NL
NL

HOE KIES JE EEN SURFPAK OF WETSUIT?

Een surfpak (a.k.a. een wetsuit) is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

hoe-kies-je-het-juiste-surfpak

Of je nu beginneling bent of heel ervaren, een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank of de bodem. Wetsuits komen in verschillende diktes, elk speciaal ontwikkeld voor specifieke weersomstandigheden en temperaturen.
We leggen je in 3 stappen uit hoe je een surf- en bodyboardpak kiest dat past bij je lichaamsbouw (dames, heren, kinderen) en je favoriete surfspots!

HOE KIES JE HET JUISTE SURFPAK OF WETSUIT?

Volledig pak of shorty? Neopreendikte van 5/4 mm, 4/3 mm of 3/2 mm? Ritssluiting vooraan of achteraan? Het is moeilijk kiezen als je voor een uitgebreid assortiment neopreenpakken staat...
Waar moet je rekening mee houden als je een neopreen surfpak kiest?

DE CRITERIA VOOR HET KIEZEN VAN EEN SURFPAK

De dikte van de stof hangt af van de watertemperatuur: hoe kouder het water, hoe dikker de wetsuit moet zijn. Voordat je in het water duikt, moet je goed nadenken over de dikte van je wetsuit. Die bepaalt immers hoe goed je geïsoleerd bent en dus hoe lang je het surfen vol kunt houden. Beschouw de dikte van de stof als een tweede huid die een beschermende laag vormt tegen het koude water. De dikte wordt aangegeven met twee of drie cijfers: 5/4 millimeter, 4/3, 3/2 of 2/2 millimeter.

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?
combinaison_surf_estivale_eau_chaude

EEN WETSUIT VOOR IN DE ZOMER OF IN WARM WATER:

Bij een 2/2 millimeter (mm) surfpak is het neopreen aan de benen en armen 2 mm dik. Je kunt kiezen voor een volledig surfpak of voor een shorty. Deze laatste geeft je meer bewegingsvrijheid bij je surfbewegingen en dus meer comfort in uw surfmanoeuvres.

De meest ideale zomer wetsuits zijn die met een sluitingssysteem zonder rits (NO ZIP), d.w.z. zonder ritssluiting op de borst of rug, omdat deze je surfbewegingen het minst zullen hinderen.

Als je het nogal snel koud hebt en gevoelig bent voor irritatie, kies dan voor een volledige wetsuit van 2/2 mm.

EEN WETSUIT VOOR IN DE HERFST OF IN GEMATIGD WATER:

Bij een 3/2 millimeter (mm) surfpak is het neopreen aan de benen 3 mm dik en bij de armen 2 mm.

Bij temperaturen onder de 22°C kun je het best kiezen voor een volledig pak. Deze wetsuits zijn minder dik bij de armen zodat je makkelijker kunt bewegen en peddelen.

Surfers, jullie kiezen ook hier best voor een systeem zonder rits (NO ZIP) voor optimale bewegingsvrijheid.

combinaison_surf_automne_eau_tempérée
Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

EEN WETSUIT VOOR IN DE WINTER OF IN KOUDER WATER:

Bij een 4/3 millimeter (mm) surfpak is het neopreen bij de benen 4 mm dik is en bij de armen 3 mm.

Je snapt het onderstussen wel: hoe groter de neopreen dikte van je wetsuit is, hoe beter de barrière tegen de kou zal zijn.

Kies voor een ritssluiting aan de voorkant (front zip of chest zip), d.w.z. een ritssluiting op de borst van uw wetsuit, en dit is beter voor de waterdichtheid en de bewegingsvrijheid.

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

HET 5/4 MM SURFPAK, JE BESTE BONDGENOOT VOOR HET SURFEN IN KOUD WATER

Een 5/4 millimeter (mm) surfpak heeft een neopreen dikte van 5 mm aan de benen en 4 mm aan de armen.

Zolang er golven zijn, zal je kunnen surfen, ongeacht of de watertemperatuur dicht bij 7 °C ligt.

Let op: Soms vindt je ook 5/4/3mm wetsuits (dit is het geval bij de vrouwelijke equivalente modellen) die een compromis vormen tussen een 4/3mm wetsuit en een 5/4mm wetsuit.

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

2) KIES JE WETSUIT OP BASIS VAN DE DUUR VAN JE SURFSESSIE

Waarom zou je bij de keuze van je ideale wetsuit rekening houden met de duur van je surfsessies?
Het is eenvoudig: hoe langer je surft, hoe meer je surfbewegingen zoals in peddelen of de take-off véél eisender worden, en dan heb je elastischer neopreen nodig op de armen, schouders en benen van je wetsuit, zodat je hierdoor niet wordt beperkt in je bewegingen.
Dit heet simpel we je bewegingsvrijheid.

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

FOCUS: DE SAMENSTELLING VAN ONZE NEOPREEN SURFPAKKEN