NL
NL

HOE JE REDDINGSVEST GOED ONDERHOUDEN?

Een zelfopblaasbare reddingsvest is je beste vriend op zee! Om je veiligheid te waarborgen, leg ik je uit hoe je je vest moet onderhouden en opbergen om te voorkomen dat hij voortijdig wordt beschadigd of zonder reden opengaat.

tribord reddingsvest

SPOEL JE VEST AF NA ELK GEBRUIK

Reddingsvesten hebben een heel beperkte levensduur omdat ze het hard te verduren hebben: zeezout, uv-stralen, schuren, samendrukken, ... Daarom is het noodzakelijk om met enkele eenvoudige handelingen een vroegtijdige slijtage van het materiaal te voorkomen.Ten eerste is het cruciaal dat je je reddingsvest afspoelt na elk gebruik: open je vest om het opblaassysteem (cellulosetablet en patroon) te demonteren en spoel daarna je vest af met zoet water.

LAAT JE REDDINGSVEST DROGEN.

Een zwemvest heeft een systeem met een cellulosetablet, dat - wanneer het in contact komt met water - de persluchtpatroon doorprikt om de vest op te blazen. Daarom is het belangrijk om je zwemvest goed te laten drogen nadat je hem hebt gebruikt en afgespoeld. Opgelet: je vest houdt ook niet van de zon. Laat hem dus aan de lucht drogen op een droge plaats, en afgeschermd van uv-stralen.

reddingsvest volwassenen en kinderen

WAAR BERG JE JE REDDINGSVEST OP?

De verleiding is groot: we willen allemaal ons zwemvest achterlaten in de cabine van de boot of in de buurt, maar dat is geen goed idee! Het cellulosetablet zal de patroon doorprikken wanneer het in contact komt met water, maar het kan ook gebeuren dat de omgevingsvochtigheid het systeem activeert. We raden je dus aan om je vest, eens gedroogd, op te bergen op een droge plaats zodat het opblaassysteem niet onnodig geactiveerd wordt.

IK CONTROLEER MIJN MATERIAAL REGELMATIG

Voor je eigen veiligheid en om geen verrassingen te hebben, is het belangrijk je materiaal regelmatig te controleren. Je moet: de houdbaarheidsdatum controleren van de patroon en het cellulosetablet, nagaan of het materiaal in goede staat verkeert (geen gaten, geen roest, het groene kapje op het tablet), de navulset tijdig vervangen.

 

Zelfs als je kunt zwemmen en vaak gaat zeilen, is een reddingsvest onmisbaar op elke boot. We doen er in elk geval alles aan om comfortabele en zo discreet mogelijke reddingsvesten te ontwerpen. Je hebt dus geen enkel excuus meer om er geen te dragen!