JE GOED AANKLEDEN IS BELANGRIJK

Als je in een zwaardboot zit die over de golven surft, moet je mee kunnen bewegen met de boot. Je wordt onvermijdelijk nat door overslaande golven, zelfs wanneer je niet in het water belandt. De juiste kleding is dus heel belangrijk. Je outfit moet je beschermen, maar je moet ook ongehinderd en veilig kunnen bewegen.

catamaran zeilen tribord

CHECKLIST VAN ONMISBARE KLEDING OM TE ZEILEN MET EEN ZWAARDBOOT OF CATAMARAN

Je wetsuit draag je onder je drijfvest, indien nodig kun je over je pak en onder je drijfvest nog een zeiljack dragen. De belangrijkste rol van je wetsuit is thermische bescherming, doordat hij de lichaamswarmte vasthoudt. Hoe dikker je wetsuit, hoe beter hij isoleert tegen de kou! Kies een wetsuit die speciaal ontworpen is voor de kleinzeilerij.

Die modellen sluiten niet alleen heel goed aan, maar zijn bovendien voorzien van verstevigingen aan knieën en zitvlak om schokken te dempen, beter bestand te zijn tegen schuren en comfortabeler mee te zitten. Ze zijn rekbaar zodat je soepel kunt bewegen en op geen enkele manier wordt gehinderd bij de manoeuvres. Pluspunt: een pak met gelijmde naden isoleert nog beter tegen de kou.

ZEILJACK OF SPRAYTOP VOOR KLEINZEILERIJ

Een kort, ruim zittend jack in een dikke stof om het freezing-effect, de afkoeling door de wind, te beperken. Kies een waterdicht en ademend model om steeds op de juiste temperatuur te blijven, zowel wanneer je druk in de weer bent als wanneer je stilzit.

Pluspunt: zakken om je harpsleutel of graanreep in te stoppen!

THERMISCH OF ZONWEREND SHIRT

Maak je outfit compleet met een shirt om, afhankelijk van het seizoen en het weer, nog beter warm te blijven of je te beschermen tegen de zon.

- Thermisch shirt: wordt vooral gedragen bij koud weer, onder de wetsuit, houdt de lichaamswarmte vast;

- Een zonwerend shirt is een uv-werend T-shirt dat je draagt wanneer je geen wetsuit draagt, bij warm en zonnig weer. De filterende stof beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon en vormt een barrière tegen uv-A en uv-B stralen. Zelfs wanneer je nat bent.

NEOPREEN HANDSCHOENEN

Handschoenen (met of zonder vingers) beschermen je handen tegen wrijving. Om je handen lekker warm te houden, kies je best handschoenen in neopreen. En als je graag je vingers optimaal wilt bewegen, neem dan handschoenen zonder vingers.

ZEILLAARSJES VOOR KLEINZEILERIJ

Altijd nuttig in koud water of voor langere tochten op zee, voorkomen dat je letsels oploopt wanneer je je voet of tenen stoot tegen het dekbeslag. Controleer of de zool antislip is, noodzakelijk wanneer je in trapeze hangt bijvoorbeeld. Om je voeten goed op temperatuur te houden, zijn ook hier modellen in neopreen te verkiezen!

KLEED JE VOLGENS HET WEER

BIJ KOUD WEER

Een neopreen fullsuit van 3 of 4 mm reguleert de lichaamstemperatuur. Voor nog meer warmte kun je er een thermische top bij dragen. Omdat het lichaam het snelst afkoelt aan de uiteinden, is het belangrijk om die warm te houden.

Draag dus handschoenen, een kap en zeillaarsjes. Om je hoofd warm te houden, draag je een muts in wol of in polypropyleen - een materiaal dat zelfs nat warm blijft - of in waterafstotend fleece zodat druppels eraf rollen. Vergeet niet een zeiljack of spraytop aan te trekken om je te beschermen tegen regen en wind.

BIJ WARM WEER

Als het warm is, heb je minder behoefte aan warmte-isolatie en volstaat een "short john" of een waterafstotende short met verstevigingen. Let op voor uv-straling! Bescherm je dus tegen de zon met een shirt met zonbescherming (of een uv-werend zwemshirt). Denk eraan om ook je gezicht te beschermen met een pet en een zonnebril, en vergeet niet je goed in te smeren met zonnecrème. Tot slot worden je handen zwaar op de proef gesteld, draag dus handschoenen zonder vingers.

Kleed je volgens het weer tribord