HOE KIES IK DE JUISTE ISOTONE SPORTDRANK?

Isotone sportdranken zorgen ervoor dat je lichaam die twee elementen binnenkrijgt.

boisson-de-effort

Als je sport, is het heel belangrijk om voldoende te drinken. Maar na een uur volstaat alleen water niet meer. Dankzij suikers kan je je spieren met energie bevoorraden en natrium is dan weer ideaal om zweetverlies te compenseren.

WAT IS EEN ISOTONE SPORTDRANK?

Een isotone sportdrank bevat dezelfde hoeveelheid suikers, water en natrium als het bloed. Daardoor worden de bestanddelen gemakkelijker in ons lichaam opgenomen en verloopt de vertering vlotter. Isotone sportdranken zorgen er ook voor dat je genoeg vocht opneemt en bevordert de inname van water tijdens de inspanning.

HYPERTONE VS. HYPOTONE DRANKEN

In een hypertone drank is de concentratie van suiker en natrium hoger dan in het bloed. Een te hoog concentraat kan de spijsvertering vertragen en komt de rehydratatie dus niet ten goede. Zo kunnen er krampen en maagpijn ontstaan.

HYPOTONE SPORTDRANKEN

In een hypotone drank is de concentratie van suiker en natrium dan weer lager dan in het bloed. Een sterk verdunde drank zal voor de nodige rehydratatie zorgen, maar dat gaat ten koste van de inname van voedingsstoffen.

De optimale samenstelling van een energiedrank wordt bepaald door de omgevingsfactoren en door de condities waarin er wordt gesport. Wanneer het erg warm is, moet je vooral veel vocht opnemen. Dan kan je een meer verdunde (hypotone) sportdrank gebruiken. Als het minder warm is, wordt vochtinname minder belangrijk en kan je een meer geconcentreerde (hypertone) sportdrank gebruiken.

iso citron

HOE EEN SPORTDRANK BEREIDEN?

Het is ook mogelijk om zelf een sportdrank te bereiden. Toch moet je met een aantal factoren rekening houden:

Te veel fructose kan een laxerend effect hebben;

Door te veel zout kan je dehydrateren;

Te veel glucose kan tot hypoglycemie leiden.

Je moet sportdrank op de juiste manier doseren. De sportdranken van Aptonia zijn ideaal: ze zijn ontwikkeld om aan de behoeften van sporters te voldoen en gemakkelijk te doseren.

ISOTONE SPORTDRANKEN OP DE JUISTE MANIER GEBRUIKEN

Isotone sportdranken zijn voor alle sporten geschikt.

Welke inspanning je ook levert, het is belangrijk om regelmatig te drinken en een dorstgevoel te voorkomen. Daarnaast moet je ook een gevoel van moeheid vermijden en je spieren tijdig met energie bevoorraden.

Neem elke 10 à 15 minuten een paar slokken om gedurende heel de inspanning genoeg vocht en energie te hebben.

DE SAMENSTELLING VAN EEN ISOTONE SPORTDRANK

Aan isotone sportdranken worden vitaminen toegevoegd. Vitamines B1, B2 en B6 zijn heel oplosbare vitaminen die niet door ons organisme opgeslagen worden en we iedere dag via ons voedsel moeten opnemen. Ze spelen een rol bij de werking van ons metabolisme en de opname van voedingsstoffen.

NATRIUM

In sportdranken wordt natrium toegevoegd en wel hierom:

Het compenseert zweetverlies. Zweet is immers een combinatie van water en mineralen (waarvan natrium het belangrijkste is).

Dankzij natrium neemt ons lichaam gemakkelijker water en suikers op via ons darmstelsel. En zo wordt de rehydratatie bevorderd.

Je krijgt er minder snel dorst door.

Je lichaam houdt het vocht langer bij.

WAT IS EEN SUIKERMIX?

De laatste wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat sportdranken met glucose en fructose in een verhouding van 2/1 (2 moleculen glucose en 1 molecule fructose) voor de beste rehydratatie zorgen. Bovendien wordt de energie er ook sneller mee naar de spieren gevoerd.

Hoe kies ik de juiste isotone sportdrank?

Anne-sophie

PRODUCTMANAGER

Wist je dat je isotone dorstlessers niet enkel in poedervorm vindt, perfect voor in je bidons, maar ook in siroopvorm, ideaal voor in je drinkzak? Of koop je sportdrank gewoon kant-en-klaar, in een handig flesje. Nog een kleine tip: combineer je isotone dorstlesser met een eiwitreep om vlotter te recupereren.