hoe kies je surfwax

Hoe kies je de juiste surfwax?

Glij op het water, niet op je plank! Surfers weten het als geen ander: de waxlaag op je surfplank is heel belangrijk voor een goede grip. En toch vergeten sommigen deze stap weleens, terwijl die zoveel verschil kan maken. Lees hier hoe je je plank moet waxen en de juiste wax kunt kiezen!

Kies je wax op basis van de watertemperatuur

We raden je aan om een wax te kiezen op basis van de hardheid ervan. De textuur moet aangepast zijn aan de omstandigheden waarin je gaat surfen. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe harder je wax moet zijn om een goede grip op je plank te garanderen.

Er zijn 3 soorten wax:

  • WAX KOUD WATER

    Ik surf in koud water: 

    Ga je surfen in water met een temperatuur tussen 10 en 17°C? Gebruik dan een zachte wax voor koud water, zodat je handen en voeten een goede grip hebben.

  • WAX WARM WATER

    Ik surf in warm water:

    Surf je in water tussen 18 en 25°C? Kies dan voor een wax voor warm water, die speciaal ontwikkeld is voor deze temperaturen.

  • WAX TROPISCH WATER

    Ik surf in tropisch water

    Ga je surfen in water dat warmer is dan 25°C? Zorg er dan voor dat je wax niet smelt! Gebruik wax voor tropisch water, die is goed hard.

Hoe moet ik mijn surfplank waxen?

Het belang van wax is het creëren van een antislipzone op de belangrijkste contactpunten tussen jezelf en je surfboard. Om reliëf en een ruw oppervlak te krijgen, is de keuze van de surfwax essentieel, net als de manier waarop je deze aanbrengt!

1) Altijd twee lagen surfwax

Door het contact met het water en je kleding slijt en schilfert je wax. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om je plank een goede basis te geven. Breng daarom eerst een hechtende onderlaag aan: de base coat. Hoe harder die is, hoe beter de wax zal blijven hechten: gebruik 80 tot 100 g surfwax als base coat om deze onderste laag aan te brengen.

De tweede laag breng je steeds opnieuw aan voordat je met je plank het water ingaat. Kies de juiste wax op basis van de temperatuur van het water waarin je gaat surfen. De 'top coat' van de waxlaag moet 1 mm dik zijn. 

2) Drie bewegingen om genoeg reliëf en ruwheid te creëren met je wax

Het is het beste om brede sporen te trekken met je wax en zo een soort maaswerk te creëren met kleine ophopingen wax en veel reliëf. Leg eerst de base coat en dan de top coat, telkens met gekruiste bewegingen.

- in kruisvorm : diagonaal en dan loodrecht erover;

- in lijnen : eerst in de lengte en dan in de breedte;

- in cirkels: met cirkelvormige bewegingen.

3) De belangrijkste zones om te waxen

Voor een geslaagde take-off versterk je de waxlaag op de rails en op de voorkant van je plank.

Vergeet ook deze belangrijke zones niet: onder je billen als je in de line-up zit en op de plaats van je romp als je peddelt. Maak ook de zone waar je je voeten zet groot genoeg, om je evenwicht te bewaren als je over de golven surft.

3 Manieren om je wax en je plank te beschermen

  • surfplankhoes

    Bewaar je plank in een surfhoes

    Bewaar je plank op een donkere, goed geventileerde plek zodat de wax niet smelt. Surfers leggen hun plank na het surfen meestal omgekeerd (waxkant naar beneden) op hun surfhoes, zodat het zand er niet aan blijft plakken. Een goede gewoonte! Hetzelfde geldt voor je autozetels als je naar de spot rijdt: steek je materiaal in een surfhoes om alles netjes te houden.

  • 3 MANIEREN OM JE WAX EN JE PLANK TE BESCHERMEN

    Vervang de wax van zodra de watertemperatuur verandert

    Als de wax op je surfplank te dik en zanderig wordt of als het begint te vergelen, is het tijd om je surfboard schoon te maken! 

  • waxdoos

    Je wax beschermen tegen de warmte

    Als je wax smelt door de zon, dan verandert zijn textuur en geeft hij minder goede grip. Bescherm je wax dus en steek hem in een waxdoos.

Deze artikels interesseren je misschien ook

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Olaian keyshot Surf Goofy Regular

Goofy of regular? Welke voet zet je vooraan op je surfplank?

In surftaal wijst goofy of regular op de voet die vooraan op de plank staat. Wat houdt dat in en hoe kies je die voet?

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

surftassen decathlon

Hoe kies je een boardbag?

Ondanks zijn mooie formaat is je surfboard bijzonder breekbaar, daarom is het heel belangrijk om hem goed te beschermen tegen schokken en tegen de zon.

surf_voyager_planche_housse_olaian

Hoe maak je je boardbag klaar om op surftrip te gaan?

Maak met deze tips je boardbag / reishoes klaar om je surfplanken te beschermen tijdens het transport per vliegtuig. Zo voorkom je brokken bij het begin van je trip!

partir_vacance_suf_olaian

Wat je zeker moet meenemen als je op surftrip vertrekt!

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je op je surftrip zeker meenemen?

surf_trip_famille

Met een busje op surftrip: met het gezin naar Bretagne

Een gezinsvakantie combineren met een surftrip: het is mogelijk! Dit zijn de avonturen van de familie Selvi, op roadsurftrip met het gezin, langs de kust van Bretagne.

op surftrip met het gezin in een lang weekend

Waar op surftrip gaan in de verlengde weekends?

De lange weekends in mei zijn ideale momenten om er even tussenuit te knijpen voor een surftrip met het gezin of met vrienden. En dat kan ook zonder je blauw te betalen en dicht bij huis! Wat zijn de beste bestemmingen voor een lang weekend surfen?

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

surfleash

Hoe kies je de juiste surfleash?

Een leash kopen lijkt kinderspel, toch moet je rekening houden met een aantal praktische zaken. Ontdek het wat en hoe van de surfleash!

hoe kies je surfwax

Hoe kies je de juiste surfwax ?

Wil je stevig op je plank staan en niet telkens wegglijden bij elke take-off of bocht, dan moet je hem waxen! Maar hoe begin je daaraan?

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!