NL
NL

HOE KIES IK DE JUISTE KLIMSCHOENEN?

Voor iedereen die zich aan muurklimmen waagt, vormen klimschoenen het belangrijkste onderdeel van de klimuitrusting. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar en de eigenschappen variĆ«ren sterk, wat de keuze er niet gemakkelijker op maakt.

escalade decathlon simond

De meeste klimschoenen bestaan uit soepel materiaal en hebben een zool die een uitstekende grip biedt. Dat zijn twee onmisbare kenmerken van een goede klimschoen. Maar er zijn nog andere vereisten. We zetten ze even op een rijtje.

SLUITING VAN DE KLIMSCHOENEN

ASYMMETRIE VAN DE ZOLEN

SOEPEL OF STIJF?

Klimschoenen met een soepele zool vergemakkelijken het dynamisch indoor klimmen door een goede grip op de wand. Als je schoenen kiest met een stijve zool, kan je je gemakkelijker afzetten op de kleine grepen. De zool van klimschoenen is niet noodzakelijkerwijs soepel of stijf: er bestaan verschillende gradaties. Je kiest klimschoenen in functie van je niveau en het gebruik. Er is een breed gamma beschikbaar: van heel stijf tot heel soepel en alles wat daartussen zit.

KLIMSCHOENEN: 3 VORMEN

We onderscheiden drie vormen:

Rechte vorm: deze traditionele vorm past bij de morfologie van de voet

Holle vorm: biedt een optimale afzet op de grepen en helpt bij het opspannen van de voet waardoor het afzetten vergemakkelijkt.

Vorm met punt: dit type klimschoen heeft een kleine afronding ter hoogte van de tenen waardoor je gemakkelijker met je voetpunten klimt. Ook klimschoenen met een holle vorm zijn dikwijls uitgerust met een punt. 

Hoe kies ik de juiste klimschoenen?

David

PRODUCTMANAGER KLIMMEN

De keuze van de maat van je klimschoenen hangt af van je niveau: beginners nemen best dezelfde maat als hun gewone schoenen, ervaren klimmers nemen een maatje kleiner en de echte experts zelfs 2 tot 3 maten kleiner.