Interview: waar moet je op letten bij het kopen van sportschoenen?

Interview: waar moet je op letten bij het kopen van sportschoenen?

Om onze favoriete sport te kunnen beoefenen, hebben we (bijna) allemaal sportschoenen nodig. Maar waar moet ik nu juist op letten om mijn voeten en de rest van mijn lichaam te beschermen?

Wij spraken met Sanne Claerhout, medewerkster op de Running-afdeling in Decathlon Kortrijk, en daarnaast - samen met haar vriend Korneel (ook Decathlon Kortrijk) - sinds begin dit jaar podologe bij PodoFit. Zij vertelt ons alles over sportschoenen, je voeten, steunzolen en nog veel meer.

Interview: waar moet je op letten bij het kopen van sportschoenen?

Elke sport heeft zijn specifieke schoen. hoe komt dat? is dat altijd zo geweest?

Elke sport heeft zijn eigen kenmerken. Bij tennis moet je bijvoorbeeld kortere en krachtigere bewegingen maken dan bij lopen. Een tennisschoen ondersteunt je enkels dus meer en beter dan een loopschoen. Basket- en volleybalschoenen hebben dan weer meer demping dan tennisschoenen, aangezien er veel gesprongen wordt. De techniciteit van de sportschoen is er erg op vooruit gegaan in de loop der jaren.

Welke sporten zijn het meest belastend voor je voeten?

Algemeen genomen zijn langdurig sporten, springen en korte bewegingen maken het meest belastend voor de voeten. Een marathon lopen is veel belastender dan 30 minuten lopen, logisch. Afhankelijk van de stand van je voeten kan zelfs een korte training al zeer belastend zijn.

Interview: waar moet je op letten bij het kopen van sportschoenen?

Mag ik bijvoorbeeld lopen met een tennisschoen?

Dat is niet aangeraden. Loopschoenen hebben een veel grotere demping dan een tennisschoen, waardoor de schokken tijdens het lopen beter geabsorbeerd worden. Tennisschoenen hebben ook vaak een vlakke afrol, waardoor je als het ware afgeremd wordt tijdens het lopen. Bovendien hebben tennisschoenen een grotere bescherming aan de enkels, wat je niet per se nodig hebt tijdens het lopen.

Welke problemen kunnen het gevolg zijn van slechte schoenen te dragen? gevolgen voor heel het lichaam?

Slechte schoenen kunnen inderdaad grote gevolgen hebben voor het hele lichaam. In de vakliteratuur spreekt men van een dalende en stijgende keten. Problemen die veroorzaakt worden door de voeten, en die overgaan naar de enkels, knieën, heupen en de lage rug worden gezien als een probleem van de stijgende keten. Indien dit zich voordoet moet er een aanpassing gebeuren van schoeisel of moet de stand van de voet gecorrigeerd worden door middel van een op maat gemaakte zool.

In welke mate kunnen steunzolen die problemen oplossen? of is het aanpassen van je houding minstens even belangrijk?

Sporters hebben steunzolen nodig wanneer de stand van de voeten niet correct is, waardoor de enkels, knieën en/of heupgewrichten een foutieve stand aannemen en er dus blessures kunnen ontstaan. Indien er dus gewoon een teen- of nagelprobleem is, hoeft een steunzool natuurlijk niet. Een mooie houding is altijd aangeraden, maar wanneer de voet bijvoorbeeld proneert (naar binnen knikt), kan dit helaas niet opgelost worden door een correcte houding. Omgekeerd kan een slechte houding er wel voor zorgen dat je een bepaalde voetproblematiek ontwikkelt. Pas wanneer na analyse blijkt dat steunzolen preventief kunnen werken tegen blessures is het aangeraden om met zolen te sporten.

Interview: waar moet je op letten bij het kopen van sportschoenen?

Ik heb platte of net heel holle voeten. heb ik specifiek schoeisel nodig?

Afhankelijk of je klachten ondervindt of niet. Mensen met platte voeten zullen meer geneigd zijn om hun knie naar binnen te kantelen, waardoor je X-benen zal krijgen. Indien dit vervelend is of klachten met zich meebrengt, is aangepast schoeisel of een ondersteunende zool inderdaad welkom. Bij personen met holle voeten is dit net hetzelfde. Bij deze voetstand kan je ook - door de druk en krachten die je op je voet zet - naar binnen kantelen waardoor er zeker ondersteuning nodig zal zijn bij deze mensen. 

Interview: waar moet je op letten bij het kopen van sportschoenen?

Wat met erg smalle of brede voeten? aangepaste schoenen nodig?

Sporten in een te smalle of te brede schoen zal nooit aangenaam aanvoelen. De kans is groot dat de voet een ongemakkelijke houding zal aannemen (klauwtenen bij een brede of grote schoen bijvoorbeeld), wat de stand van de voet zeker niet bevordert. De keerzijde is echter dat er weinig verschillende breedtes zijn in sportschoenen. De algemene breedte bij een schoen is F of G. Indien een sporter smallere schoenen nodig heeft, dan zal hij of zij moeten kijken voor een schoen tussen breedte A tot E. Een bredere schoen heeft dan letter H tot M.

Ik heb specifiek steunzolen nodig om te lopen. mag ik hier bijvoorbeeld ook mee voetballen of basketten?

Ja, dat mag. Indien de stand van de voeten gecorrigeerd moet worden door de zolen, mogen de zolen voor alle sporten/dagdagelijkse taken gebruikt worden. Het materiaal voor sportzolen is EVA, dempender dan bijvoorbeeld een lederen zool. Hiermee kunnen dus alle sporten beoefend worden. 

Hoe weet ik dat ik toe ben aan nieuwe sportschoenen? waaraan zie ik dat?

Onderaan een sportschoen zie je vaak antislip-groeven. Wanneer je de kleinste groeven niet meer kan zien, dan zijn de schoenen aan vervanging toe. In theorie is het zo dat bijvoorbeeld een loopschoen te vervangen is na 1000 gelopen kilometers.

Interview: waar moet je op letten bij het kopen van sportschoenen?

Sanne claerhout

Medewerkster running decathlon kortrijk en zelfstandig podologe

Sanne (27) werkt al meer dan 6 jaar voor Decathlon, nu op de running-afdeling van onze winkel in Kortrijk. Samen met haar vriend Korneel Van Den Driessche (25) - die ook voor Decathlon Kortrijk werkt - startte ze begin dit jaar 'PodoFit': hun eigen praktijk in Blankenberge waar je terecht kan voor podologieen medische pedicures, of voor als je op zoek bent naar een fitcoach.