VEILIG KANOËN/KAJAKKEN MET JE KINDEREN

Doe je aan kanoën/kajakken en wil je je kinderen meenemen voor een tochtje op het water? Een uitstekend idee! Zo kunnen ze het plezier van tochtjes op het water ontdekken, en nieuwe landschappen en fauna.Neem wel enkele veiligheidsregels in acht zodat het een leuke gezinsuitstap wordt.

kajak

VEILIGHEID KOMT OP DE EERSTE PLAATS!

Bij elke tocht op het water, zelfs dichtbij de oever, moet je alle voorzorgsmaatregelen nemen. En heel strikt bepaalde veiligheidsmaatregelen opvolgen: ook al is het water kalm en staat er geen sterke wind, alle passagiers moeten een reddingsvest met een drijfvermogen van 50 Newton dragen, zelfs als ze goed kunnen zwemmen. Als je kajak omslaat is het veel gemakkelijker terug aan boord te klimmen en je kind te helpen wanneer je een vest draagt dat je moeiteloos helpt drijven.

Opgelet: onder de 30 kg moet je kind een reddingsvest van minimaal 100 Newton dragen, een kajak-zwemvest is dan niet voldoende.

Als je je peuter in de kajak meeneemt, laat hem dan tussen 2 volwassenen zitten (of voor jou als je met hem alleen bent). Zo kan hij het plezier van het kajakken ontdekken terwijl jij een oogje in het zeil houdt.

kajak
kajak

BEREID JE TOCHT OP HET WATER GOED VOOR

Is het tijd voor je eerste familietochtje? Als je vaart met een kano/kajak met een lengte van minder dan 3,50 m, mag je maximum 300 meter van een aanlegplaats verwijderd zijn. De veiligheidsuitrusting moet aanwezig zijn, dat zijn uiteraard de zwemvesten (die iedereen moet dragen als je op het water bent). Neem ook een telefoon mee in een waterdicht tasje. Zo kun je bij problemen de hulpdiensten verwittigen.Is het mooi weer?Denk aan een zonnebril en zonnebrandcrème. Opgelet voor de weerkaatsing van het zonlicht op het water, je riskeert verbranding! Check de weersvoorspellingen voordat je vertrekt, en ook de tijdstippen van de getijden als je op zee gaat en de richting van de wind. Vertrek bij voorkeur tegen de wind in, zo kom je terug met de wind in de rug. Dat is makkelijker als je moe bent. Ga ook na wat je kleine spruit kan en motiveert: kan hij 25 meter zwemmen? Raakt hij niet in paniek als hij kopje onder gaat? Verdraagt hij het om langere tijd een vest te dragen?  Laatste voorzorg: maak de tocht niet te lang. Kinderen zijn sneller verveeld en gevoeliger dan volwassenen voor honger, kou, vermoeidheid en onveilige situaties.Als deze elementen ook nog eens gecombineerd worden, zal je kind het huilen wellicht nader staan dan het lachen... En zul je veel moeite hebben om hem of haar te overtuigen om opnieuw in een kajak te klimmen!