bespanning van het racket

Hoe kies je de juiste spanning voor je badmintonracket?

Juist strak of net wat losser: bij badminton kan je soms echt je kop breken over de bespanning. De juiste spanning kan een grote troef zijn, terwijl de verkeerde spanning je hele spel kan afremmen. En wat nu die juiste spanning is, hangt bijna volledig van jou persoonlijk af, en dus moet je goed weten wat je sterke en zwakke punten zijn. Wij geven wat uitleg bij het begrip spanning, zodat je zelf niet overspannen raakt op het moment dat je de spanning van je racket moet kiezen.

Strakke of losse spanning: enkele basisbegrippen

De bespanning is gewoon de manier waarop de snaar op het racket wordt gespannen. We drukken die uit in kilo's. Hoe meer kilo's, hoe hoger de spanning. De gemiddelde spanning van een racket dat de fabriek verlaat is 9 kg. Als je pas net begint, is dit nog niet zo belangrijk, en kan je je beter op je eerste rally's concentreren. Maar eenmaal je de basis onder de knie hebt, kom je best eens terug op dit detail, dat eigenlijk niet echt een detail is ;-) Een paar woordjes uitleg over het verschil tussen lage en hoge spanning: - Lage spanning, minder dan 11 kg: een hogere slagkracht en een langere vlucht. Maar minder nauwkeurigheid en controle. De besnaring kan tegen een stootje en breekt minder snel. - Hoge spanning, meer dan 11 kg: meer precisie en controle, en een betere repulsie. De snaren zijn kwetsbaarder en breken sneller, vooral bij dunne snaren en veel off-centre slagen. Let op! Als de spanning hoger is dan aanbevolen op het racket, kan de snaar breken en het racket verzwakken of zelfs ook breken. Een goede gewoonte om jezelf aan te leren om je racket niet te beschadigen: knip een gebroken snaar meteen door, zelfs als je niet van plan bent ze snel te vervangen. Onthoud ook: de spanning van je racket neemt ook af wanneer je het niet gebruikt en zeker bij veranderingen in temperatuur. Het is voor een optimaal spel dus belangrijk om je spanning regelmatig te controleren. We raden ook aan om je racket altijd in de hoes op te bergen ;-)

Hoe kies je de spanning op basis van je sterke en zwakke punten?

Doorgaans geven spelers met een zeer hoog niveau en wedstrijdspelers de voorkeur aan hoge spanning, iets meer dan 11 kg. Sommige spelers gaan zelfs tot 15 kg. Halfgevorderde en niet-wedstrijdspelers geven dan weer vaak de voorkeur aan lagere spanningen. Maar dit is geen vaste regel, en alles hangt af van hoe het voelt. En van jou. Als je pas net begint, hoef je je echt niet bezig te houden met de spanning, dan volstaat de oorspronkelijke bespanning. Je weet dan ook nog niet echt waar je zwakke en sterke punten liggen, dat leer je pas na een tijdje spelen. Meestal stijgt de spanning naarmate je vordert. Een hoge spanning is de beste manier om je volledige potentieel te bereiken, zolang je tenminste de technieken goed onder de knie hebt. Het is dan ook geen wonder dat veel badmintonners die steeds beter willen worden zich als doel stellen om de spanning te verhogen. Maar dat hoeft absoluut niet jouw doelstelling te zijn, zeker niet als je niet heel veel kracht in je armen hebt of gevoelig bent voor peesontstekingen. Wees gerust: er zijn ook zeer goede spelers die liever met een lage spanning spelen ;-)

Hoe verhoog je de spanning?

Spanning is geen alles-of-niets situatie. Wij raden aan om ze geleidelijk op te voeren, per 500 gram. Want naast het verhoogde risico op blessures en demotivatie, heeft het ook gewoon niet veel zin om je spanning direct met 2 kg te verhogen. Je kunt dit echt beter in stappen doen, zodat je er goed aan kunt wennen en de spanning perfect kunt afstellen op wat jij zoekt: power of precisie. Het risico bij een verhoogde spanning is dat je aan slagkracht verliest, zeker als je vaak te laat bij de shuttle bent. Een klein testje: slaag je er nog in om je shuttle naar de baseline te slaan, zelfs als je net te laat bent? Dat is een subtiel verschil, maar als je al op de juiste plaats bent, is het slaan veel eenvoudiger. Als de shuttle de baseline niet bereikt, dan mis je misschien nog voldoende snelheid in de armen en/of techniek om de lagere slagkracht op te vangen. Schroef dan je spanning weer een beetje terug. Dat is niet zo erg ;-)

Kortom, bespanning is geen teken van het niveau van een badmintonspeler maar is puur afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en vaardigheden.