hoe vaak moet je sporten

Hoe vaak moet je sporten als je net begint?

Hoeveel tijd moet een training idealiter duren? En moet je elke dag gaan sporten? 

Als je net begint met sporten, heb je vaak een hoop vragen: welke sport moet je gaan doen, waar en hoe te beginnen, staat 20 minuten joggen gelijk aan een chocoladereep*... Maar je vraagt je ook al snel af hoe vaak je moet gaan sporten. Hoeveel tijd moet een training idealiter duren? En moet je elke dag gaan sporten? In werkelijkheid hangt alles af van je doelstellingen. Wij lichten een en ander toe.

*Het antwoord is helaas neen.

Hoe vaak moet je sporten als je meer spieren of meer spierdefinitie wil krijgen?

Laten we eerlijk zijn, we zouden er allemaal wel graag iets gespierder uit zien. Gelukkig hoef je daarvoor niet het trainingsschema van een Russische bodybuilder te volgen, en een potje eiwitten per dag naar binnen werken zal je ook niet helpen. Maar met enige inspanning en wat tijd... zou je enkele veranderingen moeten kunnen zien. De beste methode om dat te bereiken is nog altijd krachttraining.

Een schema voor krachttraining bestaat doorgaans uit 3 sessies van gemiddeld een uur waarmee je alle grote spiergroepen van je lichaam (benen, armen, borstspieren, rugspieren) aanspreekt, voor een gelijkmatige en optimale groei. Weet ook dat je altijd minstens 24u rust moet nemen tussen twee sessies, zodat je spiervezels zich kunnen herstellen en je geen blessures oploopt.

Toch kan je dit ook terugbrengen tot 30 minuten per dag. In dit geval zijn 5 sessies voldoende om enige resultaten te bereiken.

Als je enkel een mooi, gelijkmatig figuur wilt ontwikkelen en in goede gezondheid wilt blijven, zijn 2 sessies per week voldoende. Met die twee wekelijkse uurtjes verbeter je je houding en je spierdefinitie.

Hoe vaak moet je sporten als je net begint?

Hoe vaak moet je sporten om af te vallen?

Het is een van de belangrijkste drijfveren van veel beginnende sporters: vermageren!

Je komt nogal tegenstrijdige informatie tegen over hoe vaak je zou moeten gaan sporten om af te vallen. Bij hardlopen, bijvoorbeeld, hoor je vaak dat je minstens 45 minuten moet bewegen voor je lichaam uit je vetreserve gaat putten.

In werkelijkheid begint je lichaam al in de eerste minuut van je training vetten te verbranden. En hoe langer je gaat hardlopen, hoe effectiever je training. Ook in tempo afwisselen (intervaltraining, dat wil zeggen afwisselen tussen snel en langzaam hardlopen) is een goede manier om dit proces te versnellen.

Regelmaat is doorgaans de sleutel tot succes. Het heeft dus weinig zin om een keer per week een lange training van twee uur te doen, en de rest van de week niets van je lichaam te vragen. Sporten betekent immers ook de trap pakken in plaats van de lift, de fiets in plaats van de wagen, wandelen in plaats van dat lekkers (hoewel we allemaal weten dat je in werkelijkheid niet hoeft te kiezen: iets lekkers is de beste beloning na een wandeling). De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is hier heel duidelijk over: zodra je lichaam beweegt, is het lichamelijke activiteit. Houd zeker ook in gedachten dat je wat rustpauzes moet inplannen in je sportieve week: je lichaam heeft na de inspanning ook tijd nodig om te herstellen. Het is dus contraproductief om elke dag te gaan trainen, en dat kan zelfs blessures veroorzaken.

We kunnen je dus het volgende aanraden: ga regelmatig sporten, luister goed naar je lichaam en laat je lichaam ook voldoende rusten. En jij, hoe vaak train jij? Denk je dat je er baat bij zou hebben om wat meer te sporten?

Redacteur Guillaume Dupont

Guillaume

Tennis, hardlopen, krachttraining, fietsen, padel, yoga en andere sporten: al sinds ik klein ben wil ik alles proberen, en daar ben ik nog lang niet mee klaar!