HOE KIES IK EEN RACEFIETS?

Fiets je ook graag door een mooi landschap, over heuvelachtige wegen en misschien zelfs in de bergen? Dan doe je dat waarschijnlijk niet op je gewone fiets, maar pak je daarvoor je racefiets

Choisir son vélo de route

Je hebt de keuze uit een heel gamma aan racefietsen, afhankelijk van je niveau, je doelstellingen en je budget. Al is het wel niet altijd evident om door het bos de bomen nog te zien.

Uiteraard verschillen de fietsen in gewicht, maar er is meer.

Je moet ook rekening houden met het comfort, de vinnigheid van het frame en ga zo maar door. Het is volstrekt nutteloos een prestatiegericht model te kiezen als je gewoon af en toe een rustig ritje wilt maken.

SPORTIEVE RACEFIETSEN

Deze fietsenreeks is ideaal om het racefietsen te ontdekken en ook regelmatig een ritje te maken. Met deze modellen kan je ook regelmatiger aan de slag op allerhande parcours.

Dankzij het aangepaste verzet kan je je zelfs aan je eerste cols wagen, maar let wel op dat je jezelf niet overschat.

Een minimum aan training is een must, zelfs op de lichtste fietsen, om die mythische beklimmingen uit de Tour de France aan te vatten.

Onze sportmodellen hebben allemaal een echt racestuur waarmee je verschillende posities kunt aannemen, van de meest comfortabele (handen bovenop het stuur, naast de stuurpen), tot de meest aerodynamische (handen in de beugels) om sneller te gaan en stabieler op je fiets te zitten in een afdaling, preciezer te sturen en beter te remmen.

Op alle B’TWIN TRIBAN-modellen kan je schakelen aan de remgrepen, zonder dat je je stuur hoeft los te laten.

Het frame is ook wat meer gedrongen, om wat rechter te zitten. Er bestaat ook een speciale uitvoering voor dames.

De onderdelen en het ontwerp zijn helemaal op maat van de vrouwelijke lichaamsbouw.

Het is ons doel om onze racefietsen zodanig te optimaliseren en verfijnen dat ze zo veelzijdig mogelijk zijn en aangepast aan de noden en wensen van onze gebruikers.

Daarom kan je er gerust banden van 28 mm dikte op leggen (voor extra comfort), spatborden op bevestigen of zelfs een bagagedrager op monteren voor- en achteraan.

racefiets triban500

De Triban Flatbar

Voor mensen op zoek naar comfort of beginners zijn er ook onze flatbar-modellen (zogeheten fitbikes, fietsen met een plat stuur). Op zo’n fiets zit je nog wat rechter en is je cockpit te vergelijken met die van een mountainbike, maar dan met de doeltreffendheid van een racefiets.

De Ultra AF-lijn

In dit gamma vind je racefietsen met een frame uit 6061 aluminium dat voldoet aan de nieuwste normen op de markt.

Deze high end-modellen komen met een pressfit-trapas, ingewerkte kabels, direct mount-remmen voor- en achteraan voor meer remkracht enz.

De voorvork is gemaakt uit carbon, om het gewicht wat terug te dringen en de stuurprecisie te verhogen.

Dankzij hun frame uit monocoque-carbon zijn de racers uit de Ultra CF-lijn lichter en doeltreffender. Ze wegen 850 g minder, en de voorvork uit monocoque-carbon haalt een verbluffende 320 gram droog aan de haak.

Deze fietsenreeks is een mix van HM- en IM-vezels, voor een van de beste verhoudingen tussen gewicht en dynamiek die je op de markt zult aantreffen.

Die berekende keuze zal zowel klimmers als veeleisende wedstrijdrenners kunnen overtuigen. En dan nog dit: de trapas is een standaard pressfit 86, voor een betere framestijfheid.

Net zoals hun broertjes uit aluminium voldoen de modellen uit dit gamma aan alle normen en eigenschappen die zo gegeerd zijn bij onze klanten en bij de wereldwijde vakpers.

racefiets ultra

DE MAAT VAN JE RACEFIETS KIEZEN

Nadat je een fiets hebt gekozen die bij je gebruik en je budget past, moet je nog de juiste framemaat kiezen. De belangrijkste waarde om je framehoogte te bepalen, is je binnenbeenlengte.

Om die te bepalen, moet je je wel laten helpen. Ga met blote voeten en in een fietsbroek mooi recht tegen een muur staan, en zet je voeten 15 à 20 cm uit elkaar. Meet vervolgens vanaf de grond tot aan de bilnaad.

Voor de nauwkeurigheid doe je dat best 3 keer, om vervolgens het gemiddelde van de 3 waarden te nemen.

Zo kan je de framehoogte afleiden in functie van de gekozen fiets, met deze vrij eenvoudige formule:

-Fitbike: Binnenbeenlengte x 0,66

-Sportieve racefiets: Binnenbeenlengte x 0,655

-Competitieracer: Binnenbeenlengte x 0,65

Eens je de hoogte van je frame hebt bepaald, is het best mogelijk dat je ergens tussen twee framematen zit.

Baseer je dan op je volledige lengte en de framelengte om de juiste keuze te maken.

Voor een ‘sportiever’ frame neem je de kleinere maat.

Wil je wat meer comfort, kies dan voor de grotere maat. Je kan nog altijd de lengte van je stuurpen aanpassen.

Hoe kies ik een racefiets?

Hervé

Fietsspecialist bij Decathlon

Om het rendement van je fiets te verhogen en het gewicht naar omlaag te krijgen, kan je altijd opteren voor onderdelen uit een hoger gamma, denken we aan de wielen en de transmissiedelen.