NL
NL

Hoe kies ik een hockeystick?

De stick die het beste bij jou past, heeft de perfecte combinatie van lengte, materiaal, kromming, gewicht en balans.

hockeystick

Als je op zoek bent naar een nieuwe hockeystick zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In deze adviesgids leggen wij je uit waar je op moet letten.

Hoe kies ik een hockeystick?

De afmetingen van een hockeystick

De lengte van een stick wordt aangegeven in inches (“)
1 inch (’’) = 2,54 cm
Junior sticks starten met 24” en lopen op tot en met 35”. De meest voorkomende
maat voor volwassenen is 36,5”. Echter zien we de laatste jaren een sterke opkomst
van 37,5” en zelfs 38,5”.

De FIH heeft de maximale lengte van een stick vastgesteld op 41”, wat ongeveer 105cm is. Deze lengte wordt echter (in enkele gevallen) alleen door keepers gebruikt tijdens shoot-outs, voor veldspelers is een dergelijk lange stick niet meer bruikbaar.

field hockey

Hoe wordt een stick met composiete materialen gemaakt?

Een stick gemaakt van composiet bestaat uit meerdere lagen van vezels, die om een holle mal worden gewikkeld.Deze mal bestaat weer uit een of meerdere langwerpige holtes.

De mix van de componenten,het aantal lagen van de vezels en de structuur van de holle kern van de stick, verschilt op de meerdere plaatsen van een stick (bijvoorbeeld krul of grip) en is ook voor iedere stick anders.

Het % carbon wat in een stick verwerkt is, zegt zodoende niet al te veel over de kwaliteit van de stick.

Waarom is een hockeystick en waarvoor is deze kromming?

Een hockeystick is niet recht, maar heeft altijd een kromming. Deze kromming maakt het makkelijker om de bal te controleren, een kaarsrechte stick zou het moeilijker maken. De kromming wordt gekenmerkt door:
• de maximale hoogte. Er zit een limiet aan de maximale kromming van een stick, dit wordt gemeten door de afstand tussen de stick en de grond te meten, wanneer de stick plat op de grond ligt. In de praktijk wordt dit vaak gecontroleerd door te kijken of er nog een muntje (rechtop) onder de stick door kan rollen.
• de plek van de stick waar deze kromming het grootst is, gemeten vanaf de dop van de stick. (ook wel punt van maximale kromming genoemd).

Traditioneel had de kromming van een stick een maximale hoogte van 15mm met een maximale kromming halverwege de stick. Dit model noemen we ook wel de Mid-bow.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten kromming beschikbaar. Volgens de regels van de FIH (International Hockey Federation), moet de maximale hoogte van de kromming
minimaal 200mm afstand van de krul hebben, met een maximale hoogte van 25mm. Een stick met deze eigenschappen wordt Ultra low-bow of Extra low-bow genoemd.

Het gewicht en het balanspunt van een hockeystick

De meeste volwassenen sticks (36,5 of 37,5 inch) wegen tussen de 520 en 580 gram. Volgens de regels van de FIH is 737 gram het maximaal toegestane gewicht van een hockeystick. Een junior stick heeft een gewicht vanaf ongeveer 400g, hierbij moet vermeld worden dat er soms een verschil van 20/30 gram in sticks van hetzelfde model kan zitten, voortkomend uit het productieproces.

Naast het gewicht is er nog een belangrijk aspect, namelijk het balanspunt van de stick. Dit is het punt waar de massa (het meeste gewicht) van de stick zich bevindt.
• de balans richting de grip van de stick, geeft een lichter gevoel en maakt handelingen met de bal makkelijker; de krul is meer wendbaar.
• de balans in de krul geeft een zwaarder gevoel. Grootste voordeel is dat hier meer power mee gegenereerd kan worden.