Hoe kies je een zwemvest?

Hoe kies je een zwemvest?

.

Een zwemvest beperkt het risico op verdrinken, maar neemt het niet volledig weg. Het is bestemd voor mensen die kunnen zwemmen en altijd in de buurt van de oever of het strand blijven, of die in de nabijheid over hulp beschikken. In wild water is het nut van dit soort vesten trouwens beperkt, ze houden je niet oneindig lang boven water en je moet als drager ook meewerken wil je het redden.

Bij de keuze van een zwemvest zijn twee criteria van tel: de veiligheid en het comfort.

Een zwemvest kiezen op basis van de wetgeving:

Er bestaan verschillende soorten vesten, het zwemvest is er daar één van. Het verschilt van een reddingsvest, in die zin dat je moet kunnen zwemmen om het te kunnen gebruiken.

In Europa moeten alle reddingsvesten voldoen aan de geldende normen en het reglementaire CE-label dragen. Die normen omvatten vier verschillende categorieën, die elk overeenstemmen met een drijfvermogen uitgedrukt in Newton en waarvan het gebruik afhangt van de discipline.

Voor sportzeilen (op zwaardboten of catamarans) en kajakken zegt de wetgeving dat iedere persoon aan boort individuele drijfuitrusting moet dragen. Voor sportzeilen gaat het dan om een minimaal drijfvermogen van 50 Newton, kajakkers moeten een drijfvest van minstens 70 Newton dragen.

Interessant om weten: 10 Newton staat gelijk met 1,01 kg drijfkracht. 

Kies je vest ook op basis van je gewicht. Ze komen in aangepaste maten, die je best eerbiedigt om te verzekeren dat je vest optimaal presteert

Een zwemvest kiezen voor het comfort

Vergeet niet om je materiaal uit te proberen!

Het comfort en de bewegingsvrijheid van een vest hangen af van het model:

- Vesten die je over het hoofd schuift: Heel gemakkelijk in gebruik. Dit soort vesten trek je gewoon aan over je hoofd en bieden veel bewegingsvrijheid aan de armen.

- Vesten met sluiting: Dit soort vesten heeft een ritssluiting of een sluiting met plastic gespen. Ze zitten heel aangenaam. Let wel op: een ritssluiting kan vastlopen (door zout water, zand...). Sommige modellen zijn ook uitgerust met zakjes om je materiaal in mee te nemen.

- Neopreenvesten: bieden een totale bewegingsvrijheid. Dankzij hun nauwsluitende pasvorm merk je nauwelijks dat je ze draagt.

Wist je trouwens dat er zelfs een zwemvest bestaat dat veel weg heeft van een bodywarmer? Je kan er vrij in bewegen, het heeft een drijfvermogen dat de 50N-norm respecteert, het isoleert tegen de kou zoals een klassiek vest en...je kan het ook zo dragen.

iziber50_tribord

Tips!

Vergeet het veiligheidstouwtje niet om al je spullen aan je vest vast te maken, zodat je ze niet kwijtspeelt!

Span je vest goed aan, om te voorkomen dat het omhoogkruipt wanneer je kapseist. Vergeet ook niet om de riem tussen de benen te sluiten als je vest er zo eentje heeft. 

Leer je zwemvest te gebruiken: oefen minstens één keer per jaar in het water om na te gaan of het nog wel de nodige drijfkracht biedt.

Je moet een kind leren drijven met zijn zwemvest, om het uit te leggen wat het nut is en hoe het werkt.

Mensen die niet kunnen zwemmen en ouderen moeten een reddingsvest dragen (van minstens 100 newton).

iziber50_exemple_tribord