NL
NL

HOE LAAT JE KINDEREN KENNISMAKEN MET DIEPZEEDUIKEN?

.

plongée_enfant_subea

Duik je zelf en wil je graag je liefde voor deze sport delen met je kinderen? Hebben je kinderen er zelf om gevraagd, ook al heb je totaal niets gemeen met Cousteau? Ongeacht de reden roept dit enkele vragen op. Is het wel veilig om kinderen te laten duiken? Waar, en onder welke voorwaarden? Enz.~Hieronder vind je het advies van Subea om van jongs af aan onder de beste voorwaarden de duiksport te ontdekken en te leren duiken.

VOOR WELKE REDEN WIL JE JE KINDEREN LEREN DUIKEN?

Je kind moet er in de eerste plaats zin in hebben. Je moet zeker zijn dat je kind echt wil duiken, en dat hij niet gewoon een poging onderneemt om jou plezier te doen of om te doen zoals jij doet. Deze eerste ervaring kan je kind zin geven om verder te gaan met deze activiteit, maar kan ook een blokkering veroorzaken die een einde zou stellen aan zijn of haar duikcarrière. Het is mogelijk dat je kind er weliswaar zin in heeft, maar bang is om met het hoofd onder water te gaan. Dit is een volstrekt normale reactie, en het zal tijd en geduld vergen om meer vertrouwen te krijgen. De instructeur speelt hierbij een heel belangrijke rol. Als je kind zich sowieso reeds 'als een vis in het water' voelt op het strand, is er al een groot stuk van de weg afgelegd. Als je kind daarentegen niet gewoon is om in zee te gaan, en als hij of zij ondanks alles angstig blijft, kan de langverwachte duikersdoop beter uitgesteld worden.

Hoe laat je kinderen kennismaken met diepzeeduiken?
decathlon_subua_plongée_enfants

VANAF WELKE LEEFTIJD KUN JE BEGINNEN MET DUIKEN?

Duiken met flessen is toegestaan vanaf 8 jaar. Deze leeftijd wordt door de FFESSM (Franse federatie voor onderwateronderzoek en sport) vooropgesteld als minimumleeftijd, en geen enkele zichzelf respecterende commerciële organisatie of vereniging zal daarvan afwijken. De regelgeving weerspiegelt natuurlijk de heel specifieke criteria die verbonden zijn aan de leeftijd: beperkte diepte ( 2 meter van 8 tot 10 jaar, 3 meter van 10 tot 14 jaar), beperkte duur en duikverbod bij een watertemperatuur onder de 12°C.~Op 14-jarige leeftijd is de fysieke en psychologische ontwikkeling van jonge duikers dusdanig dat ze kunnen deelnemen aan een duikcursus voor volwassenen met maximaal 6 meter voor een doop. Duikers moeten echter 18 jaar oud zijn om hun brevet als zelfstandig duiker te behalen... maar dat is een ander onderwerp!

HOE KIES JE EEN DUIKCLUB VOOR KINDEREN?

Om te duiken met flessen heb je specifiek materiaal nodig en is het beter dat je kinderen les krijgen van instructeurs die gewoon zijn om met kinderen om te gaan. Kies voor een familiale of kleinschalige organisatie: een kleine commerciële organisatie of - nog beter - een vereniging waar je kind regelmatig dezelfde personen ziet als hij of zij beslist om te blijven duiken, en om vertrouwen op te bouwen. Een rustige sfeer die vertrouwen bevordert zal helpen om stress te vermijden. Je zou denken dat het een goed idee is om je kind te vergezellen op de boot, maar dat is niet altijd zo. Als je kind eerder schuchter is, kan het zo geïsoleerd raken van de andere duikers, en dus van de activiteit in het algemeen. Bovendien kun je zelf angstig zijn bij de gedachte dat je kind onder water verdwijnt, en deze vrees overbrengen. Misschien kun je jouw plaats afstaan aan een vriendje of vriendinnetje waarmee je kind deze ervaring kan delen? Houd er wel rekening mee dat schriftelijke toestemming van de ouders nodig is. 

DUIKEN VOOR KINDEREN: IN ZEE OF IN EEN ZWEMBAD?

In theorie raden organisaties vaak aan om te beginnen in een zwembad uit logische overwegingen: er is geen traject af te leggen op een boot en de weersomstandigheden spelen niet mee, zodat je kind noch last heeft van misselijkheid, noch van angst ... Als je kind voor het eerst duikt in een zwembad, bevindt het zich in een geruststellende omgeving die het waarschijnlijk al kent.~Is een doop in zee af te raden voor kinderen? Zeker niet. Wanneer je duikt is het immers de bedoeling om een nieuwe wereld te ontdekken, en dat is niet echt het geval in een zwembad ... De keuze zal dus voornamelijk afhangen van je woonplaats. Als je kind zijn of haar debuut maakt in zee, moet je ervoor zorgen dat dit in de meest gunstige omstandigheden gebeurt: mooi weer, zomerse temperaturen ... Als het op de dag van de doop geen mooi weer is, zal elke club die de naam waard is de duik van je kind afgelasten en uitstellen naar een latere datum.

plongée_enfant_subea_decathlon
Hoe laat je kinderen kennismaken met diepzeeduiken?

KINDEREN BEWUSTMAKEN VOOR ZEEFAUNA EN -FLORA

In een wereld waar verontreiniging steeds vaker voorkomt, kan een kennismaking met de duiksport je kinderen duidelijk maken dat het ecosysteem van de zee beschermd moet worden. Je kind zal een duiker en burger worden met zin voor verantwoordelijkheid. Je hebt je kind waarschijnlijk al uitgelegd om afval niet zomaar op de grond te gooien, maar nu zal het leren dat afval in de natuur veelal terechtkomt in zee en bijdraagt aan de vernietiging van de onderwaterwereld. Bovendien is het echt niet leuk om blikjes en ander afval te zien te krijgen tijdens een duiksessie! Je zoon of dochter zal leren om de omgeving waarin hij duikt met rust te laten om ze niet te beschadigen, en dat het absoluut verboden is souvenirs mee te nemen naar boven ... ook al kan dat heel aanlokkelijk zijn voor een kind!