HOE KIES IK EEN SKIBRIL?

Een skibril beschermt je gezicht tegen de kou, de wind en de zon en zorgt er tegelijk voor dat je beter ziet. We kunnen je dus alleen maar aanraden om er eentje te dragen.

Houd rekening met de volgende drie criteria als je een skibril kiest: de lens, de condenswering en de maat

skibril

DE LENS

De kleur van je lens dient om de kleuren die je ziet te filteren en te verdiepen.~Al onze skibrillen beschermen overigens 100% tegen uv-stralen.

Er bestaan drie verschillende lenzen, voor drie weertypen:

Hoe kies ik een skibril?

1. MIST OF SNEEUW

Kies een lichtgekleurde lens, in geel of roze. Die laat veel licht door en zorgt ervoor dat je het reliëf beter ziet.

Hoe kies ik een skibril?

2. ZONNIG OF BEWOLKT WEER

Kies een donkere lens (meestal bruin of grijs) die zorgt voor een comfortabel zicht bij fel licht.

Hoe kies ik een skibril?

3. WISSELVALLIG WEER

Bij wisselvallig weer en wisselende zichtbaarheid kun je kiezen voor een lens die zich aanpast: een afneembare lens, fotochromatische lens of elektro-fotochromatische lens.

Aanpassende lenzen

Afneembare lenzen:

Je kunt de kleur van je lens eenvoudig aanpassen aan de weersomstandigheden. Ofwel vervang je het vizier volledig, ofwel zet je een extra lens over de oorspronkelijke lens bij zonnig weer, die je dan weer afhaalt bij bewolkt weer.

Fotochromatische of elektro-fotochromatische lenzen

De kleur van deze lenzen past zich automatisch aan de weersomstandigheden en de intensiteit van de uv-stralen aan. Je hoeft zelf niets te doen. Elke dag opnieuw ben jij de koning van de pistes! Dit type lenzen kleurt donkerder als er veel zon en uv-straling is. Bij regenweer of sneeuw blijft de lens lichter van kleur (binnen trouwens ook, ongeacht de lichtsterkte).

GOED OM WETEN: de vorm van de lenzen

Cilindrische lenzen

Deze lenzen zijn van links tot rechts over je ogen en gezicht gebogen maar het gedeelte tussen je neus en je voorhoofd staat mooi recht. Ze zijn voordeliger en werken goed maar de vlakke structuur kan leiden tot iets meer condensvorming en een lichtjes vernauwd gezichtsveld.

Sferische lenzen

Deze lenzen zijn niet alleen rond je ogen en gezicht gebogen maar ook tussen je neus en voorhoofd. Sferische lenzen zorgen voor een beter gezichtsveld, minder vervorming en minder verblinding. Ze zijn iets duurder. Hoe groter de lens, hoe beter je gezichtsveld !

BELANGRIJKE TIPS:

Met kleur bedoelen we de kleur aan de binnenkant van je skibril, niet aan de buitenkant, omdat die vaak meerkleurig kan zijn.

Sommige skibrillen hebben een lens met 'spiegeleffect'. Dat is een puur esthetisch effect dat geen enkele rol speelt in de bescherming tegen zonlicht.

CONDENSWERING

Als de warme lucht van je lichaam in aanraking komt met de koude buitenlucht kan er condens ontstaan en zie je minder goed. Al onze skibrillen zijn condenswerend. Er bestaan drie niveaus :

Hoe kies ik een skibril?

1. Essential: een enkelvoudige lens

Met condenswerende behandeling

Hoe kies ik een skibril?

2. Performant : een dubbele, isolerende lens

Bijna al onze skibrillen zijn uitgerust met dubbele lenzen omdat ze minder snel beslaan dan enkelvoudige lenzen. Tussen de twee lenzen zit een isolerende laag die een warmtebarrière vormt (hetzelfde principe als bij ramen met dubbele beglazing.

Hoe kies ik een skibril?

3. Optimal: een dubbele lens met verluchting

Gleuven in de lens en/of het montuur verluchten de binnenkant van de skibril en controleren de condensvorming. Grotere gaten zorgen voor meer luchtstroom dan kleinere gaten. Het nadeel? Je kunt het koud krijgen aan je gezicht, vooral in extreme omstandigheden.

DE MAAT

Zorg ervoor dat je bril op je gezicht past. Het model moet goed afgesteld zijn (niet te strak) en comfortabel aanvoelen. Sommige modellen zijn meer geschikt voor een klein gezicht, andere passen beter voor grote gezichten.

Bij Decathlon hebben we twee maten voor skibrillen :

taille-s

MAAT S

Volwassenen met een smal gezicht en kinderen hebben maat S.

taille-l

MAAT L

Anderen hebben maat L.

BIJKOMENDE INFORMATIE:

Zoek je een accessoire voor je ogen? Zorg dan steeds dat het de CE-markering (Europese conformiteit) heeft. Een product met een "CE"-markering beantwoordt aan alle formele eisen die in de Europese richtlijnen opgenomen zijn. Zo ben je zeker dat je ogen goed beschermd worden.

Compatibiliteit skihelm 

Bijna alle skibrillen zijn compatibel met onze skihelmen. Controleer het voor de zekerheid nog even. Zo ben je zeker dat alles comfortabel zit.

Vulling

Voorkomt dat de skibril tegen je gezicht gaat drukken. Het schuim moet voldoende dik zijn om je gezicht te beschermen.

Afstellen van de band

Er bestaan verschillende afstelsystemen: één schuifclip of een schuifclip aan elke kant. Beide systemen zijn goed, het is louter een kwestie van gewoonte. Als je een muts draagt, is een systeem met een dubbele aantrekgesp wel comfortabeler.