HOE MAAK JE JE SKI-JAS EN JE SKIBROEK OPNIEUW WATERDICHT?

Na verloop van tijd kan je skikleding wat van haar technische eigenschappen verliezen. Met deze adviezen kan je je ski-jas en skibroek opnieuw waterdicht maken. Volg de gids!

Hoe hou je je ski-jas waterdicht?

DIT ZIJN ENKELE EENVOUDIGE TIPS OM JE SKI-JAS EN SKIBROEK WATERDICHT TE HOUDEN.

WATERAFSTOTEND EN WATERDICHT: WAT IS HET VERSCHIL?

We verwarren vaak deze twee termen die niet dezelfde functie hebben, maar wel elkaar aanvullen.

Een waterdicht membraan laat geen water, vocht of lucht door. Om dit membraan te beschermen, wordt het bedekt met een stof die waterafstotend werd behandeld waardoor het water van het oppervlak van het kledingstuk afglijdt zonder te worden geabsorbeerd. Dit vermijdt dat de jas water opslorpt en zwaarder wordt.

De waterdichtheid van je skikleding behouden met Wed'ze

1/ WATERDICHTMAKENDE SPRAYS

Deze sprays kan je makkelijk in de winkel vinden en laten toe om een stof opnieuw waterafstotend te maken. 

Verstuif op ongeveer 20 cm afstand, zorg ervoor dat het product gelijkmatig wordt aangebracht over de hele oppervlakte die opnieuw waterdicht moet worden gemaakt.

Laat 10 tot 12 uur drogen zodat het product goed in de stof kan doordringen.

2/ DE DROGER

Stop je ski-jas en/of -broek 10 minuten in de droger, op een delicaat droogprogramma. De warmte zal de waterafstotende behandeling opnieuw activeren.

Neem deze instructies zorgvuldig in acht, want waterdichte kleding die op een te hoge temperatuur of te lang wordt gedroogd, kan al haar technische eigenschappen verliezen.

OPGELET!
Je jas en broek moeten perfect droog zijn vooraleer je ze in de droger stopt om ze opnieuw waterdicht te maken.

Hoe kan je je ski-jas opnieuw waterafstotend maken?

3/ HET STRIJKIJZER (doe dit héél voorzichtig!)

Sommige fabrikanten van waterdichte membranen raden ook aan om een strijkijzer te gebruiken om je jas opnieuw waterafstotend te maken.

Bij Wed'ze raden we deze methode af: het is een heel delicate handeling omdat het heel moeilijk is om de warmte van een strijkijzer te beheersen. Een strijkijzer dat te warm is kan het membraan beschadigen zodat het al zijn technische kwaliteiten verliest.

4/ DE STOMERIJ

Als je je ski-outfit een eersteklasbehandeling wil geven om hem opnieuw waterdicht te maken, aarzel dan niet om hem aan een professionele stomerij toe te vertrouwen. Daarna is je outfit als nieuw, of toch bijna!

JE KENT NU ALLE TIPS OM JE SKI-JAS WATERDICHT TE HOUDEN!

handtekening, chloe

Eliza

Communicatieteam Wed'ze België, gepassioneerde snowboardster

Ontdek onze andere adviezen: