevig vast.

HET STUUR OF DE STUURPEN AFSTELLEN

Als je vindt dat je stuur te laag staat, kan je dat oplossen door ofwel een fiets met een andere grootte te kiezen (kies voor een fiets die aangepast is aan jouw lichaamsbouw) of de stuurpen beter af te stellen.

Je kan proberen om de stuurpen op een hoger niveau vast te draaien. Let er echter op dat er nog een voldoende groot stuk van de stuurpen in de fietsvork zit, zodat de stuurpen stevig vastzit.

Om een zo groot mogelijk deel van de stuurpen uit de fietsvork te halen, schroef je de bovenste schroeven (schroef op de dop van de fietsvork) heel goed vast.

Om de stuurbocht af te stellen, moet deze op één rechte lijn staan met het wiel.

Als je niet goed weet hoe je de kromming van het stuur moet afstellen, is het raadzaam om het stuur zo af te stellen, dat de handvatten richting de grond wijzen.