NL
NL

HOE KIES JE EEN BOOG? 

Van kunststof, hout of metaal... Er bestaan zoveel verschillende bogen dat het soms lastig kiezen is.

Boog

DE DRIE SOORTEN BOGEN

De keuze voor een boog is afhankelijk van verschillende criteria: het soort boog, je discipline, je treklengte en ten slotte nog de trekkracht van de boog.

Er bestaan 3 soorten bogen:

DE RECURVEBOOG (of klassieke boog): dit is de meest gebruikte boog. Hij kan uit een stuk bestaan of demonteerbaar zijn (werparmen en handgreep). Beginners kiezen doorgaans voor een eendelige boog uit kunststof of hout, terwijl gevorderde boogschutters vaker gaan voor een demonteerbaar model uit composietmateriaal (staal, aluminium). De stijvere demonteerbare modellen zijn nauwkeuriger af te stellen en dus ideaal voor wedstrijden.

De LONGBOW (of "lange boog"): dit is een eenvoudige basisboog, meestal van hout gemaakt, zoals de bogen bij het ontstaan van de sport. De werparmen zijn recht en uit een stuk gemaakt en de boog heeft geen pijlsteun op de handgreep. Deze boog vereist al goede vaardigheden van de schutter, vooral op vlak van het plaatsen van de pijl.

DE COMPOUNDBOOG (of "samengestelde boog"): dit is een zeer krachtige boog dankzij een ingenieus systeem van katrollen waardoor er tot 60% aan kracht gewonnen wordt bij het schieten. Deze bogen worden zowel gebruikt voor het schieten op doel als voor jagen. De handgreep is doorgaans gemaakt van metaal.

Vervolgens moet je kiezen tussen twee verschillende soorten boogschieten:

Schieten op doel, dat je zowel binnen als buiten kunt doen. De wedstrijdafstand varieert van 18 tot 70 meter. Dat doel kan een blazoen zijn, een afbeelding of een 3D-replica van een dier.
Het doel is om zo veel mogelijk pijlen midden op het doel te schieten, in een soms beperkte tijd. Voor deze vorm van boogschieten gebruik je meestal recurve- of compoundbogen.

Of instinctief boogschieten: dit is een oude techniek die dicht aansluit bij de techniek van onze voorvaderen en is enkel geschikt voor ervaren schutters. Bij deze vorm van boogschieten mik je op een (soms bewegend) doel met een longbow zonder enig vizier.

EEN BOOG, EEN NIVEAU

AFHANKELIJK VAN TREKLENGTE EN TREKKRACHT

TREKLENGTE:
Je treklengte is bepalend voor de keuze van je boog. Ze wordt gemeten in inches (1 inch = 2,54 cm), doorgaans aangeduid met het symbool ".
Pas op, als je een boog koopt voor een van je kinderen, vergeet dan niet dat hij/zij nog in de groei is.
Onthoud: je kunt beter een te grote dan een te kleine boog kopen. Die zal soepeler zijn en eenvoudiger te spannen.

Er zijn twee elementen die variëren in grootte:
- De handgreep van de boog, die, afhankelijk van het model, beschikbaar is in verschillende maten. Houd bij de keuze hiervan rekening met het comfort en hoe goed de greep in de hand ligt.
- De werparmen: daarna moet je je werparmen kiezen. Hierbij zijn het je treklengte en de gekozen trekkracht die je keuze zullen bepalen.

TREKKRACHT:
De trekkracht wordt uitgedrukt in pounds (lbs). De trekkracht bepaalt hoe zwaar de duw is die de pijl meekrijgt bij het loslaten van de pees: 1 lbs = 453,5 gram.
Afhankelijk van de soort boog ligt die meestal tussen de 15 en 60 lbs.

Hoe krachtiger een boog, hoe sneller de pijlen naar het doel schieten en hoe nauwkeuriger hij is over grotere afstanden.
Maar je hebt ook meer spierkracht nodig om hem te gebruiken.
We raden een krachtige boog dus aan aan ervaren boogschutters.

Als je net begint met boogschieten, kies dan een boog met een lagere trekkracht, zodat je je foutjes beter kunt corrigeren en niet te snel vermoeid raakt. Je pijlen zijn dan wat minder snel en gaan wat minder ver, maar met een lagere trekkracht kan je beter je schoten leren aanpassen en de juiste technieken verwerven.
Eenmaal je alle technieken onder de knie hebt, kan je, als je dat wil, voor een hogere trekkracht gaan.

Hoe kies je een boog?

BEN JE RECHTS- OF LINKSHANDIG?

Hierbij een eenvoudige methode om je dominante oog te bepalen:
Houd je beide ogen open en steek je duim op, richt je hierbij op een voorwerp op een afstand van 5 meter. Sluit dan je linkeroog.

- Is je duim nog altijd gecentreerd op je doel? Dat betekent dat je met je rechteroog mikt.
Een rechtshandige boogschutter mikt met zijn rechteroog, houdt zijn boog met de linkerhand vast en trekt de pees aan met zijn rechterhand.

- Verspringt je duim naar links van het doel? Dat betekent dus dat je met je linkeroog mikt.
Een linkshandige boogschutter mikt met zijn linkeroog, houdt zijn boog met de rechterhand vast en trekt de pees aan met zijn linkerhand.

Hoe kies je een boog?
Hoe kies je een boog?

Teddy

PRODUCTMANAGER BOOGSCHIETEN

Denk eraan om je boog na elk gebruik te demonteren.

DEZE BOOGSCHUTADVIEZEN KUNNEN JE OOK INTERESSEREN