NL
NL

HOE KIES JE EEN GOEDE ZEILOUTFIT?

.

Hoe kies je een goede zeiloutfit?

Een zeiloutfit stel je samen op basis van het drielagensysteem. Wat je juist draagt, hangt af van het weer, het seizoen en hoe vaak je sport. Je kleedt je in verschillende lagen, die het nodige comfort bieden en die je naar wens kan aan- of uitdoen.

DE EERSTE LAAG (OF LAAG 1):

De eerste laag (of onderlaag) absorbeert transpiratie, zodat je lichaam droog en warm blijft. Een must! Zweet dat niet afgevoerd wordt, geeft je een onaangenaam, koud gevoel. Een goede onderlaag is dus heel belangrijk, zowel in de zomer als in de winter. Kies voor technisch ondergoed in synthetische vezels die je goed warm houden, ademen en veel bewegingsvrijheid bieden. Kies bij zonnig weer voor lichte, uv-werende kleding die je beschermt tegen de zon (bv. een polo, blouse, short of bermuda).

Hoe kies je een goede zeiloutfit?

DE MIDDENLAAG (OF LAAG 2):

De tweede laag houdt je lichaam warm, maar voert ook vocht en transpiratie af. Denk hierbij aan een softshell of een waterafstotende fleecevest die je beschermt tegen koude en wind.

- fleece : is licht, houdt je warm en voert transpiratie af. Is het weer onstabiel? Een waterdichte fleece heeft een membraan dat je beschermt tegen de wind en dat waterdruppels zo naar beneden laat glijden.

- softshell : isoleert en is waterafstotend, dus bestand tegen een lichte regenbui. Een softshell is winddicht, dus je kan hem ook dragen als buitenlaag (of laag 3) als het weer niet te slecht is.

Tip: vergeet katoenen kleren, die transpiratie opnemen en dus vocht vasthouden. Idem voor wollen kleding, want die droogt traag.

zeilen_laag2_tribord

DE BUITENLAAG (OF LAAG 3):

De derde en laatste laag bestaat uit een waterdichte zeiljas en zeilbroek. Zorg ervoor dat je zeilpak goed ademend en waterdicht is, zodat je langs binnen en buiten beschermd bent tegen vocht.

Welk soort jas je kiest, hangt af van het weer en van je niveau:

- Ben je een beginner en ga je af en toe zeilen of alleen met goed weer, dan is een waxjas met lage waterdichtheidsindex voldoende (2 tot 4 uur).~- Voor sportief zeezeilen heb je een jas nodig met hoge waterdichtheidsindex en zeer goed ademend vermogen, met een technische kap met verschillende verstelmogelijkheden.. Ook verstevigingen aan knieĆ«n en zitvlak zijn een must.

Vergeet ook je zeilbroek niet, een onmisbaar kledingstuk wanneer je zeilt in zwaar weer. Ze beschermt je perfect tegen water en wind en biedt je toch veel bewegingsvrijheid.

Hoe kies je een goede zeiloutfit?

ENKELE EXTRA TIPS: 

De meeste warmte verlies je via de uiteinden van je lichaam. Voorzie daarom naast je drielagensysteem ook extra bescherming voor je hoofd, handen en voeten. Denk bijvoorbeeld aan:

- zeilhandschoenen die je handen beschermen tegen de kou en de wrijving van de touwen. In de zomer kies je het best voor handschoenen zonder vingers. Bij koud en nat weer zijn handschoenen in neopreen ideaal.

- een pet en zonnebril bij mooi weer, zodat je geen last hebt van de zon.

- een waterafstotende muts bij koud en nat weer, zodat je hoofd lekker warm blijft. Via je hoofd kan immers tot 50 % van je lichaamswarmte verloren gaan.

- zeilschoenen of -laarzen die je voeten droog houden, een goede grip bieden en je voeten beschermen mocht er materiaal op je voeten vallen.

Hoe kies je een goede zeiloutfit?