NL
NL

HOE KIES JE DE JUISTE BESPANNING VOOR JE TENNISRACKET? 

De bespanning van je snaren heeft een rechtstreekse invloed op je spel en op het gedrag van de snaren die je gebruikt. Kortom, je denkt dus best even na over de keuze van de juiste bespanning.

pose cordage tennis

JE BESPANNING KIEZEN

Een besnaring met een hogere spanning geeft je meer controle, maar je zal dan wel moeten inboeten aan power en spelcomfort. Bovendien krijgen je gewrichten het wat zwaarder te verduren, bij elke slag zal je de trillingen sterker voelen. Spangewichten van meer dan 25 kg zijn hoe dan ook geen goed idee.

Trouwens, een groter spangewicht maakt je snaren ook kwetsbaarder, waardoor je ze sneller gaat breken. En nog dit: hoe harder je je racket laat bespannen, hoe sneller je snaren hun spanning verliezen.

Je hebt het al door, een lager spangewicht (minder dan 22 kg) levert enerzijds wat minder balcontrole op, maar je kan wel krachtiger slaan omdat je snaren wat meer meegeven. Met een minder strakke bespanning gaan je snaren bovendien wat langer mee.

Ook jonge spelertjes laten hun racket daarom best niet te hard bespannen (rond de 21 kg). Zij hebben immers nog niet zo veel kracht, dat compenseer je op deze manier. Naargelang hun fysieke groei en spelniveau kunnen ze hun spangewicht dan geleidelijk opvoeren.

NOG EEN PRAKTISCHE TIP

Het gewenste spangewicht staat doorgaans vermeld binnenin het racket. Algemeen genomen is het aangewezen om een bespanning tussen 22 en 25 kg te kiezen, afhankelijk van je profiel (niveau, leeftijd, fitheid) en de besnaring die je gebruikt (darmsnaren, polyester, multifilament). Al raden we wel aan om hybridesnaren op 19 kg te bespannen.

Nog vragen? Ga dan gerust te rade bij onze bespanningsexperts in de winkel.