Hoe kan je langer lopen?

Hoe kan je langer lopen?

Of je nu een beginnende of ervaren loper bent, we willen allemaal graag weten hoe we verder en langer kunnen lopen. Dat is ook een mooi voornemen voor het nieuwe jaar: langer en dus ook verder lopen. Maar is 30 minuten of 1 uur lopen voor jou op dit moment ondenkbaar, dan hebben we goed nieuws, want vaak is het slechts een kwestie van wilskracht en geleidelijke vooruitgang.

Verhoog de duur van je loopsessie stap voor stap

Geleidelijk opbouwen is onontbeerlijk bij looptraining, of je nu sneller dan wel langer wil lopen en ongeacht je niveau, van beginner tot topatleet.

Maar waar is die geleidelijke opbouw juist goed voor? Door geleidelijk op te bouwen, vermijd je blessures en krijgt je lichaam de tijd om zich aan te passen aan een nieuwe manier van bewegen. Zowel de spieren, de pezen als het hart moeten daar even aan wennen. Doorloop de verschillende fases stap voor stap. Sla geen enkele stap over, je begint een trilogie toch ook niet bij de laatste aflevering...

Hoe vertaalt die opbouw zich in je trainingen? Het heeft geen nut om de afstand of duurtijd bij elke sessie te verhogen. Als je bijvoorbeeld 2 of 3 keer per week loopt, volstaat het om één keer wat verder te lopen en je voor de rest aan dezelfde afstand te houden. Maar als je bijvoorbeeld maar één keer per week loopt, moet je die afstand heel geleidelijk optrekken: als je bijvoorbeeld al 30 of 45 minuten loopt, verleng je looptijd dan met 5 tot 10 minuten naarmate de weken vorderen.Geduld is een schone deugd!

Breng wat variatie in je traject

Hoe vertrouwd die ene weg ook mag zijn, soms kan het ook gaan vervelen om steeds hetzelfde traject af te leggen zonder hoogteverschil of variatie. Je kan je looptijd verbeteren door je langste sessie in te plannen op licht glooiend terrein. Dat komt je ontwikkeling ten goede. Je zal je vervolgens veel comfortabeler voelen wanneer je meer kilometers gaat malen. Het is ook een manier om het risico op blessures te vermijden, want dankzij de hellende en dalende stukken varieert je looptred. Het is immers algemeen geweten dat het eindeloos herhalen van dezelfde beweging één van de grootste oorzaken is van peesontstekingen.

Breng variatie in je looptraject

Bronnen van motivatie vinden tijdens het lopen

Je hebt het al gemerkt, je afstand vergroten is mentaal al bijna even vermoeiend als fysiek. Als je je afstand gaat opvoeren, dan zal je onvermijdelijk af en toe ontmoedigd geraken of onzeker worden. Maar hoe vind je de motivatie om blijvend vooruitgang te boeken?

In groep lopen is één van de oplossingen: zo treed je wat buiten je comfortzone, kan je nieuwe doelen stellen en ben je extra gemotiveerd in de winter, een seizoen waarin je eigenlijk liever lekker warm binnen zit. De groep geeft je een boost. Het is nu aan jou om een persoon te vinden van ongeveer hetzelfde niveau, of iemand die meer ervaren is, maar met plezier aan je zijde loopt en je helpt om nieuwe mijlpalen te ronden.

Lopen met een coach is ook een perfecte oplossing, hij kan je aanmoedigen en raad geven. En een (virtuele) afspraak met een coach is trouwens nooit een slecht idee!

Vergeet je snelheid

Als je langer wil lopen, fixeer je dan niet langer op je snelheid. Het is niet belangrijk hoe snel je loopt, maar wel hoelang je loopt. Verlies je doel dus niet uit het oog. Zodra je verder bent in je vorderingen, ga je ook op je snelheid letten. Om die te ontwikkelen, kan je een beroep doen op de verschillende trainingsschema's die je op onze website vindt.

En ook al loop je niet snel, tegen de onsportievelingen die toevallig de spot met je drijven kan je steeds zeggen dat je ongeacht je snelheid nog steeds sneller loopt dan zij die thuis in hun luie zetel zitten!