NL
NL

Hoe je drinksysteem schoonmaken?

Weet je hoe je je drinksysteem grondig kan schoonmaken? Met het juiste materiaal en de juiste methode gaat dat heel eenvoudig.

Een fietser staat op het punt om te drinken via de slang van zijn waterzak

Voor de fans van trail running, fietsen in de bergen of toerfietsen zijn er specifieke drinksystemen met een slang, onmisbaar bij outdooractiviteiten.

Dit heb je nodig:

- een desinfecterend middel: reinigingstabletten zijn het eenvoudigst in gebruik, maar je kan ook je eigen schoonmaakmiddel maken op basis van natriumbicarbonaat, citroensap of witte azijn, dat is in elk geval beter dan bleekwater;
- een beetje vaatwasmiddel;
- een borsteltje voor het reservoir en een lang, super smal borsteltje voor de slang;
- een spoelbak.

Een vrouw bereidt thuis haar drinksysteem voor voordat ze vertrekt met de fiets

Zelf schoonmaakmiddel maken

Drie eetlepels natriumbicarbonaat per liter water of ¼ kopje citroensap/witte azijn per liter water.

Ga als volgt te werk

1. Giet het reservoir en de slang leeg.

2. Vul het reservoir met lauw water en voeg een desinfecterend product of een zelfgemaakt mengsel (zie hierboven) toe, schud, leg dan naast de spoelbak met de slang in de spoelbak zodat het water met de reinigingsoplossing eruit kan lopen. Laat ongeveer 5 minuten weken als je een reinigingstablet gebruikt en dubbel zo lang als je koos voor een zelfgemaakt mengsel.

3. Giet de waterzak leeg en vul met lauw water met een paar druppels vaatwasmiddel.

4. Schrob de binnenkant van de zak en slang schoon met een borstel.

5. Maak de slang schoon met een borstel.

6. Spoel grondig om een nasmaak te vermijden en laat drogen.

Droog het reservoir af met een schone en droge doek en hang het dan ondersteboven over een hanger om te laten drogen aan de lucht. Let erop dat de zak goed geopend blijft zodat de lucht erin kan circuleren. Blaas in de slang om al het water eruit te krijgen voor je hem omhoog hangt.

Als je een drinksysteem nog vochtig opbergt, kan er binnen 24 uur schimmel ontstaan. Een ander nadeel is dat je heel lang een onaangename nasmaak kan krijgen, vooral als je er een energiedrank in hebt gedaan. Om bacteriëngroei en schimmelvorming te vermijden, maak je het systeem altijd goed schoon na elk gebruik en laat je het volledig drogen voordat je het opbergt

Als je er alleen water in hebt gedaan, kan je volstaan met afdrogen met een doek en een nachtje ondersteboven hangen. Vergeet niet om in de slang te blazen om er zoveel mogelijk water uit te krijgen. Als je in het reservoir uitsluitend water hebt gedaan, maak je het om de twee maanden schoon.

Vergelijkbare artikelen