HOE KIES IK EEN BOARDSHORT?

Heren boardshorts zijn ideaal om plezier te maken in de golven, te surfen, te bodyboarden of zelfs te bodysurfen... De juiste boardshort kiezen doe je op basis van een aantal criteria.

Ontdek hier ons advies voor het kiezen van uw heren boardshort! 

Surf

Kort, standaard of lang? Platte of elastische tailleband? Beperkt het de irritatie? Droogt het snel?

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf zou kunnen stellen wanneer je geconfronteerd wordt met een groot aanbod van boardshorts.

Wat zijn nu echt de kenmerken waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je boardshort?

Hoe kies ik een zwembroek of boardshort?

DE CRITERIA VOOR HET KIEZEN VAN DE JUISTE HEREN BOARDSHORT

Hoe kies ik een zwembroek of boardshort?
Hoe kies ik een zwembroek of boardshort?

HET VOORKOMEN VAN IRRITATIES

Dit is zonder twijfel het belangrijkste criterium. Het gebeurt vaak dat je boardshort je huid gaat irriteren door wrijving of door de schurende naden.

Olaian Het goed blijven zitten tijdens het surfen

HET GOED BLIJVEN ZITTEN TIJDENS HET SURFEN

Tijdens het surfen, na bijvoorbeeld een duck dive of een "wipe-out", is het niet altijd makkelijk om je boardshort weer goed te krijgen omdat ze helemaal is afgezakt. Daarom adviseren wij altijd om een short te kiezen met een goede broeksband of tailleband. Kies bij voorkeur voor een platte band, die zorgt ervoor dat de boardshort beter op zijn plaats blijft zitten of geeft een betere positiebehoud.

Hoe kies ik een zwembroek of boardshort?

DE VRIJHEID VAN BEWEGEN

Bij surfen, bodyboarden en bodysurfen gebruik je voortdurend je benen, dus mag je boardshort je op geen enkel moment je hinderen. Deze mag dus zeker niet hinderen tijdens het buigen van je benen, als je op je surfboard zit en ook niet bij het peddelen of zwemmen. Kies daarom bij voorkeur een short in een "stretch"-materiaal, omdat die altijd voldoende meebeweegt tijdens het surfen, het sporten, en je dus zo steeds voldoende bewegingsvrijheid geeft.

Hoe kies ik een zwembroek of boardshort?

DE SNELHEID VAN DROGEN

Het is enorm vervelend om nog zand aan je boardshort te voelen kleven omdat de stof nog nat is. Kies daarom voor een boardshort met een waterafstotende component of die met een waterafstotend middel is behandeld die het water sneller afvoert en het drogen versnelt.

KIES JE BOARDSHORT VOLGENS DE DUUR VAN DE SURFSESSIES

MINDER DAN EEN UUR (< 1 U)

Surf je minder dan een uur, dan heb je een boardshort nodig die vooral niet afzakt elke keer als je onder water duikt. Een korte boardshort hindert je bewegingen op geen enkel moment en kan de bewegingsvrijheid dus bevorderen en is ideaal voor het surfen, bodysurfen en bodyboarden. Daarnaast is een stof die snel droogt minstens zo belangrijk, om ook te voorkomen dat er zand aan je boardshort blijft kleven.

TOT TWEE UUR (≤ 2 U)

Surf je tot twee uur, dan heb je een boardshort nodig die goed blijft zitten, met een tailleband die niet hindert... Een platte band is dan zeker een voordeel. Voor extra bewegingsvrijheid kan een rekbare stof handig zijn, zo kan je je benen ongehinderd bewegen.

MEER DAN TWEE UUR (> 2 U)

Het zal je niet verwonderen dat dit soort boardshorts tegen je bekken moet kleven en zo min mogelijk mogen bewegen. Een platte tailleband met een koordje is onmisbaar. Dit type van tailleband houdt je boardshort niet alleen goed omhoog, hij voorkomt ook elke vorm van irritatie. Door het ontbreken van naden tussen de benen, schuurt de boardshort niet aan de binnenkant van de dijen en dit voorkomt irritatie. Deze boardshorts moeten zeer elastisch zijn, je mag nauwelijks voelen dat je ze draagt. Daarnaast moet de stof van de surfshort snel drogen na je surfsessie.

Minder dan een uur surfen

Surf je minder dan een uur, dan heb je een boardshort nodig die vooral niet afzakt elke keer als je onder water duikt. Een korte boardshort hindert je bewegingen op geen enkel moment en is ideaal voor bodyboarden. Daarnaast is een stof die snel droogt minstens zo belangrijk, ook om te voorkomen dat er zand aan je boardshort blijft kleven.

Wij adviseren de volgende zwembroeken: de boardshorts Hendaia 16" en Hendaia 20".

Surfen tot 2 uur

Surf je tot twee uur, dan heb je een boardshort nodig die goed blijft zitten met een band die niet hindert... Een platte band is zeker een uitkomst.

Voor extra bewegingsvrijheid kan een rekbare stof handig zijn, zo kan je je benen ongehinderd bewegen.

Dit zijn onze tips: de boardshorts Bidarte 16" en 20" en de Guethary 16" en 20".

Langer dan twee uur surfen

Het zal je niet verwonderen dat dit soort boardshorts tegen je bekken moet kleven en zo min mogelijk mogen bewegen. Een platte band met koord is onmisbaar. Dit type band of koord houdt je boardshort niet alleen goed omhoog, hij voorkomt ook elke vorm van irritatie.

Door naden tussen de benen te vermijden, schuurt de short niet aan de binnenkant van de dijen en dit voorkomt irritatie.

De boardshort moet erg elastisch zijn, je mag nauwelijks voelen dat je ze draagt.

Daarnaast moet de stof snel drogen na je surfsessie.

Dit zijn onze tips: de boardshorts XW16 en Lafitenia 20".

Hoe kies ik een zwembroek of boardshort?

Mélanie

SURF SPECIALIST

Vergeet niet om je boardshort goed af te spoelen na elke sessie, dit voorkomt slijtage en aantasting van het zoute water.