NL
NL

HOE KIES JE EEN FIETSCOMPUTER?

Met een fietscomputer kun je je prestaties op de fiets meten. Het aantal functies (van de totale afstand tot de gemiddelde snelheid) is op de meeste fietscomputers erg uitgebreid.~Ben je een sportieve fietser of kies je de fiets om te pendelen of een tochtje met het gezin te maken. Een fietscomputer is steeds een handig hulpmiddel!

fietscomputer

Er bestaan drie soorten fietscomputers: een fietscomputer met draad, een draadloze fietscomputer en een fietscomputer met gps.~Maak je keuze op basis van de gewenste functies en hoe gedetailleerd je de informatie wilt zien.~Hoe hoger de prijs, hoe meer functies (snelheid: huidige snelheid, gemiddelde snelheid, maximale snelheid, trapfrequentie, hoogtemeter, beklimmingen, hartslagritme, gebruik op meerdere fietsen, digitale verwerking van de gegevens …).

FIETSCOMPUTERS MET DRAAD

Fietscomputers met draad zijn meestal instapmodellen.~Een draad verbindt de computer met een magnetische sensor. Dergelijke modellen bieden de basisfuncties (zoals huidige snelheid, afstand, tijd).~Ze zijn goedkoper dan een draadloze fietscomputer en uitstekend geschikt voor fietstochtjes of gebruik in de stad.

DRAADLOZE FIETSCOMPUTERS

Een draadloze fietscomputer heeft het voordeel dat je hem eenvoudig kunt bevestigen. Bovendien kun je dergelijke fietscomputers ook eenvoudiger van de ene aan de andere fiets aanpassen.~Deze computers zijn vooral erg in trek bij mountainbikers: ze hebben immers geen draad die verstrikt kan geraken in de veringen of de takken op het parcours.

FIETSCOMPUTERS MET GPS

Klassieke fietscomputers werken met een sensortje op het wiel om de snelheid, de afstand en het hoogteverschil te meten. Fietscomputers met gps gebruiken een satelliet.~Dat systeem zorgt ervoor dat de gegevens betrouwbaarder en nauwkeuriger zijn.

Een fietscomputer met gps geeft je niet alleen de mogelijkheid om de geprogrammeerde route met aanwijzingen te volgen, hij zorgt er ook voor dat je steeds op het juiste pad zit als je de weg even kwijt bent. Bepaalde modellen maken immers gebruik van kaarten. Het nadeel: een fietscomputer met gps is vaak zwaarder dan een klassieke fietscomputer.

Hoe kies je een fietscomputer?

HERVÉ

Fietsenspecialist van Decathlon

"Let er bij het plaatsen van je fietscomputer steeds op dat de afstand tussen de sensor en de vork niet meer dan 5 mm bedraagt"