HOE KIES JE DE JUISTE LEASH VOOR JE STAND-UP PADDLE (SUP)?

De leash (koord) zorgt ervoor dat je verbonden blijft met je supboard. Met de leash trek je je board terug naar je toe wanneer je in het water bent gevallen. 

een-leash-voor-stand-up-paddle-kiezen

Oorspronkelijk gebruikten surfers een leash om hun board niet kwijt te raken in de golven. Bij het suppen is een leash de belangrijkste veiligheidsuitrusting die je steeds moet gebruiken. Want een beetje wind of stroming is al voldoende om je board te laten afdrijven wanneer je gevallen bent. Hier zijn enkele tips om de juiste leash te kiezen.
De keuze van een leash voor een stand-up paddle (SUP) gebeurt volgens verschillende criteria:

De rechte leash voor de beginnende supper

Bij een opblaasbaar supboard wordt meestal een rechte leash meegeleverd. De lengte ervan moet je toelaten om ongehinderd te bewegen op je board. Daarom is deze leash over het algemeen tussen 8 en 9' (lengte in "voet" zoals bij surfen, dus tussen 2,40 en 2,75 m). De kleine klittenbandsluiting gaat door de ring achteraan het board. De grote klittenbandsluiting maak je vast rond je rechterenkel als je een "regular" bent (je rechtervoet staat achter bij het surfen of skateboarden), en aan je linkerenkel als je een "goofy bent (je linkervoet staat achter). Om te weten of je een regular of een goofy bent, kan je een kleine test doen. Sta rechtop met je beide voeten tegen elkaar en laat je voorzichtig naar achteren vallen. Het been dat naar achteren uitstapt om je val te stoppen is je afzetbeen, het been dat achter staat bij het surfen of skateboarden. Het is aan de enkel van dit afzetbeen dat je de leash moet bevestigen, ook al plaats je je voeten tijdens het suppen aan weerszijden van de draaggreep van je board. Op die manier trap je niet op de leash als je toch een surfhouding aanneemt om een ​​bocht te maken door de nose van je board op te tillen. Opgelet: gebruik deze leash niet in golven hoger dan 50 cm.

een-leash-voor-stand-up-paddle-kiezen-beginner
een-leash-voor-stand-up-paddle-toertochten-kiezen

De spiraal leash voor toertochten en wedstrijden

Bij toertochten is het belangrijk dat je leash niet achter je supboard door het water sleept. Zo kan je leash niet rond takken draaien bijvoorbeeld en je doen vallen. Kies daarom voor een spiraalvormige leash. ""Die is korter als hij niet uitgerokken is en blijft zo gedurende je hele tocht op je board. Bij wedstrijden wil je vooral snelheid maken. Een spiraal leash is dan de beste keuze omdat die je board niet afremt. Deze spiraal leash heeft een grotere klittenband om onder de knie vast te maken. Zo kan je op je board naar achteren gaan zonder op je leash te trappen. Opgelet: we raden af om een spiraal leash te gebruiken bij wave suppen omdat de krachten bij regelmatig vallen de leash uiteindelijk helemaal uitrekken.

De rechte leash voor wave suppen

In golven hoger dan 50 cm moet de leash geschikt zijn voor wave suppen want bij valpartijen is de kracht op de leash erg groot waardoor die kan breken. En het is helemaal niet leuk om in de golven naar het strand te moeten zwemmen met je peddel in de hand. Je afdrijvende board kan ook andere surfers raken en verwonden. Een leash voor wave suppen is recht en stevig. De lengte ervan moet zorgvuldig gekozen worden zodat er bij een val voldoende afstand mogelijk is tussen jou en je board. Zo vermijd je dat je botst met je eigen board. Net als bij surfen kies je best een leash die ongeveer even lang is als je board. Er zijn twee manieren om een leash vast te maken als je gaat wave suppen:~- aan de enkel zoals de meeste surfers doen. Dat is ook aanbevolen bij hoge golven omdat je krachten op je enkel beter verdraagt. Je peddel zal ook minder makkelijk verward raken met je leash als die rond je enkel zit.~- net onder de knie zoals longboard surfers dat doen; zo kan je naar voren en naar achteren bewegen op het board zonder op de leash te trappen. En je kan zo ook de leash makkelijker grijpen om je board naar je toe te halen en sneller te vertrekken op de piek (breekpunt van de golven). 

een-leash-voor-wave-stand-up-paddle-kiezen
antoine-productmanager-stand-up-paddle-itiwit

ANTOINE

Productmanager voor stand-up paddle

Om het plezier en de positieve effecten van peddelsport toegankelijk te maken, ontwikkelt en ontwerpt het merk Itiwit producten waarmee je je evenzeer in je sas voelt op het water als aan wal. De artikelen van het merk Itiwit zijn compact, makkelijk op te bergen, erg licht en vlot mee te nemen op al je tochtjes op het water, alleen of met het hele gezin!