NL
NL

HOE KIES IK MIJN BADMINTON-BESNARING?

Alles begint bij de juiste besnaring!

badmintonbesnaring

De keuze van de besnaring van je badmintonracket is net zo belangrijk als de keuze van het racket zelf. De verkeerde keuze van besnaring en spanning kan ervoor zorgen dat je snaren vaak breken en kan ook je speelervaring bederven. Om je te helpen de keuze te maken die bij jouw speelstijl past, hebben wij speciaal voor jou een kleine gids in elkaar gestoken!

LET OP DE SNAARDIKTE

De snaardikte is simpelweg de diameter van de besnaring. Dit werkt als volgt: hoe dikker je besnaring, hoe steviger, maar hoe minder gevoel ze overbrengt. Is je besnaring dunner, dan is ze natuurlijk minder duurzaam maar zorgt ze wel voor een intensere beleving.

Dikke besnaring (>0,71 mm): een duurzame en comfortabele besnaring voor goede prestaties.

Dunne besnaring (<0,71 mm): Deze besnaring zorgt voor een intensere beleving en meer gevoel, maar is eerder kwetsbaar en gaat minder lang mee.

Let op: of je besnaring nu dun of dik is, ze zal sowieso in de loop van de tijd elasticiteit verliezen. De besnaring wordt losser en zo vermindert de spanning.

Soms is het nodig om je besnaring te vervangen voor ze is gebroken, omdat ze te veel spanning is verloren.

Hoe kies ik mijn badmintonbesnaring?

DE BESNARING PER TYPE SPELER

0,71 mm en dikker: recreatieve spelers en kinderen (1 tot 3 keer/maand)

0,69 mm tot 0,70 mm : regelmatige spelers (1 keer/week)

0,67 mm tot 0,68 mm : intensieve spelers (2 tot 3 keer/week)

0,60 mm tot 0,66 mm : zeer intensieve spelers (meer dan 3 keer/week)

Let op: logischerwijze werkt het zo dat hoe verder je geraakt in het badmintonnen, hoe belangrijker het gevoel wordt. Maar het kan ook zijn dat je op intensief niveau de duurzaamheid van je besnaring belangrijk vindt. Dan voldoet een snaardikte van meer dan 0,71 mm.

Hoe kies ik mijn badmintonbesnaring?

DE KEUZE VAN DE SPANNING

Net zoals de keuze van de besnaring belangrijk is, is het ook belangrijk om de juiste spanning te kiezen. Die heeft immers een grote invloed op je spel.

Kort gezegd werkt het zo dat een lagere spanning een invloed heeft op de elasticiteit van de besnaring: je wint aan “vermogen”, power, vooral aan de baseline, maar je verliest aan nauwkeurigheid. Omgekeerd is het ook hoe meer spanning, hoe nauwkeuriger je kunt slaan.

Om de juiste keuze te maken is het het belangrijkst dat je JEZELF en je eigen sterktes en zwakheden goed kent.

WIE KIEST WELKE SPANNING?

< 11 kg : recreatieve spelers, kinderen, zij die op zoek zijn naar vermogen en duurzaamheid

tussen 11 kg en 13 kg : regelmatige spelers, spelers die steeds beter worden, zij die op zoek zijn naar controle en balgevoel.

13 kg en meer: intensieve spelers die een zeer goede techniek hebben en op zoek zijn naar balgevoel en controle.

Let op: De keuze van de besnaring hangt af van hoe jij speelt en waar jij naar op zoek bent. Als je niet weet welke besnaring te kiezen, kom dan eens langs in een winkel en vraag advies aan onze besnaarders, zodat zij je op weg kunnen helpen!