NL
NL

HOE KIES IK DE JUISTE PETANQUEBALLEN?

.

boules de petanque

Petanqueballen kiezen lijkt misschien vrij eenvoudig. Toch zijn er veel zaken waarmee je rekening moet houden. Volg deze gids en maak meteen de juiste keuze.

Kiezen doe je op basis van de volgende factoren:

SPELFREQUENTIE

Speel je maar af en toe of petanque je regelmatig? Dan heb je een ander soort ballen nodig. Zo worden petanqueballen voor recreatief gebruik aanbevolen voor beginners of voor mensen die slechts af en toe spelen, terwijl regelmatige spelers beter af zijn met ballen die zijn goedgekeurd door de internationale petanquefederatie.

SPEELSTIJL / DIAMETER / HARDHEID / GEWICHT EN TYPE

Bij het petanque bestaan er 3 rollen: tireur, pointeur of milieu.

De tireur gooit zijn bal met kracht en probeert een bal van de tegenstander te raken. Hij heeft ballen nodig met een grote diameter om de kans op contact zo groot mogelijk te maken, de ballen moeten ook licht en zacht zijn om vermoeidheid en het terugstuiten te beperken, en glad zodat ze niet aan de hand blijven plakken op het moment van het lossen.

De pointeur “plaatst” zijn bal: hij gooit de bal zo dat die zo dicht mogelijk tegen de cochonnet komt. Hij heeft ballen met een kleinere diameter nodig, die vrij zwaar zijn voor een betere controle, hard voor een betere schokbestendigheid, en gegroefd voor meer grip op de grond.

En tot slot is er de milieu: iemand die zowel kan tireren als pointeren. Hij heeft halfzachte ballen nodig die licht gegroefd zijn. Kortom, een mooi compromis tussen de ballen voor de tireur en voor de pointeur.

Opmerking: De diameter van de ballen hangt sterk af van de grootte van je handen. Meet ze dus goed in de winkel voor je je keuze maakt.

petanqueballen_geologic

BUDGET

De verschillende kenmerken van de ballen, de producent en de productietechniek (roestvrij staal, carbon…) hebben een rechtstreekse invloed op de prijs, die kan variĆ«ren van € 10 tot soms meer dan € 250.