NL
NL

Kipsta-ambassadeur Théo Pierrot: « Ik zal mijn mentaliteit nooit veranderen »

 Kipsta-ambassadeur Théo Pierrot: « Ik zal mijn mentaliteit nooit veranderen »

Op een vrijdag in december, op de vooravond van de wedstrijd tegen Anderlecht, ontvangt onze Kipsta-ambassadeur Théo Pierrot (27) ons in de perszaal van het Pairaystadion, de thuisbasis van voetbalclub RFC Seraing. Pierrot, afkomstig uit het Franse Nancy, speelt al sinds 2015 bij de Metallo's, en voelt zich hier nu echt thuis. Samen met ons overloopt hij zijn voetbalcarrière, maar vooral ook zijn rol als ambassadeur voor ons voetbalmerk Kipsta.

alle wegen leiden naar eerste klasse

Sinds Théo Pierrot in 2015 arriveerde in Seraing, speelde hij al in Tweede Klasse, Eerste Klasse amateur, Eerste Klasse B en uiteindelijk dit seizoen ook in Eerste Klasse A. Dat was dan ook altijd het doel toen Seraing de verdedigende middenvelder ging halen bij Metz. "We zijn stukje bij beetje gestegen op de ladder, en dit jaar hebben we het doel bereikt dat we vooropgesteld hadden bij mijn komst 6 jaar geleden. Ondanks dat hij de grote architect was van de promovendus vorig seizoen, speelt Théo dit jaar veel minder. Maar onze Kipsta-ambassadeur blijft strijdvaardig: "Ik zal nooit mijn mentaliteit veranderen. Ik zal me altijd voor de groep, voor het collectief blijven geven", legt hij uit. "Ik train zoals het hoort, zelfs een beetje meer als vroeger omdat ik weet dat ik die 10 à 11 kilometer op een wedstrijddag niet altijd meer kan meetellen. Maar het seizoen is nog lang, en wanneer ze mij nodig hebben, zal ik er staan om mijn kans te grijpen."

"Ik ben een competitiebeest"
Zoals elke speler zou Théo graag meer speeltijd krijgen, maar hij kan het relativeren. "Ik heb er onlangs nog over gesproken met een vriend. Hij vroeg me of ik er 2 à 3 jaar geleden aan dacht dat ik op de bank zou zitten in Brugge of op het veld tegen Antwerp. En eerlijk gezegd, ik had dat nooit verwacht. Ik geniet dus van elk moment, maar ben wel een echt competitiebeest. Vorig seizoen heb ik een paar beslissende doelpunten gemaakt. En onze promotie, die hebben we nergens gestolen. Dat allemaal samen overtuigt me er wel van dat ik het geschikte niveau heb voor Eerste Klasse A."

 Kipsta-ambassadeur Théo Pierrot: « Ik zal mijn mentaliteit nooit veranderen »

Mijn ouders hebben me de inzet en het doorzettingsvermogen meegegeven, wat niet altijd aanwezig is in het voetbal. Trainingen worden hier en daar nog al te vaak een beetje verwaarloosd."

 Kipsta-ambassadeur Théo Pierrot: « Ik zal mijn mentaliteit nooit veranderen »

geen voetbal zonder studies

Théo verkoos voetbal destijds boven atletiek, ondanks dat zijn vader verspringer was, en zijn moeder sprintster. "Een gevolg van het WK in '98 denk ik. Ik was maar 4 jaar oud, maar de emoties die dat toernooi hebben losgeweekt, hebben me ongetwijfeld in de richting van het voetbal geduwd. Ik won een paar loopwedstrijden toen ik jong was, maar naarmate ik ouder werd droomde ik van een voetbalcarrière. Mijn ouders hebben me wel de inzet en het doorzettingsvermogen meegegeven, wat niet altijd aanwezig is in het voetbal. Trainingen worden hier en daar nog al te vaak een beetje verwaarloosd."

Met de bal aan de voet begon de carrière van Théo aardig te lopen. Het duurde ook niet lang vooraleer  de twee grote clubs in het Franse Lotharingen aan zijn mouw begonnen te trekken. "Op mijn twaalfde kwam ik in het opleidingscentrum van FC Metz terecht. Ik was ook welkom in mijn thuisbasis bij AS Nancy-Lorraine, maar in Metz volgden we echt lessen op school. De leerkrachten kwamen niet naar het centrum, waardoor ik altijd mijn voeling met mijn jeugd en schoolvriendjes bleef behouden. Ik bleef naar school gaan en bleef mensen zien. Iets waar ik achteraf gezien heel blij om ben. Als je te vroeg in de voetbalwereld opgroeit, wordt het leven een stuk lastiger eens je die voetbalwereld weer zou verlaten."

"Werken schrikt me absoluut niet af"
Want die mogelijkheid om ooit uit het circus van het professionele voetbal te stappen, ongeacht wanneer of om welke reden, leeft wel al sinds lang in zijn achterhoofd. In zijn rechterzak zit het voetbal uiteraard, maar in zijn linkerzak beschikt hij ook over zijn studies en diploma's. "Mijn ouders hebben me altijd gezegd dat ik mocht doen wat ik wilde met het voetbal. Ze lieten me vanaf mijn twaalfde op internaat gaan. Maar daarnaast wilden ze wel dat ik ook degelijke studies volgde. Ik was nooit een topspeler bij de jeugd waarvan ze elk jaar zeiden dat hij prof zou worden. Maar ik zette door, en dat heeft me tot op vandaag zo sterk gemaakt. Daarnaast volgde ik mijn studies. Ik heb een wetenschappelijk baccalaureaat in Frankrijk en een bachelordiploma in boekhouden. Als morgen het profvoetbal moest stoppen, heb ik nog steeds die geweldige herinneringen. Ik zal altijd kunnen zeggen dat ik er 100% voor ben gegaan. Maar aan de andere kant weet ik ook dat ik weer aan het werk kan. Dat schrikt me absoluut niet af."

Kipsta wil zijn producten echt samen creëren met zijn ambassadeurs. Ook al zijn we niet de grootste sterren, we trainen wel elke dag met de schoenen. Wij kunnen het merk dus vertellen wat wij nodig hebben, en zij doen er alles aan om aan onze verwachtingen te voldoen.

ZIjn rol als kipsta-ambassadeur:
«de viralto IV zijn net pantoffels»

Sinds 2020 is Théo ambassadeur van ons voetbalmerk Kipsta. Hiermee werd hij herenigd met een van zijn jeugdvrienden. Jonathan Quirot is namelijk een van de product-ingenieurs van onze voetbalschoenen. "Hij stuurde me eerst een paar op om te testen. We vonden het leuk dat ik in een professionele competitie kon spelen met een paar schoenen dat door hem was bedacht. Daarna ben ik een partnership aangegaan met Salim Bennis en Vincenzo Verhoeven, de verantwoordelijken bij Kipsta Belgium." Vandaag wisselt Théo af tussen de Kipsta Viralto II (45 euro) en de Kipsta Viralto IV (69 euro). "Kwalitatieve schoenen aan een zeer toegankelijke prijs. Misschien lijkt het enigszins vreemd om een professionele speler te zien spelen met zulke 'goedkope' schoenen, maar de lederen Viralto IV zijn echt net pantoffels! Ze moeten zeker niet onderdoen voor de duurdere schoenen."


"Het merk doet er alles aan om aan onze verwachtingen te voldoen"
Schoenen testen, feedback geven, communiceren op social media en de producten zien evolueren: Théo houdt van alle facetten van zijn rol als ambassadeur. "Kipsta wil zijn producten echt samen creëren met zijn ambassadeurs. Ook al zijn we niet de grootste sterren, we trainen wel elke dag met de schoenen. Wij kunnen het merk dus vertellen wat wij nodig hebben, en zij doen er alles aan om aan onze verwachtingen te voldoen. Ik ben trots dat ik deel mag uitmaken van dit project.

In de kleedkamer waren de lacherige opmerkingen van zijn teamgenoten snel verleden tijd. "In het begin waren er wel vooroordelen. Maar als je de schoenen een tijdje draagt, verdwijnen die vanzelf. Daarnaast voel ik me gewoon heel goed in deze schoenen, ik word niet gedwongen om positief te zijn. Het merk Kipsta wordt steeds wat bekender. Een paar jaar geleden was het een drama, maar met de CLR en Viralto-collecties heeft Kipsta écht een grote stap vooruit gezet met zijn schoenen. En de kledij is uitzonderlijk goed."

 Kipsta-ambassadeur Théo Pierrot: « Ik zal mijn mentaliteit nooit veranderen »

Ik zou mijn carrière willen beëindigen door een andere taal vloeiend te spreken. Ik hoop dat ik daar geen spijt van krijg."

 Kipsta-ambassadeur Théo Pierrot: « Ik zal mijn mentaliteit nooit veranderen »

what's next?

Aan het einde van dit seizoen loopt het contract van Théo bij Seraing af. "Ik hoop dat we zullen kunnen zeggen dat we de club in Eerste Klasse A hebben gehouden. Of ik nu vertrek of blijf, ik zal altijd het gevoel hebben dat ik een plekje in de geschiedenis van Seraing bemachtigd heb. Dat is het beste aan voetballer zijn." Vooraleer hij zijn schoenen opbergt, wil Théo graag een andere taal beheersen. Nog een extra pluim op zijn hoed.

"Carrière beëindigen in andere taal"
"Een voetbalcarrière moet ook leuke ervaringen opleveren. We moeten eerlijk zijn, niet iedereen kan in een ander land aankomen en onmiddellijk een baan aannemen die hij kent, waardoor hij zich makkelijk in een stad kan vestigen. Als voetballer is dat wel mogelijk. Ik zeg dan ook tegen mezelf dat het op mijn 27ste nog niet te laat is om een ander land en een andere taal te ontdekken. Ik zou mijn carrière willen beëindigen door een andere taal vloeiend te spreken. Ik hoop dat ik daar geen spijt van krijg."

zijn voorbeelden

Ontgroening in het bijzijn van Florent Malouda

Als jeugdproduct van FC Metz heeft Théo ook het genoegen gehad om te proeven van het eerste elftal. "Als je voor de eerste keer met profs traint, is dat indrukwekkend. Ook al kom je zelf uit de jeugdopleiding", geeft onze ambassadeur toe. "Ik ging met hen mee op trainingskamp. Florent Malouda was daar bijvoorbeeld ook. Ik moest mijn ontgroening doen in zijn bijzijn. Dat zijn momenten die voor eeuwig in mijn geheugen gegrift staan. Ik wist ook dat een eerste jaar bij de profs niet betekent dat je carrière geslaagd is. Het was slechts het begin, ik moest mezelf nog volop bewijzen. Ik was aanvoerder van het reserveteam, mar heb nooit met het eerste elftal gespeeld. Maar in alle opzichten was het een positieve ervaring. Ik ontmoette José Jeunechamps, die toen assistent-coach was. Hij liet me tekenen bij Seraing."

 Kipsta-ambassadeur Théo Pierrot: « Ik zal mijn mentaliteit nooit veranderen »

Olivier Giroud als inspiratie

Op jongere leeftijd speelde Théo Pierrot als spits. "Maar tussen de periode bij de U19 en het reserveteam werd ik omgeschoold tot verdedigende middenvelder", lacht hij. "Ik had niet het nodige killer-instinct, ik was niet egoïstisch genoeg voor doel. Maar ik had wel een goed loopvolume en balrecuperatie. Dus werd mij gezegd dat die positie me misschien beter zou liggen." Toch waren het vooral de spitsen die Théo deden dromen. Didier Drogba, die destijds de goals opstapelde in het stade Vélodrome in Marseille bijvoorbeeld. Maar ook een zekere Olivier Giroud. "Ik heb het al vaak gezegd, maar ik heb heel veel respect voor Olivier Giroud. Als jonge spits had ik een beetje zijn stijl, met de rug naar doel (lacht). Zijn carrière, zijn traject is uitzonderlijk, en dat vind ik prachtig in het voetbal. Hij heeft net als mij stukje bij beetje de ladder beklommen. En ja, Karim Benzema is waarschijnlijk een betere spits dan hij. Maar om te doen wat hij bereikt heeft, met de kwaliteiten die hij heeft, dat is geweldig. Het zijn spelers zoals Giroud die mij inspireren."