hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

Door goed zorg te dragen voor je materiaal ben je er zeker van dat het langer meegaat en dat je beter presteert op de piste.

Ski waxen slijpen

1) GRONDIG REINIGEN

Het belag van je ski's wordt zwaar op de proef gesteld: steentjes, stof, teer, restjes wax... Het is van essentieel belang dat je al die onzuiverheden verwijdert alvorens je de ski's waxt. Anders zou het vuil wel eens kunnen vastkoeken aan het belag. Als de ski echt heel vuil of stoffig is, gebruiken we een wax remover. Maar omdat dit product redelijk agressief inwerkt op je ski’s, vermijd je,indien mogelijk, het beter.

Spuit wat van het product op je ski, en smeer het open met een doekje. Ga 5 à 6 keer met een bronzen borstel over de ski (goed duwen!). Hierdoor wordt de ski diep gereinigd.

/! OPGELET /! : Wrijf altijd in de glijrichting, dus van bovenaan de ski naar onder, dit is zeer belangrijk! Tot slot maak je de ski weer droog en proper met een doekje.

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?
Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

2) SLIJPEN VOLGENS DE REGELS

Goede staalkanten van je ski's zijn essentieel om comfortabel en veilig te skiën. Wij raden aan om ze te laten slijpen door een vakman, bijvoorbeeld in één van de ATELIERS van onze Decathlon-winkels, waar ze deze professioneel zullen slijpen, afgestemd op je niveau.

Je kan ze ook zelf scherp houden, door met een kantenslijper met regelmatige bewegingen langs de kanten te gaan, van nose tot tail.

Vraag zeker advies in het ATELIER, we helpen je graag verder.

3) ZORGVULDIG WAXEN

Waxen dient om het belag te onderhouden en te beschermen, maar het verbetert ook het glijvermogen van de ski's.

Je hebt hiervoor een waxijzer nodig, een blok wax, een plastic krabber en een borstel met haren in nylon en brons. Om de ski's goed vast te zetten, heb je een werktafel en evenueel een bankschroef voor ski's nodig.

Als het waxijzer warm is, kan je de wax langzaam laten smelten en druppelen over het volledige belag. Vervolgens verdeel je de druppels zorgvuldig met het waxijzer.

Let op: Laat het hete waxijzer nooit langer dan een paar seconden op dezelfde zone staan, zo kan je je belag ernstig beschadigen!

Zet je ijzer plat op de ski en verschuif het langzaam om de wax druppels te laten smelten. De warmte zal ervoor zorgen dat de base van je ski uitzet, waardoor de wax diep kan doordringen in je ski. Ga 2 à 3 keer over je ski om de wax en je ski zo goed mogelijk warm te maken.

Laat je ski's minstens 30 minuten rusten en schraap dan vervolgens alle overtollige wax eraf, met een waxschraper. Nadien ga je eerst over je base met de bronzen borstel, druk hierbij niet te hard, om zo de laatste delen van de wax te verwijderen. En, ten slot, gebruik je de nylon borstel om de base van je ski te polijsten. Hier kun je wat harder drukken. Ga 4 tot 5 keer over je hele base, voor een mooi egaal resultaat.

Goed om te weten: Om niet bedwelmd te geraken door de giftige dampen die vrijkomen tijdens het waxen, doe je dit uitsluitend in een goed verluchte ruimte.


Als je het onderhoud van je ski's liever aan professionals toevertrouwt, ga dan naar de gespecialiseerde ATELIERS van onze Decathlon-winkels, waar een toegewijd team voor je materiaal zal zorgen. Aarzel ook niet om hen te vragen om advies over de keuze van de wax, de frequentie van het onderhoud en alle andere vragen die je hebt over je skimateriaal.

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

Er bestaan verschillende soorten wax:

DE TE GEBRUIKEN SOORT WAX, IS AFHANKELIJK VAN HET SOORT SNEEUW, DE BUITENTEMPERATUUR EN HET SOORT GEBRUIK (speciale wax voor wedstrijden bijvoorbeeld).

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

GELE WAX

Voor temperaturen tussen
-6 °C en +20 °C
Ideaal voor "warmere" dagen

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

UNIVERSELE WAX

Voor temperaturen tussen
-8 °C en +15 °C
Multifunctionele wax
Past zich aan alle omstandigheden aan

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

RODE WAX

Voor temperaturen tussen
-14 °C en -4 °C
De duur van de inspanning is belangrijker

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

BLAUWE WAX

Voor temperaturen tussen
-25 °C en -12 °C
Wax voor de koudste dagen
Dit is een korte duur wax, of wordt gebruikt als bijvulwax

How to take care of your ski equipment ?

4) WANNEER WEET JE OF HET TIJD IS VOOR EEN WAXBEURT VAN JE SKI'S ?

Ski’s en snowboards worden meestal gebruikt voor afdalingen, wat maakt dat een onderhoud iets minder vaak nodig is. Afhankelijk van de sneeuwkwaliteit is het aan te raden om je ski’s of snowboard na een weekje skiën /snowboarden weer te waxen. Om te weten wanneer het echt nodig is, bestaat er een trucje met water. Laat een druppel water van bovenaan de ski naar beneden rollen. Als hij onderweg blijft kleven of haperen, is het tijd!

Bij langlaufski’s is het nodig om te waxen voor elke tocht, en dit omdat je er kracht op uitoefent. Hoe ‘droger’ de ski, hoe meer kracht je zal moeten gebruiken en hoe meer je zal moeten duwen.