HOE KIES IK DE JUISTE SURFCASTING-HAAK VOOR MIJN AAS?

.

surfcasting-tb-zeevissen

De keuze van je aas is van groot belang voor een geslaagde hengelsessie, maar ook de juiste haak is erg belangrijk. Vandaag leren we je een haak te kiezen in functie van je aas, om zo je slaagkansen te verhogen.

haak- ZEEVISSEN

MET OOGJE OF BLEDJE?

Of je nu best een haak met een oogje of met een bledje gebruikt, is een vraag die vaak terugkomt. De keuze is aan jou: het is een kwestie van gewoonte of persoonlijke voorkeur. Er is in werkelijkheid namelijk geen verschil bij het vissen zelf, zolang de knopen maar goed zijn gemaakt. Oogjes zijn vaak wel iets groter dan bledjes, waardoor het makkelijker is om aas te bevestigen.

WORMEN

Er zijn verschillende soorten haken die geschikt zijn voor het vissen met wormen.

Meestal hebben ze een lange steel, waarmee de worm helemaal recht blijft hangen. De haken hebben soms ook extra weerhaakjes, die ervoor zorgen dat het aas recht blijft hangen, vooral bij krachtige worpen.

Een fijnere haak zorgt ervoor dat de worm beter heel blijft, maar is dan weer minder bestand tegen stevige vissen.

haak-naar-de-aarde
krab-haak

KRABBEN

Krabbenhaken zijn rond en hebben een korte steel. De haken worden soms gebogen, om het aas beter vast te houden. Krabben zijn vaak het lievelingskostje van brasems (goudbrasems, zeebrasems, geringde zeebrasem,...). Die vissen hebben een heel sterke bek en zijn moeilijk aan de haak te slaan. Je kiest dus best voor stevige ijzeren haken met een fijne, goed geslepen punt.

KOPPOTIGEN

(Pijl)inktvis en zeekat zijn heel geschikt lokaas voor grote zeeroofvissen en kunnen mooie exemplaren opleveren.  De keuze van de haak is afhankelijk van de grootte van je aas. Haken voor dat soort aas worden ook wel eens 'octopus-haken' genoemd. Ze worden uit sterk ijzer gemaakt en het oogje staat gebogen, om het aas zo goed mogelijk vast te houden.

haak-cephalopoden

TIP VAN CAPERLAN

Vis je op plekken met veel begroeiing, gebruik dan best een 'Circle-haak', waarvan de punt naar binnen wijst. Let wel op, met die haken moet je iets langer wachten voor je de lijn op spanning zet (hard aanslaan is niet nodig).

Nu weet je hoe je hoe best een surfcasting-haak kiest, afhankelijk van je aas, en kan je je montage nog efficiënter maken.