HOE KIES JE DE JUISTE UITRUSTING OM OP INKTVIS TE VISSEN?

.

inktvis

DE ESSENTIE:

molen inktvis

MOLEN

De molen die je hiervoor gebruikt hoeft niet veel reservelijn te hebben. 100 m tot 130 m is voldoende (gevlochten lijn of nylon). Hoe lichter je molen, hoe comfortabeler je kunt hengelen. De aanbevolen maten zijn 2000 tot 3000 of 20 tot 30 (volgens het merk).

hengel udan

HENGEL

Zoals voor de meeste vistechnieken op zee wordt ook hier aanbevolen om te hengelen met aangepast materiaal. Daarom bestaat er een aangepaste hengel voor inktvis. Die heeft een vrij parabolische actie (buiging). Dat heeft als voordeel dat de trekbewegingen van de inktvis, met zijn gevoelige tentakels, worden opgevangen. Wat betreft de lengte: hengels met een lengte 2,10 m en 2,40 m worden aanbevolen. Hoe langer je hengel, hoe verder je kunt uitwerpen en hoe beter je je lijn kunt controleren. Hoe korter je hengel, hoe lichter hij is en hoe minder plaats hij inneemt, wat handig is om hem te dragen of om op een boot te vissen, waar de ruimte beperkt is.

HOUD CONTACT

Het is belangrijk dat je in contact blijft met je kunstaas als je op inktvis vist, en dat je de zeebodem goed aanvoelt. Daarom wordt het gebruik van een gevlochten lijn sterk aanbevolen. Een gevlochten lijn van 10/100 tot 16/100 is dan perfect geschikt. We raden je ook aan om een onderlijn in fluorocarbon te gebruiken, afhankelijk van de plaats waar je gaat vissen. Hoe meer obstakels (rotsen, dammen, schelpen), hoe meer het gebruik van een onderlijn nodig is om bestand te zijn tegen het schuren. Hiervoor raden we je aan om een fluorocarbon onderlijn van 30/100 of 40/100 te gebruiken.

KUNSTAAS (INKTVISPLUGGEN)

Klassiek kunstaas met enkele haken of driehaken is niet geschikt om op koppotigen te vissen. Er bestaat aangepast kunstaas voor het vissen op inktvis, dat we inktvisplug noemen. Dit kunstaas heeft als kenmerk dat het achteraan veel haken heeft. Op die manier blokkeer je de tentakels van de inktvis, waardoor je hem gemakkelijker kunt ophalen. Het is beschikbaar in verschillende maten, van 1.0 tot 3.5. Hoe hoger het cijfer, hoe dikker de inktvisplug. Je dient de grootte van je kunstaas aan te passen aan de grootte van de aanwezige inktvissen (kleine inktvissen -> klein kunstaas en omgekeerd).

MONTAGE

Om ervoor te zorgen dat je in contact blijft met de zeebodem, raden we je aan om je montage van een loodje te voorzien, met een aangepast gewicht volgens de bodem en de stroming. Voel je de bodem niet, gebruik dan een zwaarder loodje.

Ebika montage